Ertrag jde zu grunt, z popela vzlétá Phoenix

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 15. 2. 2017 | 81 komentářů
Řadu let varujeme před praktikami společnosti Ertrag und Sicherheit. Sice to trochu trvalo, ale naše varování potvrdila i ČNB udělením třímilionové pokuty. Zazvonil zvonec… a pohádka pokračuje.
Ertrag jde zu grunt, z popela vzlétá Phoenix

Ale popořadě. Společnost E&S si vybudovala byznys v podstatě na dvou věcech: na zdvojených poplatcích a na zprostředkování investic všude jinde než na vyspělých finančních trzích.

V rámci toho se jí povedlo dosáhnout několika zcela mimořádných úspěchů: její zprostředkovatelé klientům nabídli investici do falešného zlata, do certifikátů, které mnohdy popadaly o desítky procent nebo s fondy Shedlin do díry v poušti – odkazy na články, které k tomu na Peníze.cz v průběhu let vyšly, najdete v boxu.

Potvrzeno: O poplatcích a rizicích se lhalo

Během svého podnikání v Česku firma měnila podobu; dlouho fungovala jako zahraniční pobočka rakouské Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung, její „poradci“ ale přitom byli vázaní zástupci rakouského obchodníka s cennými papíry Jung DMS. Když zmiňovaná kauza s fondy Shedlin, respektive žaloby klientů o náhradu škody, poslaly loni Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung do insolvence, v Česku už fungovala jiná inkarnace…

A do tohoto aktuálního vtělení, tedy do firmy E&S Investments Czech Republic, s.r.o., nastoupila v květnu 2015 ( v květnu 2015, chtělo by se zdůraznit) kontrola z ČNB. A ačkoli zmíněnou díru v poušti už dávno zavál písek, mumií ve skříni našla dost.

Výsledné rozhodnutí ČNB je přes jistou nezbytnou „právničtinu“ velmi zajímavé čtení. V kostce: společnost kromě jiného klienty řádně neinformovala o tom, že vedle poplatku za „poradenství“ zaplatí ještě standardní vstupní poplatek fondu, nezjišťovala správně toleranci klientů k riziku a rizikové investice zprostředkovala například i klientům v důchodovém věku a nechávala je vsadit téměř celý jejich majetek.

O vhodné investiční strategii a pohledu kontrolorů z centrální banky na ni se dá vést sáhodlouhá odborná i neodborná debata. Zcela bez jakýchkoli debat je ale například pro klientku ve věku 82 let stoprocentní alokace investice do akcií a dluhopisů nevhodná. Tato dáma, zmíněná na str. 30 zmíněného rozhodnutí, měla mimochodem jako účel investice zaškrtnuto dlouhodobé budování majetku…

V textu rozhodnutí najdete všechny hlavní nekalé praktiky, před kterými jsme tu varovali.  Ovšem triumfální „my vám to říkali“ poněkud hořkne na rtech. Experti na „výnos a jistotu“ se totiž nenechají hned tak něčím odradit.

Rozklíčujte!

Vaše peníze jsou asi nějak sexy. Kdekdo po nich pálí, kdekdo se o ně uchází. Někdo to s nimi i s vámi myslí vážně, někdo je podfukář. A často to není jednoduché rozpoznat. Klíč k určování podvodných firem pro vás připravil Pavel Kohout.

Klíč k určování finančních podvodníků

Pták vstává z popela, ryba smrdí od hlavy

Když se jejich značka začala definitivně diskreditovat, začali sami houfně opouštět loď.  Můžete je tak teď potkat jako zástupce mnoha různých menších firem. Ještě před rokem měla česká E & S 873 zástupců, teď jich zbylo jen 179.

Nejvíc (aktuálně 357) jich přeběhlo do nedávno založené firmy Phoenix Investor. Redakce Peníze.cz už je seznámena s případy, kdy začali oslovovat původní klienty a přetahovat se o ně s posledními věrnými, kteří ještě v E & S zůstali. Vedení E & S nedávno rozeslalo klientům e-mail, ve kterém je před rušením investic a nákupem nových varuje.

Spolumajitelem Phoenixu je jistý David Křížek, který na původního chlebodárce podal insolvenční návrh kvůli několika milionům údajně zadržovaných provizí. Společnost zase namítá, že odchodem do nové firmy její zástupci porušili konkurenční doložku, takže to vypadá na hezkou právní bitvu.

Nejde při tom o malé peníze. Ertrag v poslední době klientům prodával pro něj na míru založené fondy Evolution, které vyplácejí každoročně až tučných 1,6 % z objemu investice na následných provizích. Tyto peníze, stejně jako (menší) platby z fondů Franklin Templeton chodí do původní firmy. Ertrag díky nim může ještě nějakou dobu fungovat, i kdyby už neprodal ani špulku nití. Dravý fénix má ovšem velmi silnou motivaci vklady klientů odlákat k sobě.

Klienti poškození praktikami uvedenými v rozhodnutí ČNB by proto s případným uplatněním nároku na náhradu škody neměli váhat, aby se jim nedostalo odpovědi prudce zlidovělým sorry jako.

