Dluhopisy: Fed zahýbal trhem

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 26. 9. 2007
Dluhopisy: Fed zahýbal trhem
Letošní rok nebyl dluhopisům zaslíben. Letní pokles cen akcií, úbytek likvidity v bankách a úvěrová krize ovšem investice do vládních dluhopisů oživily.

Ještě v červnu nebyl nikdo plně přesvědčen o tom, že Evropská centrální banka povolí v odhodlání navyšovat úrokové sazby, aby bránila rostoucí obavě z inflace. Také ve Spojených státech, kde i přes skutečnost, že se tamní hospodářství ocitlo za vrcholem hospodářského cyklu, by mnoho lidí nestrčilo ruku do ohně, že FED bude do konce roku minimálně jednou sazby snižovat. Se začátkem podzimu a po krušných dvou měsících plných nejistoty je to tady.

Fed se rozhodl zvednout vhozenou rukavici na zasedání 18. září a snížil o půl procentního bodu základní úrokové sazby. Přitom do té doby bojoval tvrdošíjně za stabilitu cen. Stačily dva měsíce plné nejistoty, aby změnil názor. Kvůli krizi s aktivy krytými béčkovými hypotékami (CDOs, MBOs, ABS,…), úvěrovým šílenstvím, které poslalo veškeré rizikové instrumenty o několik pater níže, a následným úbytkem likvidity, se kterým měly problémy i světové bankovní ústavy, totiž roste přesvědčení, že se problémy začaly z finančního trhu přelévat do reálné ekonomiky. Svědčí o tom horšící se situace dvou pilířů americké ekonomiky - spotřeby domácností a trhu práce. Šéf Fedu Ben Bernanke se proto snaží pomoci ekonomice, levnější peníze představují levnější zdroje. Podle škarohlídů však jen pomáhá tlumit problémy na finančních trzích, na což si investoři velmi rádi zvykají. V ohrožení je stabilita cen, i když poslední čísla ukazují mírný pokles inflace. Trh vyhodnotil rozhodnutí Fedu jako pozitivní impulz, znovuobnovená důvěra v nákupy vedla k prudkému růstu akciových indexů v úterý a středu.

Výnos do splatnosti vládních dluhopisů


Spojené státy

Zasedání Fedu vedlo k zajímavým pohybům také na trzích s vládními dluhopisy. Trh očekával 50tibodové snížení sazeb, proto se výsledek na krátkém konci nesetkal s většími změnami. Zároveň ale vzrostly výnosy u pěti a desetiletých dluhopisů. Investoři započítali riziko, že nižší úrokové sazby povedou k rychlejšímu růstu inflace.

Týden byl na nová data velmi štědrý. Srpnová inflace, jejíž čísla byla zveřejněna ve středu, dopadla lépe, celkově meziměsíčně díky poklesu cen energií dokonce stagnovala. Meziročně se růst cen ve Státech pohybuje na úrovni 2 %.

Problémy pokračují v segmentu rezidenčního bydlení. Nově zahájených staveb domů i vydaných stavebních povolení bylo letos v srpnu nejméně od června roku 1995.

Výnos do splatnosti indexu 10tiletých vládních dluhopisů (v %)


Evropa

Evropský trh bez větších událostí pokračoval ve sledování vývoje v USA. Také proto vzrostly výnosy více na delším konci, na kratších splatnostech se i přes rozdíl v úrokových sazbách (4 % v eurozóně proti 4,75 % ve Spojených státech) obchodují instrumenty s prakticky totožnými výnosy do splatnosti.

Dluhopisové trhy podpořila také nová čísla předstihových ukazatelů z průmyslu i služeb. Indexy nákupních manažerů dopadly hůře než se očekávalo, i když stále ještě nad hranicí 50 bodů, která představuje pokračování růstu.


Region střední Evropy

Růst mezd v Polsku na úrovni 10,5 % naznačil, že se tamní bankéři mohou obávat růstu poptávkové inflace a dále utáhnou kohoutky. Růst sazeb tak dostává jasnější kontury, do konce letošního roku bychom se ho mohli dočkat.

V Maďarsku se daří lépe zvládat deficity, ministerstvo financí snížilo prognózu pro následující rok na 4,1 % HDP. Lepší rozpočtová bilance a stabilní ceny zvyšují pravděpodobnost poklesu sazeb, na což trh reagoval růstem cen a snížením výnosů.

Česko hlásí: rozpočet schválen. Vláda navrhuje udržet deficit těsně pod hranicí 3 %, která je jednou ze vstupních bran do měnové unie.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Čekání na FED

19. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Čekání na FED

Americká centrální banka FED snížila úrokové sazby z 5,25 % na 4,75 %. Skok o půl procentního bodu by mohl podle trhu znamenat horší vyhlídky americké ekonomiky, pokles výnosů dluhopisů... celý článek

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

12. 9. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Dluhopisy: Šokující zpráva z USA

Letošní hurikánovou sezónu ve Spojených státech plně nahradila smršť v podobě úvěrové krize. I minulý týden se investoři přesvědčili, že pokles cen rezidenčních nemovitostí a úbytek... celý článek

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

5. 9. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Amerika uklidňuje investory

Minulé poklesy cen na akciových trzích zamávaly s názory na zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. V USA je trh z velké části přesvědčen, že Fed na zasedání 18. září... celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

29. 8. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Investorská veřejnost i nálada na rizikovějších typech aktiv se pomalu uklidňuje, i když poklesy akciových trhů, které v posledním měsíci přály především vládním dluhopisům, ještě zdaleka... celý článek

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

15. 8. 2007 | Robert Šíbl

Dluhopisy: Snížení amerických úrokových sazeb na dohled

Další týden velké nervozity se promítl v ziscích na vládních dluhopisech. Investoři sázejí na snižování amerických úrokových sazeb.

Partners Financial Services