Spotřebitelská organizace dTest otestovala množství akrylamidu ve dvanácti dětských sušenkách. Zjistila významné rozdíly v naměřených hodnotách, nicméně žádný z výrobků nepřekročil předepsanou normu.
Akrylamid je v potravinách zcela nežádoucí, protože zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, škodí nervovému systému a poškozuje genetickou informaci. Vzniká při pečení, smažení a grilování potravin při teplotě vyšší než 120 stupňů Celsia. Vyskytuje se například v bramborových chipsech, hranolkách nebo pečivu.
„Kvůli výrazné škodlivosti není pro akrylamid určen žádný tolerovatelný limit příjmu. Známy jsou pouze hraniční hodnoty, od kterých škodí – jde o 17 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti denně. Evropské nařízení z roku 2017 připouští pro sušenky určené dětem do tří let věku obsah akrylamidu nejvýše 150 mikrogramů na kilogram výrobku, u sušenek pro běžnou populaci až 350 mikrogramů,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
dTest poslal do laboratoře devět druhů sušenek, které byly označeny jako potravina pro děti do tří let, a troje sušenky bez speciálního označení věku.
„Sušenky, které byly vysloveně určeny pro děti do 36 měsíců, splnily všechny předepsané normy, které na batolecí sušenky evropské nařízení klade. Na samotné legislativní hranici 150 mikrogramů akrylamidu na kilogram byl obsah akrylamidu jen u jednoho výrobku, a to Hipp Dětských jablečných sušenek,“ říká Hoffmannová.
„Sušenky pro děti starší tří let vyhověly legislativním limitům na obsah akrylamidu pro běžnou populaci; nejvíc akrylamidu jsme naměřili ve výrobcích Opavia Brumík Abécé a Kubík Sušenky s máslem, a to 260 mikrogramů na kilogram výrobku,“ dodává.
Údaj o množství akrylamidu se přitom na obalech potravin neuvádí. Jediným vodítkem, který může pomoci vybrat sušenky s nízkou akrylamidovou hladinou, je označení potraviny pro malé děti do tří let. „Jedná se o speciální kategorii potravin, kterou na obale nejjistěji poznáme podle toho, že vždycky uvádí, od kolikátého měsíce věku jsou ty které sušenky vhodné,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu.
„Pokud na obalu konkrétní údaj o věku chybí, jde o běžnou potravinu a oficiálně je určena až pro děti starší 36 měsíců. Někdy můžete na obalu najít slova dětská, vhodná pro děti, ovšem bez uvedení konkrétního věku dítěte. V těchto případech nejde o potraviny pro malé děti, ale o běžné výrobky, jejichž receptura byla upravena pro potřeby dětí starších tří let. Vyhláška takové označení povoluje pouze tehdy, když výrobce může prokázat, že je produkt pro děti skutečně vhodný,“ zdůrazňuje Hoffmannová.
dTest hodnotil i výživové informace na obalech sušenek – množství cukru, tuku a obsah soli. Také na tyto látky existují u potravin pro děti do tří let limity.
„V jednom případě jsme u sušenek určených pro děti do tří let zjistili, že svým složením nevyhovují předpisům pro složení těchto speciálních potravin. Byl to případ Mini piškotů značky Hamánek, které překročily maximální povolený limit obsahu cukru. Na druhou stranu je potřeba říct, že v současné době tento výrobek na trhu není dostupný, pravděpodobně došlo k jeho stažení,“ komentuje výsledky Hoffmannová.
Přehled testovaných dětských sušenek najdete na webu dTestu, kompletní výsledky přineslo zářijové vydání časopisu.
Sdílejte článek, než ho smažem