Prolustrujte si poradce

Jestli vám radí některý z expertů ze stáje E&S si můžete snadno ověřit v registru ČNB. Po zadání identifikačních údajů se vám zobrazí aktuální vizitka, odkaz vpravo dole pak vede na kompletní historii poradce. Zbývá jen kliknout na jednotlivé položky, abyste zobrazili název firmy. Pokud uvidíte E&S Investments, Ertrag&Sicherheit, Jung DMS, případně Lloyd Morgan, je třeba velmi zbystřit. Nenechte se utáhnout na vařené nudli a požadujte detailní informace. Pokud platíte poplatek za poradenství, neměli byste už platit další poplatek (ať už nazvaný jakkoliv) z vkladu do fondu. Druhá možnost, jak je poradce zaplacen, je z podílu na ročních poplatcích fondu. Např. fondy Franklin Templeton mají třídu N, která má vyšší náklady než běžně rozšířená verze označená písmenem A. Laik se v tom může snadno ztratit, ale nenechte si zamotat hlavu.

Znovuzrození bez hříchu?

Mimochodem, druhým spolumajitelem a od letošního února i jednatelem Phoenixu je jistý Ján Kurhajec. Snad shodou okolností má stejně neobvyklé příjmení jako bývalý jednatel E&S, který by si už vzhledem výsledku kontroly ČNB jako vedoucí osoba finanční firmy neškrtnul…

Poučení z celé mnohaleté story? Nepříliš optimistické. Dokud budou existovat naivní klienti, ochotní pod dojmem líbivých řečí o exkluzivních investičních příležitostech či privátním bankovnictví podepsat cokoliv, mor českého finančního trhu se bude zřejmě v různých mutacích šířit dál.

Jistě je možné, že do Phoenixe přešli jen ti prodejci, kteří prozřeli a napravili se. Nezbývá než si přát, aby je ČNB v jejich pokání podpořila bystrým okem a pevnou rukou neúnavně prosazující odbornou péči a důvěryhodnost osob působících na finančním trhu.

Už proto, že zátah na E & S může významně přispět k jeho kultivaci. Byla by škoda, kdyby všichni ostatní účastníci trhu, kteří případ bedlivě sledují, nabyli dojmu, že dohled ve skutečnosti mnoho nezmůže, a v případě pokuty si prostě stačí založit novou firmu.


Upozornění: Autor je analytikem finančněporadenské společnosti Partners, tento web provozuje její dceřiná společnost Partners Media

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 81 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2017 9:07, Honza

Ano, ti největší parchanti, co prodávali ICM lidem za každou cenu, i když na to klienti sotva měli. Ti, kteří blbli s nějakým Bank Frick, že by tam přetáhli klientům vklady v ICM trvající ani ne dva roky, aby to údajně rychleji šlo nahoru, při tom poplatkově to bylo to samé... Ti, pro které byl klient jen zdrojem EH a bestandů bez ohledu na to, zda k investování má znalosti a zkušenosti, zda má před sebou na to dostatečný inv. horizont... Ti, kteří se na seminářích chlubili, s jakou lehkostí a povrchností upíšou klienta na první schůzce, aniž by zabíhali do nepodstatných detailů jako poplatky či rizika...

Takže klientovi, který je na polovině (aby nedošlo k mýlce, ICM nevzývám ani nezatracuji úplně, klient by podle mě měl počkat, až se to vyšplhá na původní vklad a pak to prodat a víckrát už do takové věci nejít, rozhodně ne prodávat se ztrátou pod tlakem předčasně) svého vkladu, zrealizovat ztrátu a zkasírovat nové provize za vklad do čehosi, co bylo tajemné jako hrad v Karpatech. A na schůzky prodejní od fy Bank Frick jsme měli vodit klienty, abychom se "informace" o tom dozvěděli ve stejnou dobu jako klient. Tedy abychom jako blbci o tom sami věděli prd a neměli před klientem ten "náskok", kdy sami bychom to znali z produktových školení, měli ponětí o tom, jak ty portfolia fungují atd.

A tihle šmejdi jsou ti, kdo dnes vzlétají z popela... Určitě se s nimi svezlo i pár níže postavených, kteří po Evo zázraku se těší na FT (byť za rok s MIFID II se můžou klouzat) a kteří takoví podrazáci nejsou, ale to jsou výjimky a troufnu si říct trochu naivové, kteří jdou tam, kam jejich nadřízení...

Co za firmu mají Haraslinová s Drumličem, to nevím, jak se jmenuje. To je kapitola jiná, i když asi podobná. Tím, že v tom už nedělám, mám informací méně už a ne z první ruky.

Zobrazit celé vlákno

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2019 10:17, Karel

Já jsem teď u nich řešil HYPOTÉKU a musím říct, že mi poradce dokázal vyjednat jednu z nejnižších sazeb na trhu a z porovnání bank vycházela nejlíp na trhu. Phoenix tedy v současnosti dělá mimo investiční poradenství také zprostředkování úvěrů a revizi pojistných smluv, samozřejmě přes partnerské zprostředkovatele těchto produktů. Hypotéku jsem měl vyřízenou během 3 týdnu, všechno proběhlo hladce…

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (81 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services