Dluhopisy: Čekání na FED

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 19. 9. 2007
Dluhopisy: Čekání na FED
Americká centrální banka FED snížila úrokové sazby z 5,25 % na 4,75 %. Skok o půl procentního bodu by mohl podle trhu znamenat horší vyhlídky americké ekonomiky, pokles výnosů dluhopisů a růst jejich cen.

Souběžný pokles výnosů a růst cen na trzích s vládními dluhopisy jen potvrdil nejistotu provázející veškeré nové informace, které se na trhu objeví. Na úvod minulého týdne investoři přisoudili větší pravděpodobnost dokonce padesátibodovému snížení úrokových sazeb na zasedání americké centrální banky FED. Což se nakonec toto úterý opravdu stalo. Pesimismus se z trhů nevytrácí, i když trh ve druhé polovině týdne uklidnily lepší makroekonomická data i komentáře vrcholných představitelů zodpovědných za měnovou politiku.

Obava, že se úvěrová krize dále rozšíří, je však stále aktuální. Britská centrální banka poskytla finanční výpomoc britskému poskytovateli hypoték, bance Northern Rock Plc. Potíže s likviditou a negativní zprávy způsobily, že lidé vybírají své úspory. Titul na burze ztratil už přes 55 %. To je jen další důsledek potíží s likviditou, do kterých se bankovní instituce dostávají. Kvůli vysokému růstu úroků na peněžních trzích nebyla banka schopna poskytovat další půjčky, finanční injekce ze strany Bank of England jen pokrývá výběry klientů, kteří ztratili v tuto finanční instituci důvěru.

Toto úterý zasedal americký Fed, který snížil úrokové sazby z 5,25 % na 4,75 %. Kritici tohoto snížení o půl procentního bodu se obávají, aby Fed nereagoval příliš překotně, neboť i přes současné problémy s úvěry a likviditou, může přehnané snížení sazeb v budoucnu znamenat růst inflace, jejíž stabilita je stále hlavním cílem Fedu.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů (v %)


Spojené státy

Negativní náladu podpořil předminulý pátek úbytek nově vytvořených pracovních míst. To jen dále podpořilo vládní dluhopisy. Trh bedlivě sledoval, zda budou negativní čísla z trhu práce následována také poklesem spotřebitelského sentimentu. Jeho páteční úroveň ale byla v souladu s očekáváními (83,8 proti očekávaným 83,5). Pokud se ale budou dále projevy úvěrové krize promítat v horších číslech přicházející z reálné ekonomiky, mohou dluhopisy dále získat.

Před zasedáním Fedu panovalo přesvědčení, že pokud se Fed rozhodne k razantnějšímu snížení sazeb(o 50 bazických bodů), znamenalo by to, že se Fed počítá spíše s negativním vývojem ekonomiky jako celku. To by znamenalo pokles dluhopisových výnosů a růst jejich cen.

Od počátku letošního roku se nejvíce dařilo TIPs, dluhopisů jejichž kupón je vázán na inflaci. V celém roce 2007 totiž nedošlo k výraznějšímu snížení inflačních očekávání. Tyto papíry přinesly přes 6 % od počátku roku a ve výnosech se hlavně na delších splatnostech pohybují výrazně níže než klasické vládní dluhopisy.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Evropa

Evropský trh se v minulém týdnu tradičně díval spíše na vývoj v USA. Datové bezvětří poslalo i na kontinentu výnosy jemně výše, na dvouletých splatnostech se evropské dluhopisy stále obchodují na úrovni amerických, i když rozpětí mezi klíčovými úrokovými sazbami ve Spojených státech a v zemích eurozóny je více než jeden procentní bod.

Výnosová křivka svojí plochostí upozorňuje na fakt, že se i Evropská centrální banka blíží ke konci utahování kohoutků. Prezident ECB Trichet zůstává ostře naladěn, nevidí v současné situaci problém. Minulý týden v Evropském parlamentu pokáral ratingové agentury, nemění ale postoj ECB k inflačním rizikům, která v budoucnu stále hrozí.

V srpnu se to ale nepotvrdilo, když v pátek zveřejněné údaje naznačily meziroční mírný pokles růstu cen (1,7 % proti očekávaným 1,8 %, červenec: 1,9 %).

Výnosy vládních dluhopisů (p.a. v %) podle data splatnosti


Region střední Evropy

V regionu byla zveřejněna inflační čísla. Díky zdražujícím cigaretám došlo k růstu indexu spotřebitelských cen v České republice (2,4 % meziročně). Stabilní růst vykazují Slováci (+2,3 %). V Maďarsku došlo k poklesu, i tak je růst o 8,3 % jedním z nejvyšších v Evropě. Maďarské dluhopisy díky poklesu cen získaly minulý týden stejně jako polský trh.

V Polsku totiž inflace klesla na meziročních 1,5 % a především bez cen potravin a energií zpomalil růst indexu z 1,5 % v červenci na srpnových 1,1 %. Poněkud se tak oddálilo očekávané navýšení úrokových sazeb polskou centrální bankou.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

12. 9. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

Letošní hurikánovou sezónu ve Spojených státech plně nahradila smršť v podobě úvěrové krize. I minulý týden se investoři přesvědčili, že pokles cen rezidenčních nemovitostí a úbytek... celý článek

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

5. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

Minulé poklesy cen na akciových trzích zamávaly s názory na zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. V USA je trh z velké části přesvědčen, že Fed na zasedání 18. září... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

29. 8. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Investorská veřejnost i nálada na rizikovějších typech aktiv se pomalu uklidňuje, i když poklesy akciových trhů, které v posledním měsíci přály především vládním dluhopisům, ještě zdaleka... celý článek

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

15. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

Další týden velké nervozity se promítl v ziscích na vládních dluhopisech. Investoři sázejí na snižování amerických úrokových sazeb.

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

8. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

Kvůli nervozitě na finančních trzích dluhopisy dále získávají. Investoři se stahují z rizikových aktiv v obavě z recese na realitním trhu, který zaznamenává nejhorší výsledky za posledních... celý článek

Partners Financial Services