Fondy: Prázdniny začaly

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 9. 7. 2007
Fondy: Prázdniny začaly
Kratší týden se projevil několika protichůdnými efekty. U nás zejména tím, že za fondy nemáme data – AFAM čekala až do neděle, ale ve statistice najdeme jen ČSOB a Pioneer. Zato naší burze i tři dny stačily na senoseč rekordů.

Protože nemá význam analyzovat detaily, pokusme se ohlédnout za posledními týdny v celku. Asi nepřekvapí, že nenajdeme žádné velké překvapení. Celkový fondbyznys jakoby prázdniny nezaznamenal, když po 500 milionech poslední červnový týden předvedl 800 milionů korun. Nu a dokonce kraťoučký začátek července vykázal ještě víc, ale jen díky 700 milionům elitního ČSOB Private Banking Central Europe Winners 2.

Dost jistá sezóna

Koncem června nedošlo ani k obvyklému sezónnímu jevu vybírání peněz z fondů peněžního trhu kvůli dovoleným. Buď jsme již tak bohatí, že to nepotřebujeme, anebo tyto fondy již ztrácejí svou roli „průtokáče“. Pak se ovšem nabízí ještě prostší zdůvodnění – stejně má většina domorodců balíky na běžných účtech, takže nemusí inkasovat z fondů. Většina dluhopisových fondů stále jen pláče nad výdělkem, dlouhý nos na ně však dělají s ročními 10 % tzv. konvergenční strategie, tedy ISČS Trendbond (profil, názory) a IKS Dluhopisový Plus (profil, názory). Přímo infarkt však mohou mít všichni ze šokujícího ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory), který překonal ročních 20 %! Může za to ale hlavně koruna, která naopak mnohé jiné svou slabotou zklamala.

Akcie tak jisté nejsou

Radost akciových fondů je sice průběžná, ale má k jistotě daleko. Evropské trhy se přece jen vystrašily teroristickými pokusy. Nicméně ani Británie panice nepodlehla a Amerika válčí spíš s výnosy dluhopisů. Zato asijský regionální index stanovil nový historický rekord. Na nové rekordy se vyšplhaly i burzovní indexy v Indii, Indonésii a Filipínách. Svět se tvářil optimisticky a Amerika se těšila na Den nezávislosti, takže v klidu stoupla celá Evropa. U nás jsme se těšili na výročí Jana Husa a pod heslem „pravda vítězí“ jsme na burze dobyli dokonce 1900 bodů i když ji býci neudrželi, před medvědí tlapou couvli do stáje jen nepatrně. Nu a středeční rekord je již kulaťoučkému číslu na dohled. Poté jsme šikovně na svátky burzu nechali odpočinout a dobře jsme udělali. Výnos amerického 10letého vládního dluhopisu totiž opět vzrostl na 5,12 %. To se zase – již po několikáté – tamním investorům nelíbilo. Místo oslav tedy nastalo spíš jen rozpačitější posváteční rozhodování, kudy kam dál. Ani američtí býci se ale nenechali od baribalů zahnat na ústup a znovu se vydali vzhůru, Nasdaq dokonce na další pětileté maximum.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Co dodat?

Naší burze stačil i třídenní týden na více než 2 %. Tabulky výkonností i prodejů jsou však silně deformovány chybějící statistikou, protože výpočty vycházejí z pouze částečných, a tedy deformovaných výchozích údajů. V globálu se ovšem lze i jimi orientovat. A v dostatečně vysokém nadhledu? Býci stále táhnou širou prérií a kdy je čeká procházka údolím smrti, můžeme jen tipovat.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

18. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

Čistý přiliv 580 miliónů patří k těm nepatrně vyšším, ale opět z plných 80 procent zamířil do zajištěných fondů a fondů peněžního trhu. Předpokládáme, že do nich investoři zároveň převedli... celý článek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

11. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

Minulý týden s celkem průměrnou půlmiliardou korun se vymykal těm ostatním snad jen nezvyklým skóre: smíšené zvítězily nad zajištěnými fondy.

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

4. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

Čisté prodeje dosáhly 888 miliónů korun. Pochopitelně z nich mají přes půl miliardy korun zajištěné fondy, ale přece jen jakoby svítalo i v dynamičtějších strategiích, které se dlouhodobě... celý článek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

28. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Ani vedra naše investory nerozehřála

Z 820 miliónů korun bychom mohli mít radost, jenže opět tři čtvrtě z nich usnulo v zajištěných fondech, navíc přes 300 miliónů spolkl jeden elitní. Ale není se příliš co divit, protože... celý článek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

21. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zpátky do zajetých kolejí

Půlmiliarda sice neurazí, jenže z ní dvě třetiny opět zamířily do zajištěných fondů. O zbylou třetinu se podělily fondy peněžního trhu se smíšenými fondy, když nahradily sedmdesátimiliónové... celý článek

Partners Financial Services