Dluhopisy: Evropa hledí za oceán

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 10. 10. 2007
Dluhopisy: Evropa hledí za oceán
Čekání na americký ukazatel stavu pracovního trhu minulý pátek přineslo zajímavé výsledky. Lepší než očekávaná data způsobila prudký růst výnosů na americkém trhu dluhopisů, s nímž se svezly také evropské papíry.

Kondice amerického trhu práce je podle mnohých analytiků stěžejní pro budoucí vývoj celé ekonomiky. Spojené státy vděčí více než ze 60 procent za svůj růst spotřebitelům a ti potřebují práci a peníze, aby mohli utrácet. Dalšími zdroji domácností je dobrý pocit z růstu cen jejich nemovitostí, který se však kvůli krizi rezidenčních realit vytratil, a také růst akciového trhu, na němž mají americké domácnosti tradičně uloženo významné množství svých prostředků. Ale pokud počítáme se zpomalením a faktem, že akciové trhy mají historicky náskok před reálnou produkcí ekonomiky o zhruba šest až devět měsíců, je s podivem, jaké zisky letos americké akcie svým investorům v dolarech přinášejí.

Páteční data byla proto bedlivě sledována, trh je v současnosti velmi citlivý na jakákoliv negativní čísla. Ostatně tak tomu bylo i v případě minulého měsíce, kdy úbytek pracovních míst o čtyři tisíce zklamal očekávání analytiků a především znamenal nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Dluhopisové trhy poté zamířily prudce vzhůru a ve výnosech trh zohlednil budoucí výrazné snížení úrokových sazeb.

Situace z konce minulého týdne představuje pravý opak. Nejenže zaměstnaných přibylo mírně více než se původně očekávalo, byla revidována také zářijová data (z -4 000 na +89 000), kvůli kterým minulý měsíc vzrostly obavy o budoucí vývoj americké ekonomiky, a která také pomohla rozhodnutí FEDu snížit úrokové sazby o 50 bodů. I přes výrazný růst výnosů na konci minulého týdne ale zůstává celá výnosová křivka (dvou až desetileté dluhopisy) pod nynějšími sazbami (4,75 %). V případě uklidnění situace se výnosy podívají výše, existují tu ale rizika růstu, především v souvislosti s dalšími kostlivci v doposud jen mírně pootevřených skříních rizikových hypoték.

Situace v Evropě následuje globální vývoj, výnosy kopírují vývoj v USA. Očekává se růst úrokových sazeb, jak ale po zasedání Evropské centrální banky (minulý čtvrtek) naznačil prezident J. - C. Trichet, počká si ECB zřejmě na větší klid napříč celým finančním trhem.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů (v %)


Spojené státy

Kromě dat z pracovního trhu, se v minulém týdnu objevila také čísla hodnotící stav průmyslu a služeb. Indexy nákupních manažerů potvrdily nevýrazný růst, pohybují se stále nad hranicí 50 bodů. Trh na ně příliš nereagoval. Výnosová křivka je stále přidušená a ceny dluhopisů se pohybují stále blízko lokálních maxim. Papíry s dvouletou splatností se obchodují 75 bazických bodů pod současným nastavením sazeb. Trh se zdá být překoupen, ale rizika budoucího růstu ekonomiky, která by mohla vést k dalšímu snižování úrokových sazeb, nadále existují.

Na úvod týdne doznívá efekt pátečních dobrých čísel. Z očekávání se vytratil názor na snižování sazeb na nejbližším zasedání FEDu (31. 10. ). O snížení na tomto zasedání je přesvědčeno 48 procent trhu ve srovnání se 78 procent před týdnem.


Evropa

Stejně jako ve Spojených státech vsadil po zasedání Evropské centrální banky prezident Trichet více na zdůraznění rizik pro růst než na inflační tlaky, které v minulosti stály za zvyšováním úrokových sazeb v zemích eurozóny. Celkově ale jeho projev nic významného nenaznačil, což jen potvrzuje, že si ECB s dalším navýšením zřejmě počká až na uklidnění rozbouřených vod na peněžním trhu.

Trh očekává v nejbližší době stabilitu, dvouleté výnosy se pohybují na úrovni současných sazeb. Aktuální týden s sebou přináší data vývoje průmyslové produkce, která by mohla naznačit mírné zpomalení růstu vlivem silného eura. Trhy ale dále budou sledovat spíše vývoj za oceánem.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Smršť makroekonomických informací publikovaných v ČR nenaznačila větší překvapení. Inflace doma mírně zrychlila a inflační tlaky i přes silnou korunu budou znamenat budoucí tlak na růst úrokových sazeb. V příštím roce se očekává tempo růstu spotřebitelských cen až nad úroveň 5 procent. Dobrou kondici ekonomiky potvrdil i další pokles míry nezaměstnanosti (i když spíše vlivem sezónních faktorů: konec prázdnin).

Důležitým údajem bude čtvrteční slovenská, ale především maďarská inflace. V Maďarsku by se měl potvrdit klesající trend růstu cen a tudíž prostor pro budoucí snížení úrokových sazeb, které je již také zohledněno v inverzním tvaru výnosové křivky. Krátké splatnosti přinášejí investorům více než dlouhodobá investice.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Strach z americké inflace

3. 10. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Strach z americké inflace

Ve třetím čtvrtletí zaznamenaly americké vládní dluhopisy nejsilnější růst od konce září 2002.

Dluhopisy: Fed zahýbal trhem

26. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Fed zahýbal trhem

Letošní rok nebyl dluhopisům zaslíben. Letní pokles cen akcií, úbytek likvidity v bankách a úvěrová krize ovšem investice do vládních dluhopisů oživily.

Dluhopisy: Čekání na FED

19. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Čekání na FED

Americká centrální banka FED snížila úrokové sazby z 5,25 % na 4,75 %. Skok o půl procentního bodu by mohl podle trhu znamenat horší vyhlídky americké ekonomiky, pokles výnosů dluhopisů... celý článek

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

12. 9. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

Letošní hurikánovou sezónu ve Spojených státech plně nahradila smršť v podobě úvěrové krize. I minulý týden se investoři přesvědčili, že pokles cen rezidenčních nemovitostí a úbytek... celý článek

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

5. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

Minulé poklesy cen na akciových trzích zamávaly s názory na zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. V USA je trh z velké části přesvědčen, že Fed na zasedání 18. září... celý článek

Partners Financial Services