Fondy: Další drsný týden

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 6. 8. 2007
Fondy: Další drsný týden
Akciové trhy sice hledají, kde se odrazit ode dna, ale to našim investorům zřejmě vadí čím dál méně. Bezmála 400 miliónů korun se totiž vydalo hledat výnos do smíšených a akciových fondů.

Fondy peněžního trhu a dluhopisové opustilo skoro čtvrt miliardy korun, takže celková bilance fondů dosáhla „jen“ 650 milionů. I to je překvapivé, protože nynější nejistota a strašidelné kolísání akciových trhů nebývá tou pravou atmosférou pro velké investování drobných investorů.
Opět nezbývá, než opakovat hypotézu, že odkupy z fixních výnosů jsou převážně sezónní (ačkoli i z nich část může být přesouvána do dynamičtějších), zatímco prst na tepu doby značné skupině investorů napovídá, že korekce je nejvhodnější čas na dokupování.

Sazby rostou jako z vody

Z fondů peněžního trhu odešlo 90 milionů korun a pro peníz si tentokrát sáhli i klienti ČSOB, kde se dosud odkupy téměř nekonaly. Naopak ISČS Sporoinvest (profil, názory) jede jakoby se nechumelilo a blíží se další, již 48. rekordní miliardě. Zato dluhopisové fondy jsou opět bity jako žito, ve výnosu, i co se týče investorské obliby. Z nich odteklo dalších 150 milionů korun, protože již u celé třetiny dluhopisových fondů bliká na ročním výnosu červená, tedy ztráta. Minulý týden sice většinou nějakou tu setinku přidaly, ale zase naopak tím, že koruna posílila zpět na 28 korun za euro, dostaly přes prsty i konvergenční fondy.
Výhled příznivý není, protože roste pravděpodobnost, že ČNB zvýší sazby o dalších 25 bodů již v dohledné době a nikoli až koncem roku. To sice trochu pomůže fondům peněžního trhu, ale dále zhorší situaci dluhopisovým fondům. Nu a řekněte sami, koho asi potěší 2% výnos peněžáků při 3% inflaci?

Sezóna míchaných nápojů

Skoro až neuvěřitelně si vedou smíšené fondy – dalších 300 milionů korun zvládly bez váhání. Opět se o ně podělily bankovní skupiny KB a ČS a pomalu se díky tomu dostávají na úroveň ještě nedávno dominující ČSOB. Ta ovšem válcovala trh svými zajištěnými fondy, zatímco mixy jsou u ní zanedbatelnou položkou. Jako ostatně i v tomto týdnu, kdy na čtvrtmiliardě zajišťáků se podílelo zejména 115 milionů ČSOB Asijského růstu 4. I zde se ale možná blýská na lepší časy, protože například nový ČSOB Smíšený fond dynamický (70 % akcií) začalo prodávat 2,5 tisíce poradců stavební spořitelny, známé Lišky.
Leč právě smíšené fondy dostaly minulý týden značnou ránu a lze mezi nimi najít i 3% pády – ČSOB Středoevropský (profil, názory) a IKS Fénix dynamický PLUS (profil, názory) si odnesly dokonce 3,5% ztrátu. Těm globálnějším naopak posilující koruna pomohla, ale ani ony nebudou zářit štěstím (navíc nemají ještě započtený účet za americký páteční večírek).
Ještě hůř ale dopadly akciové fondy, které hlásí i 4% propady – ale opět pozor na páteční výsledky, které ještě nejsou započítané a do výnosů se teprve promítnou. Nejhůř zatím dopadly s více než 4% ztrátou AKRO nových ekonomik (profil, názory), ČSOB akciový - Střední a Východní Evropa (profil, názory) i ČSOB akciový mix (profil, názory). Nu a přímo mezi oči se trefil našim milovníkům nemovitostí ČSOB realitní mix (profil, názory), který za týden odepsal přes 5 % (za tři měsíce již skoro 18 %) a na roce mu zbývá už jen nebohých a necelých 5 %.
Ale podívejme třeba na takový ISČS Sporotrend (profil, názory), který neztratil ani celá 2 %. Tak či onak, příliv 180 milionů do akciových fondů jistě překvapil, i když třetinu z toho má na kontě ČSOB akciový Vodního bohatství a další třetinu ING Český akciový (profil, názory, koupit). Z ostatních stojí za řeč ještě 33 miliónů ISČS Top Stock (profil, názory) a musíme si také uvědomit citelný třicetimilionový odliv z již zmíněných realitních fondů.

