Test dětských opalovacích krémů: Jeden nekupujte, propadl

jih | rubrika: Aktuality | 13. 6. 2019

Většina dětských opalovacích krémů chrání tak, jak slibuje na obalu. Ukazují to výsledky testu spotřebitelské organizace dTest. Ze zkoušek však zároveň vyšlo varování před jedním konkrétním výrobkem. 

Opalovací mléko ve spreji Nubian Kids 50 při zkouškách ochrany zcela propadlo. „Ačkoliv by se podle evropského doporučení měla jeho ochrana proti UVB záření pohybovat v rozmezí 50 až 59,5, laboratoř zjistila pouhých 6,3. Přípravek neuspěl ani ve zkoušce ochrany proti UVA paprskům. Před oběma typy záření poskytuje místo vysoké pouze nízkou ochranu – rodiče proto před jeho koupí důrazně varujeme. Kvůli výrazně nižší ochraně přípravku Nubian Kids 50 jsme podali podnět k prošetření České obchodní inspekci,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Do testu bylo zařazeno 14 opalovacích krémů. Všechny další kromě zmíněného Nubianu skutečně poskytují takovou ochranu proti záření, jakou výrobci deklarují na etiketách.

Může se hodit: Kdy se vyplatí vzít dovolenou? Kalkulačka náhrady mzdy

Kromě laboratorních zkoušek ochranného faktoru hodnotil dTest i kosmetické vlastnosti přípravků a informace uváděné na obalu. O výsledné známce rozhodovala také přítomnost nežádoucích látek a alergenů.

Tři přípravky obsahovaly endokrinní disruptory, které mohou mít z dlouhodobého hlediska negativní vliv na fungování hormonálního systému. V případě některých se navíc jedná o látky toxické pro korály, řasy a fytoplankton. Spreje Uriage Bariésun Kids 50+, Chicco Spray Solare a Nubian Kids 50 obsahovaly shodně po jednom z disruptorů, konkrétně ethylhexyl methoxycinnammate.

Hlavním cílem testu bylo změřit, jak účinné jsou dětské opalovací přípravky v ochraně před UVA a UVB paprsky. Oba dva typy ultrafialového záření mají dopad na imunitní systém a mohou se podílet na zvýšení rizika vzniku rakovinného bujení kůže.

„Děti mají tenčí a zranitelnější pokožku než dospělí; spálení v dětském věku může mít celoživotní zdravotní následky. Ochrana dětské kůže před škodlivými ultrafialovými paprsky slunečního záření je proto velmi důležitá,“ zdůrazňuje Kristýna Kuncová z dTestu.

Kompletní výsledky najdete na webu dTestu a v červnovém vydání časopisu dTest.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services