Spočítejte si, jak stoupne ošetřovné. Nová kalkulačka

Ošetřovné se zvýší zpětně od začátku března, schválili poslanci. Zaměstnanec s průměrnou mzdou si přilepší o tři tisíce korun měsíčně. O kolik vy?
Spočítejte si, jak stoupne ošetřovné. Nová kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci, kteří kvůli zavřené škole nebo školce zůstávají doma s dětmi a nemohou pracovat, už nepřijdou o tolik peněz. Takzvané krizové ošetřovné stoupne na 70 na 80 procent takzvaného redukovaného výdělku, schválili poslanci napříč stranami. 

Zvýšení sice ještě musí potvrdit senátoři, v tomto případě však půjde jenom o formalitu. Bez ohledu na to, kdy novela vyjde ve Sbírce zákonů, stoupne ošetřovné od 1. března. Doplatek mají lidé dostat automaticky bez speciální žádosti – ovšem až po definitivním schválení zákona.

Výše ošetřovného standardně dosahuje 60 procent redukovaného výdělku; od října ho poslanci zvýšili na 70 procent, růst na 80 procent však tehdy nepodpořila vládní koalice. Teď se tedy se zpožděním zvýší na 80 procent, kde už dočasně bylo od loňského dubna do konce června.

Loni na jaře dosáhli na ošetřovné výjimečně i rodiče školáků až do 13 let věku místo standardních 10 let. Na podzim však zvýšení věkového stropu většina poslanců nepodpořila a neprošlo ani tentokrát. Bez ohledu na věk však od letošního března dostanou ošetřovné i rodiče dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, konkrétně se závažnými vývojovými poruchami chování, souběžným postižením více vadami nebo autismem.

Novou výši ošetřovného spočítá naše kalkulačka:

Ani po zvýšení se ošetřovné nevyrovná čisté mzdě, kterou si vydělají zaměstnanci, kteří dál pracují. „Například u všeobecné zdravotní sestry bez specializace, pokud má průměrně za rok 25 211 Kč čistého měsíčně, činí dosavadní ošetřovné činí 19 260 Kč, po zvýšení to bude 21 990 Kč. A například svářeč s čistou mzdou 27 263 Kč měl dosud ošetřovné 20 970 Kč, nově to bude 23 970 Kč,“ upřesňuje poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). 

Ošetřovné a čistá mzda

Porovnání čisté mzdy, dosavadní výše ošetřovného (70 % redukovaného základu) a nově zvýšeného ošetřovného (80 %). Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Důvodová zpráva k návrhu zákona.

Zatím není jisté, zda se úměrně tomu zvýší i obdoba ošetřovného pro OSVČ. Podnikatelé letos dostávají 400 korun na den. Od února však nemohou za stejný den čerpat zároveň ošetřovné a kompenzační bonus, což je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka důsledkem zvýšení bonusu z 500 až na 1000 korun denně.

Postupné otevírání škol plánuje vláda předběžně od 12. dubna. Nejdřív by se měli vrátit žáci prvního stupně základních škol a předškoláci. Zatím se počítá s tím, že jeden týden by děti byly osobně ve škole, druhý týden by se učily online z domova. Po dobu domácí výuky mají rodiče dál dostávat ošetřovné.

Máme toho víc!

Zdroj: Shutterstock

Letos začne v Česku fungovat náhradní – dříve zvané též zálohované – výživné. Zjednodušeně řečeno: Místo neplatiče pošle alimenty stát. V praxi to bude složitější. Tady jsou odpovědi na časté otázky.

Náhradní výživné od státu. Kdy a jak začne fungovat


Poslanci po mnoha letech schválili konec dětských dluhů. Od července by se nová pravidla měla zpětně vztahovat i na lidi do 21 let věku.

Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče


Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2020 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

1. 1. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jak si snížit daně. Tohle všechno teď můžete využít

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2023 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Náhradní výživné startuje. Kdo na něj dosáhne a na kolik?

30. 6. 2021 | Veronika Hejná | 9 komentářů

Náhradní výživné startuje. Kdo na něj dosáhne a na kolik?

Od července 2021 lze žádat o náhradní výživné – dříve zvané též zálohované. Zjednodušeně řečeno: Místo neplatiče pošle alimenty stát. V praxi to bude složitější. Tady jsou odpovědi... celý článek

Nová cesta z dluhové pasti? Takhle má fungovat chráněný účet

1. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 20 komentářů

Nová cesta z dluhové pasti? Takhle má fungovat chráněný účet

Chráněné účty pro lidi v exekucích začnou banky zřizovat od července. Jak bude novinka v praxi fungovat a komu pomůže, vysvětluje v rozhovoru poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD). Je... celý článek

Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče

5. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 23 komentářů

Dětské dluhy končí. Ručit budou rodiče

Po mnoha letech skončí dětské dluhy. Od července se nová pravidla budou zpětně vztahovat i na lidi do 21 let věku.

Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

4. 3. 2021 | Petr Kučera | 17 komentářů

Při karanténě dostanete víc. Vyšší nemocenská prošla

Nebojte se zůstat v karanténě nebo izolaci, už nepřijdete o tolik peněz. Vládní koalice po mnoha měsících poslechla doporučení expertů.

Partners Financial Services