Fondy: Letní nadstandard

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 23. 7. 2007
Fondy: Letní nadstandard
Půlmiliarda je velmi slušná suma na okurkovou sezónu v plném proudu. Navíc přesvědčivá většina peněz tentokrát mířila do dynamických investic. Letní módní trendy přinášejí také nové možnosti investování pro ty ekologicky zodpovědné.

Fondy peněžního trhu se staly sponzory dovolených, protože 14 miliónů korun je doslova legrační suma. Z dluhopisových fondů od začátku roku odešlo již 1,5 miliardy, k nimž se tentokrát přidalo dalších 130 miliónů korun.
Ve čtvrtek s velkou pravděpodobností dojde k dalšímu přitvrzení měnové politiky ČNB v podobě zvýšení signální úrokové sazby, tzv. repo sazby na 3 %, tedy na nejvyšší hladinu za téměř pět let. To dluhopisům dále neprospěje, i když jde o krok očekávaný.

Prázdninové zajištěné

Zajištěné fondy jakoby se také chystaly na dovolenou, protože jen necelých 230 miliónů je dost málo, jde o třetí nejslabší týden zajišťáků za poslední rok. Na to, s jakým přehledem válcují náš trh, by to mohlo i něco málo signalizovat.
Přitom v nabídce jsou tak zajímavé strategie, jako ČSOB Farmacie a biotechnologie 1 nebo ČSOB Asijského růstu 4, které spolu s fondem fondů KB Ametyst samy zvládly 140 miliónů korun. Čínské akcie jen za první pololetí posílily o 85 %, ale varování před korekcí sílí. Zajištění je v tomto případě lepší než dobrá věc.

O to víc se snaží mixy

Jakoby se nechumelilo, jedou si svou cestou smíšené fondy s 210 milióny. Standardní velitelskou letku IKS (Fénixové a Balancované s bezmála 150 milióny) stále aktivněji podporuje záložní tým FF ISČS, tentokrát téměř 100 milióny korun. A to se mixy ještě musely vyrovnat s jednorázovým víc než padesátimiliónovým odlivem z J&T Opportunity (profil, názory) – tam je jistě radost inkasovat 38% roční výnos!

Akciové náladám odolávají

Tedy alespoň zatím, protože 175 miliónů v týdnu tak kolísajících trhů by mohlo znamenat, že se naši investoři přestávají bát chodit do lesa. Nebo dokonce – zde je ovšem asi přání otcem myšlenky – že by pokles začali chápat jako příležitost k nákupům?
Tak či onak, ING Český akciový (profil, názory, koupit) si připsal skoro 50 miliónů a tentokrát partu nepodrazil ani ISČS Sporotrend (profil, názory) s více než 30 milióny korun.
Evidentně ale došla trpělivost podílníkům ČSOB Realitního mixu (profil, názory), protože kdeže rekordní výnosy jsou. Na roce zbývá jen necelých 18 %. A pak že nemovitosti jsou zlatý důl, anebo dokonce, že nekolísají! Pryč odteklo skoro 50 miliónů korun. Snad to vezmou jako poučení i ostatní hledači zázraků. Reality jsou fajn, ale jako diverzifikační instrument, ne jako základ portfolia.
Ostatní roční výkonnosti září jak ohňostroj: ISČS Sporotrend 39,7 % a o fous víc 39,78 % Conseq Invest Akciový (profil, názory, koupit). Ještě nad nimi však nedostižný AKRO akciový fond nových ekonomik (profil, názory) a jeho 47,2 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Zodpovědné investice

Není to převratná novinka, již před 10 lety, když se otvíraly fondy z kuponové privatizace a do těch ISČS vstupovala podílem EBRD, byla jejich strategie z tohoto hlediska omezena (žádné zbrojovky, hazard).
Nyní se podobné strategie vystavují na odiv – zřejmě je to marketingově vhodné. A proč ne? A občas se povede i majstrštyk, jako v případě Vodního bohatství od KBC – jejich dvou zajištěných fondů se prodalo jen u nás za skoro 1,4 miliardy korun. Na „vodní“ strategii nyní úspěšně navazuje klon (měnově zajištěný do korun) belgického fondu ČSOB Akciový fond Vodního bohatství.
Voda je nepochybně investičně velmi zajímavou komoditou a význam „modrého zlata“ a na něj navázaného zpracování bezesporu poroste. Navíc má nejen rysy růstového segmentu, ale zároveň i defenzivního!
Nu a pro naše ještě ekologičtěji zaměřené investory přináší ČP INVEST (také měnově jištěný) Fond živé planety. Ten má zaměření i na biopotraviny, alternativní zdroje energie, nové materiály či nanotechnologie.
Také Pioneer Investments u nás nabízí ekologický fond Pioneer Fund - Global Ekology investující do akcií společností, které produkují výrobky či technologie šetrné k životnímu prostředí.
Nic proti mnoha tzv. „zeleným“ oborům, dokud však budou např. energie dotovány zvláštními cenami, deformuje to ekonomickou racionalitu. Navíc toho naši zelenáči o fyzice a přírodních (a už vůbec ne ekonomických) zákonitostech většinou příliš nevědí. A když už, tak bez souvislostí – přesně ve stylu „zabte bobra, zachráníte strom“. Až začnou tankery z Brazílie vozit líh do našeho benzínu – sbohem, deštné pralesy.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Prázdninový slušný průměr

16. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

Čisté prodeje 350 miliónů korun není špatný výsledek na již plnou sezónu dovolených. Také se navíc přece jen projevil efekt inkasa z fondů peněžního trhu. O tom, že opět s převahou... celý článek

Fondy: Prázdniny začaly

9. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdniny začaly

Kratší týden se projevil několika protichůdnými efekty. U nás zejména tím, že za fondy nemáme data – AFAM čekala až do neděle, ale ve statistice najdeme jen ČSOB a Pioneer. Zato naší... celý článek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

18. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Očistec dluhopisových fondů

Čistý přiliv 580 miliónů patří k těm nepatrně vyšším, ale opět z plných 80 procent zamířil do zajištěných fondů a fondů peněžního trhu. Předpokládáme, že do nich investoři zároveň převedli... celý článek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

11. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: končí vyhřívání na sluníčku?

Minulý týden s celkem průměrnou půlmiliardou korun se vymykal těm ostatním snad jen nezvyklým skóre: smíšené zvítězily nad zajištěnými fondy.

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

4. 6. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: hlásí mírné oteplení sentimentu

Čisté prodeje dosáhly 888 miliónů korun. Pochopitelně z nich mají přes půl miliardy korun zajištěné fondy, ale přece jen jakoby svítalo i v dynamičtějších strategiích, které se dlouhodobě... celý článek

Partners Financial Services