Nemovitosti trhem hýbou

Tedy zejména trhy americkými, na tuzemském realitním písečku se stále bábovičky stavějí ostošest. Trhy jsou ale globalizované. Jen se těžko odhaduje, odkud a kdy který šťouchanec přijde. Tu jde o makročísla, onde o údaj maloobchodních tržeb, zde zas o počet nových domů, výsledková sezóna jakoby ztratila na významu, ač by měla být tím nejdůležitějším semaforem.
A pak ty „psychologické faktory“ – ty dnes hýbou světem víc než politika, války (ty jsou jen malé a už nudné), teroristi. Nechci použít zrovna termín hysterie, ale davového chování si zřejmě ještě užijeme habaděj. Kontrariánů (těch, kdo jdou vědomě a úmyslně proti trhu) nějak ubývá, zřejmě právě i proto, že jejich úspěch je stále problematičtější. Proti malým vlnkám se dobře plave, ale proti těm surfařským to snad ani nejde.
O bublině na trhu amerických nemovitostí se hovoří již léta, ale teprve nyní se začínají vysvětlovat souvislosti a objevují se slabé články řetězu. Ten neviditelnými nitkami opět spojuje i světadíly, takže například zpráva z Austrálie pošle k jihu nejen tento region. Jako např. v úterý, kdy také z obav o úvěrový trh zasáhl propad celou Asii poté, co největší australská investiční banka Macquarie varovala, že drobní investoři mohou přijít až o 25 % svých peněz ve dvou jejích fondech s vysokým výnosem po propadech svázaných s problémy na americkém hypotéčním trhu. Akcie banky propadly o skoro 10 %, tedy nejvíce za posledních pět let, akcie australské druhé investiční banky Babcock & Brown klesaly o víc než 5 %. Celý regionální index MSCI Asia nato propadal dokonce o 3,9 %.
Jiný den jde ale Asie zase naopak proti „zbytku světa“ a zejména čínský trh se stále více stává originálním. Paradoxně se někdy vzepře všeobecné náladě i český trh (například v pátek díky zejména akciím ČEZ a index PX tak týden udržel beze změn na ročních stále ještě pěkných 24 %), ale jindy si zas vybírá větší jámy než region.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Wall Street v nejistotě…

Již předminulý týden byl v Americe nejhorší od září 2002, když index S&P500 oslabil o 5 %. Výprodeje přitom poslaly tržní ocenění indexu dle ukazatele P/E na hodnotu 15,4 – nejnižší úroveň za posledních šestnáct let. Propad navíc vůbec neodpovídá hospodářským výsledkům za druhé čtvrtletí, které jsou lepšími než očekávané. Přes 60 % firem z S&P 500 již reportovalo své zisky, a ty byly v průměru o 9,5 % meziročně vyšší ve srovnání s odhady trhu, který očekával růst zisku jen kolem 5 %.
Nu a sledování amerických trhů zejména večer předčí občas i horory v televizi. Tak i v pátek, kdy po reakci na horší makrodata akcie sice začaly ztrácet, ale pak je poslala dolů agentura Standard & Poor's snížením ratingu společnost Bear Stearns na nejnižší úroveň od prosince 2005. Propadl i Lehman Brother, největší americký výstavce hypotečních zástavních listů. Pokles prochází celým hypotečním sektorem a další firmy „namočené“ v hypotékách silně tratily, od několika procent až po neuvěřitelných 48 % již nebezpečně nabourané American Home Mortgage Investment Corp. (po zveřejnění plánu na zastavení činnosti). Zejména poslední půlhodinu indexy padaly jak podťaté a 2,5% ztráty jistě otřesou dnešní Evropou.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

30. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

Až neuvěřitelný objem investic do fondů uprostřed prázdnin neočekával zřejmě nikdo. Jaké asi motivy vedly našince, aby do fondů přinesli 1,15 miliardy korun? A co udělají tento týden? celý článek

Fondy: Letní nadstandard

23. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Letní nadstandard

Půlmiliarda je velmi slušná suma na okurkovou sezónu v plném proudu. Navíc přesvědčivá většina peněz tentokrát mířila do dynamických investic. Letní módní trendy přinášejí také nové... celý článek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

16. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

Čisté prodeje 350 miliónů korun není špatný výsledek na již plnou sezónu dovolených. Také se navíc přece jen projevil efekt inkasa z fondů peněžního trhu. O tom, že opět s převahou... celý článek

Fondy: Prázdniny začaly

9. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdniny začaly

Kratší týden se projevil několika protichůdnými efekty. U nás zejména tím, že za fondy nemáme data – AFAM čekala až do neděle, ale ve statistice najdeme jen ČSOB a Pioneer. Zato naší... celý článek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

18. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

Čistý přiliv 580 miliónů patří k těm nepatrně vyšším, ale opět z plných 80 procent zamířil do zajištěných fondů a fondů peněžního trhu. Předpokládáme, že do nich investoři zároveň převedli... celý článek

Partners Financial Services