Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 12. 9. 2007 | 7 komentářů
Dluhopisy: Šokující zpráva z USA
Letošní hurikánovou sezónu ve Spojených státech plně nahradila smršť v podobě úvěrové krize. I minulý týden se investoři přesvědčili, že pokles cen rezidenčních nemovitostí a úbytek likvidity na všech trzích může ovlivnit i reálnou ekonomiku.

Ve Spojených státech oslabuje domácí poptávka a zhoršuje se nezaměstnanost. Data z konce minulého týdne nalila další olej nejistoty do ohně rizikových aktiv. Pokles cen nemovitostí způsobil, že si američtí spotřebitelé více uvědomují důsledky svého nevázaného utrácení. Horší výhled ziskovosti společností i schopnost americké ekonomiky vytvářet nová pracovní místa zvyšuje pravděpodobnost vzniku recese. Americká centrální banka Fed musí na situaci reagovat, na zasedání příští týden. Úrokové sazby půjdou zřejmě dolů. O tomto kroku jsou v současnosti přesvědčeny více než tři čtvrtiny trhu.

Výnosy na dluhopisových trzích šokovala páteční data z amerického trhu práce. V ekonomice Spojených států ubyly v srpnu čtyři tisíce pracovních míst. Trh očekával, že vznikne na sto tisíc nových míst. Vedle spotřeby je právě schopnost zaměstnávat jedním z pilířů stability v USA. Oslabení trhu práce je tak dalším znakem, že se krize hypotečního trhu může projevit i v reálné ekonomice. Volatilní trh již na cenách v předchozím měsíci získal tolik, že v následujícím období může dojít k odlivu z vládních dluhopisů tak, jak budou investoři realizovat své zisky.

Evropský trh vykazuje dlouhodobě vyšší stabilitu výnosů, v poslední době jej výrazně ovlivňuje právě situace v USA (ostatně stejně jako všechny regionální trhy ve střední Evropě), Evropská centrální banka ale neustupuje z pozic. Minulý čtvrtek sice pod tlakem úbytku likvidity ponechala úrokové sazby na 4 %, opět ostrým tónem ale naznačila, že růstu o dalších 25 bodů se lze v letošním roce dočkat.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů


Spojené státy

V minulém týdnu na trhu přistála velice zajímavá směsice nových dat. Z nich nejvíce překvapil počet nově vytvořených pracovních míst, kterých ubylo, a to poprvé v posledních 3 letech. Otázkou tak po minulém týdnu nezůstává, zda americký Fed sníží sazby na svém zasedání 18. září, ale o kolik. Zohlednily to také trhy s vládními papíry, který na dvouletých splatnostech přináší investorům o 1,3 % méně než jsou "over-night" sazby v ekonomice. Zároveň dvouleté americké bondy nesou stejný výnos jako jejich evropský ekvivalent.

Výnosový křivka je, především na svém kratším konci, značně podstřelena, výnosy na dvouletých splatnostech jsou nejníže za poslední dva roky. Proto v aktuálním týdnu očekáváme spíše uklidnění a růst výnosů, čímž by dluhopisy měly na cenách ztratit.

Desetileté dluhopisy vynesly od počátku srpnu svým investorům 4,7 %, nejvíce za posledních několik let. V pondělním obchodování se projevuje korekce minulých zisků a dluhopisy na úvod nového týdne spíše ztrácejí.


Evropa

Evropská centrální banka ponechala sazby na 4 %. To je hlavní událost minulého týdne. Rozhodnutím nepřekvapila, pozastavení ve své cestě za vyššími úroky ale přimělo investory, aby stagnaci zohlednily v cenách na trzích s dluhopisy. Došlo k poklesu výnosů o více než 10 bodů, a to po celé délce výnosové křivky.

ECB sazby sice nenavýšila, ale budoucí růst sazeb není vyloučen. Ve střednědobém výhledu díky slušnému tempu a zdravé ekonomice mohou stále hrozit rizika vyššího růstu cen.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Region střední Evropy

Finální čísla růstu hrubého domácího produktu jsou v České republice stále vysoko. Úroveň 6 % ve druhém čtvrtletí ve své struktuře prozradila důvod: rostoucí domácí poptávka. To hraje do karet dalšímu růstu úrokových sazeb. Trh po minulém týdnu stále počítá s dvojím růstem, úroveň dvouletých výnosů je 57 bodů nad současnou úrovní sazeb.

HDP bylo zveřejněno také na Slovensku - růst o 9,4 %. Výše slovenských sazeb je však nad úrovní eurozóny, a jelikož premiér Fico počítá s rokem 2009 pro vstup Slovensku do měnové unie, budou tady sazby do budoucna stabilní.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2007 0:29, HonzaH

Prosím vás, kdo vás učil dělat grafy? Grafy jsou určeny zejména pro méně chápavé lidi, kteří nedokážou udržet pozornost dostatečně dlouhou dobu (několik sekund), aby pochopily význam řady číselných údajů. Typický konzument grafu je top manager nadnárodní společnosti. Proto se mu řada čísel předkládá ve formě křivky, neboť okem je schopen porovnat mnohem rychleji, co je dole a co nahoře. Takový graf, který předkládáte, mě udivuje. Pro každou křivku má jiné měřítko a vzbuzuje dojem, že US dluhopisy (modře) mají nižší sazbu, než evropské. Už jsem to tu párkrát viděl a opravdu nevím, z které školy toto svérázné pojetí grafů pochází.

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2008 19:54, LILIUM

Dluhopisové fondy mě těžce zklamaly.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

5. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

Minulé poklesy cen na akciových trzích zamávaly s názory na zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. V USA je trh z velké části přesvědčen, že Fed na zasedání 18. září... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

29. 8. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Investorská veřejnost i nálada na rizikovějších typech aktiv se pomalu uklidňuje, i když poklesy akciových trhů, které v posledním měsíci přály především vládním dluhopisům, ještě zdaleka... celý článek

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

15. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

Další týden velké nervozity se promítl v ziscích na vládních dluhopisech. Investoři sázejí na snižování amerických úrokových sazeb.

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

8. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

Kvůli nervozitě na finančních trzích dluhopisy dále získávají. Investoři se stahují z rizikových aktiv v obavě z recese na realitním trhu, který zaznamenává nejhorší výsledky za posledních... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

27. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Strmý nárůst výnosů se během uplynulého týdne poněkud uklidnil. Ve Spojených státech dluhopisy získaly, protože se očekávají horší čísla prodeje domů. V Evropě dluhopisy mírně získaly. celý článek

Partners Financial Services