Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 8. 8. 2007
Dluhopisy: realitní krize v USA hýbe i dluhopisovými trhy
Kvůli nervozitě na finančních trzích dluhopisy dále získávají. Investoři se stahují z rizikových aktiv v obavě z recese na realitním trhu, který zaznamenává nejhorší výsledky za posledních 16 let.

Také v průběhu minulého týdne se akciové trhy spíše vyprodávaly. Investoři zvyšují averzi k riziku, proto se zvětšují rozdíly mezi jednotlivými instrumenty také na trzích s obligacemi. Rozšiřování kreditních spreadů (riziková prémie za horší rating emitenta) zhoršuje pozici „méně kvalitních“ dluhopisů (emitenti s nižším ratingem, dluhopisy z emerging markets), zatímco nejméně rizikové instrumenty jako vládní papíry vyspělých států získávají relativně nejvíce.

Výnosy se ve Spojených státech od vrcholu v polovině června posunuly až o půl procenta (50 bazických bodů) níže, v minulém týdnu trh na desetiletých výnosech ubral dalších sedm bodů. Pokud připočteme horší makroekonomická data, která se objevila v pátek odpoledne a kvůli nimž končily americké akciové indexy o další dvě procenta níže, lze očekávat, že se pozitivní nálada na dluhopisových trzích udrží i na tento týden.

Na evropský kontinent se přenesl sentiment ze zámoří. I zde dluhopisy získaly, kvůli ostrým komentářům z Evropské centrální banky se ale na kratších splatnostech projevuje zohlednění budoucího nárůstu úrokových sazeb. Použitím magického výrazu „silná ostražitost“ prezident ECB Trichet jasně naznačil, že bankéři hodlají navyšovat sazby již na následujícím zasedání, tedy na konci srpna.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů

Spojené státy

Americký Fed zasedal tento týden v úterý. Trh byl ve svých odhadech tentokrát více než jednotný a odhadl, že se sazby nebudou měnit. Současná úroveň 5,25 procenta ale podle 56 procent obchodníků v delším období nevydrží (Bloomberg), Fed bude nucen vzhledem k dopadům krize na hypotečním trhu snížit sazby alespoň o 25 bodů. Přitom ještě v červnu bylo o snížení sazeb na konci letošního roku přesvědčeno jen 22 procent trhu.

Výnosová křivka se tak posunula výrazně níže a pokud se trh v půli června optimisticky domníval, že budoucnost růstu americké ekonomiky není nikterak ohrožena, teď je až příliš pesimistický. Trh ve vypjatých chvílích rád přestřeluje, současné ceny a úroveň výnosů nemusí být pro investory příliš atraktivní.
Co se týče makrodat, trh reagoval především na páteční údaje o počtu nově vytvořených pracovních míst mimo sektor zemědělství, kterých bylo výrazně méně. Zvýšila se také nezaměstnanost (4,6 % z 4,5 % v červnu).

Evropa

Obavy z rozšíření krize na americkém trhu s druhořadými hypotékami panují také v Evropě. Růst eurozóny je závislý na své exportní schopnosti. Velké procento zboží se dováží právě do Spojených států a pokud bude mít krize realitního trhu dopad na celou americkou ekonomiku (pokles spotřeby, pokles růstu HDP), bude zasažena také Evropa. Globální charakter trhů je patrný i u těch dluhopisových, i když výraznějšímu poklesu výnosů v zemích eurozóny brání v současnosti stále ostražitá Evropská centrální banka.

ECB ve čtvrtek naznačila další zvyšování úrokových sazeb, a to v rychlejším tempu, což může přinést novou úroveň stropů sazeb v projekcích významných finančních institucí. V současnosti je trh přesvědčen o jednom navýšení, pokud ale bankéřům vydrží tempo, dočkáme se ještě jednoho až dvou růstů sazeb do konce roku.

Minulý týden se opět zlepšila situace na trhu práce. Míra nezaměstnanosti eurozóny zůstala proti odhadům na meziročních 6,9 procenta. Podle předběžných odhadů Eurostatu zůstane i v červenci inflace pod úrovní 2 procent (+1,8 %).

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů

Region střední Evropy

V regionu končila Národná banka Slovenska tradiční kolečko zasedání centrálních bank v regionu střední Evropy na konci měsíce. Ponechala úrokové sazby na 4,25 procenta. Čeká tak na jedno navýšení ze strany ECB a sladění sazeb eurozóny s těmi slovenskými při vstupu Slovenska do mechanismu směnných kurzů, který je předstupněm pro členství v Evropské měnové unii.

V pátek ČNB potvrdila svou rétoriku, můžeme čekat další nárůst sazeb, nynější úroveň tří procent se do konce letošního roku s vysokou pravděpodobností změní. Na polské scéně rostou politická rizika, i když třenice o tom, kdy padne vláda se objevují již minimálně půl roku.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

27. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Strmý nárůst výnosů se během uplynulého týdne poněkud uklidnil. Ve Spojených státech dluhopisy získaly, protože se očekávají horší čísla prodeje domů. V Evropě dluhopisy mírně získaly. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

20. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh ve Spojených státech se připravoval na vyšší údaje o inflaci. Zveřejněná čísla proto v závěru týdne poslala výnosy dolů. Evropský trh pokračoval v poklesu, když investoři zohledňovali... celý článek

Co dělat, když vám někdo způsobil škodu svým vozidlem

13. 6. 2007 | Michal Pravda

Vývoj dluhopisového trhu

6. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Dluhopisové trhy ve Spojených státech i v Evropě klesaly. Na domácím trhu i přes růst úrokových sazeb ceny spíše rostly, čímž ale spíše korigují silný růst výnosů z předešlého období. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

30. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Nálada na dluhopisových trzích se v minulém týdnu nesla opět ve znamení pokračujícího růstu výnosů. Ve Spojených státech se stabilizuje situace na nemovitostním trhu, v Evropě roste... celý článek

Partners Financial Services