Dluhopisy: Akcie padaly, dluhopisy rostly

Robert Šíbl | rubrika: Dluhopisy | 1. 8. 2007
Dluhopisy: Akcie padaly, dluhopisy rostly
Hromadné výprodeje na akciových trzích znamenal v minulém týdnu další zisky na trzích s vládními dluhopisy. A pokud pripocteme krizi amerického trhu s rezidencními nemovitostmi jsou dluhopisy vlád vyspelých zemí jistotou v době končícího hospodářského cyklu.

Náhlé výprodeje na akciových trzích znamenají pro americké i evropské dluhopisy nejvetší zisky od loňské listopadové korekce. Investoři v minulém týdnu hledali ve vládních papírech jistotu, když sem přesouvali prostředky získané prodejem rizikovejších typů aktiv.

Nadále panuje obava z dalších poklesů akciových trhů a rostou rizika spojená z dalším vývojem dnes již velmi ztrátových investic do papírů krytých druhořadými hypotékami z amerického realitního trhu (CDO’s). Poté, co americká banka Bear Stearns ohlásila krach svých dvou fondů, přicházejí další společnosti se zprávami o dalších ztrátách. Budoucí vývoj je tak dosti nejistý, sentiment investorů by ale mohla v aktuálním týdnu podpořit makroekonomická čísla. To by pro dluhopisový trh znamenalo mírný ústup ze slávy posledních dní.

V kontextu tohoto roku jak americké, tak evropské dluhopisy mnoho nepředvedly. Obavy ohledne růstu americké ekonomiky, které podpořily ceny jednotlivých instrumentů na úvod letošního roku, byly na přelomu jara a léta nahrazeny novým entusiasmem. K tomu všemu se přidala ješte rizika spojená s inflací. Výnosy do splatnosti rostly po celé délce výnosové křivky. Pro eurového investora by tak – i díky poklesu amerického dolaru – znamenala letošní investice do amerických dluhopisů ztrátu na úrovni 1,4 %. 

V Evrope panuje obdobný vývoj, rozdíly jsou jen v očekávání budoucích úrovní úrokových sazeb. Zatímco ve Spojených státech centrální banka Fed drží zuby nehty úroveň 5,25 %, politika Evropské centrální banky zustává dlouhodobě přizpůsobivá. Obava z rychlejší inflace díky nebývalému hospodářskému oživení v zemích eurozóny znamená růst základní úrokové sazby rychlostí 25 bodů za čtvrt roku.

Spojené státy

Fundamentální faktory v minulých čtrnácti dnech ustoupily do pozadí, mohou ale leccos vypovědet o tom, kam se bude ubírat americká ekonomika nebo úrokové sazby. V uplynulém týdnu byla zveřejněna čísla prodejů nových i stávajících domů, která byla také díky růstu úroků z amerických hypoték nižší, než trh ocekával. Recese na trhu rezidenčních nemovitostí tudíž dále pokračuje.

Od poloviny června se také začínají horšit ukazatele stavu americké spotřeby. V pátek zveřejněný index spotřebitelského sentimentu naznačil predevším, co se očekávání týče, jasné zhoršení.

Výnosy proto dále klesaly, plochý až inverzní tvar výnosové křivky je minulostí. Kratší splatnosti v období minulého mesíce ubraly ve výnosech 0,55 procentního bodu, zatímco desetileté dluhopisy dnes nesou o 0,27 procentního bodu méně. Inverzně k výnosům se vyvíjely ceny jednotlivých instrumentů.

Trh jen v minulém týdnu ubral 27 bodů, dvouleté papíry lze pořídit s výnosem 4,50 % p.a. do splatnosti, tj. 75 bodů pod současnou úrovní amerických sazeb.

Evropa

Evropský trh s dluhopisy také posiluje, výkyvy nejsou tak výrazné, navíc ostré komentáře Evropské centrální banky brzdí rozlet při současné korekci na akciových trzích. Údajem minulého týdne byla nová čísla indexu ekonomického sentimentu Ifo, který potvrdil vysoké úrovně z předchozích mesíců.

Ukazuje se, že také evropské banky participovaly na pádu amerického trhu s realitami. Německá IKB Industriebank již tyto ztráty oznámila a vládní papíry získávají na cenách nejvíce za poslední dva a půl měsíce.

Evropský trh se vyvíjel hůře než americké dluhopisy predevším kvůli ostrým komentářům prezidenta ECB Tricheta a přesvědčení, že ECB bude v letošním roce sazba dále zvyšovat. Jedno navýšení je také na krátkém konci výnosové křivky zohledněno. Dvouleté dluhopisy nesou 4,27 % p.a. do splatnosti.

Region střední Evropy

V regionu tradičně zasedaly centrální banky, s výjimkou Slovenska. V Polsku zůstaly sazby na stávajících 4,50 %. Trh takový scénář zohlednil již v minulosti, proto výnosy na trhu spíše stagnovaly. Trh počítá s minimálně dvojím navýšením do konce roku 2007.

Poměrně velký nárůst výnosů byl k vidění v Maďarsku, když se snížila pravděpodobnost dalšího snížení tamních sazeb. Se sazbami tak hnuli jen čeští bankéři, jejich skok o 25 bodu výše však neznamená nic, co by trh mohlo překvapit. Pro navýšení byli všichni členové bankovní rady, jeden z nich chtěl dokonce zvedat sazby o 50 bodů. Pokud nebude v budoucnu příliš posilovat česká koruna, dočkáme se také dalších akcí ČNB.

Dluhopisy na Peníze.CZ

Ptáte se, co jsou dluhopisy a jak do nich investovat? Navštivte naši Univerzitu Peníze.CZ, kurz Dluhopisy. Dozvíte se nejen základní informace o těchto cenných papírech, přečtete si také třeba o členění dluhopisů, chování cen dluhopisů nebo o úvěrovém ratingu dluhopisů.

Profily českých obligací, aktuální kurzy a další potřebné informace, naleznete v této sekci. O každém dluhopisu se dozvíte základní údaje a aktuálné hodnoty, viz následující příklad:

Jak se budou dluhopisové trhy vyvíjet dále?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vývoj dluhopisového trhu

27. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Strmý nárůst výnosů se během uplynulého týdne poněkud uklidnil. Ve Spojených státech dluhopisy získaly, protože se očekávají horší čísla prodeje domů. V Evropě dluhopisy mírně získaly. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

20. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Trh ve Spojených státech se připravoval na vyšší údaje o inflaci. Zveřejněná čísla proto v závěru týdne poslala výnosy dolů. Evropský trh pokračoval v poklesu, když investoři zohledňovali... celý článek

Co dělat, když vám někdo způsobil škodu svým vozidlem

13. 6. 2007 | Michal Pravda

Vývoj dluhopisového trhu

6. 6. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Dluhopisové trhy ve Spojených státech i v Evropě klesaly. Na domácím trhu i přes růst úrokových sazeb ceny spíše rostly, čímž ale spíše korigují silný růst výnosů z předešlého období. celý článek

Vývoj dluhopisového trhu

30. 5. 2007 | Robert Šíbl

Vývoj dluhopisového trhu

Nálada na dluhopisových trzích se v minulém týdnu nesla opět ve znamení pokračujícího růstu výnosů. Ve Spojených státech se stabilizuje situace na nemovitostním trhu, v Evropě roste... celý článek

Partners Financial Services