Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti

Capital Partners: Po velké pokutě od ČNB chtějí firmu znovu žalovat její klienti
Když loni soud odmítl žalobu klientů Capital Partners, označila ji tato makléřská firma za součást mediální kampaně, která je proti ní vedena. Nyní ji hodlají klienti žalovat znovu. Munici jim dodala dvacetimilionová pokuta, kterou firma dostala od ČNB hlavně za nadměrné obchody.

Klienti obchodníka s cennými papíry Capital Partners (CP) se cítí poškozeni aktivitami této firmy a hodlají ji (opět) žalovat. Podle právničky Věnceslavy Holubové, která je zastupuje, firma porušila odbornou péči. Klientům CP vadí hlavně tzv. churning, tedy příliš časté obchody s jejich cennými papíry a poplatky, které za to musí platit. Výši škody, která jim měla být takto způsobena, ale i počet klientů firmy, kteří ji hodlají žalovat, Holubová zatím tají. Uvedla nicméně, že 14 klientů CP podalo hromadnou žalobu a někteří chtějí řešit případ individuálně.

Jde o druhou žalobu, kterou podali klienti na společnost Capital Partners. Tu první Obvodní soud v Praze 1 loni v únoru zamítl. Dvanáct nespokojených zákazníků CP, tehdy odhadlo škodu za nadměrné obchodování na sedm milionů korun. Tato makléřská firma (viz článek Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?) na svém webu uvedla, že žaloba byla zamítnuta, nikoliv ovšem, že to bylo z formálních důvodů. Žalobu označila za součást mediální kampaně, která je proti ní vedena.

Dvacetimilionová pokuta od ČNB

Jak to dopadne tentokrát – případ má řešit pražský městský soud – je samozřejmě otázka. Zákazníci Capital Partners, kteří se cítí firmou poškozeni, získali ovšem velmi silný podpůrný argument. ČNB, která dohlíží na finanční trh, totiž těsně před vánoci zamítla rozklad Capital Partners proti jejímu prvoinstančnímu rozhodnutí a udělila CP dvacetimilionovou pokutu.

V rozsáhlém zdůvodnění banka mj. uvádí, že firma nejméně od 19. 1. 2007 do 7. 4. 2009 porušila povinnost obchodníka s cennými papíry jednat kvalifikovaně, čestně a spravedlivě a v nejlepším zájmu zákazníků. Nejméně od 31. ledna 2007 do 3. 6. 2009 pak „soustavně a systematicky prováděla pokyny zákazníků v rozporu s jejich skutečným investičním profilem nebo skutečnostmi, uváděnými zákazníky při zjišťování jejich investičního profilu, když obchodovala na jejich účet s využitím úvěru nebo s investičními nástroji s pákovým efektem nebo realizovala obchody s vysokou frekvencí.“

Jinak řečeno, poskytovala tedy zákazníkům rizikovější služby, než odpovídá jejich investičnímu profilu (ochotě riskovat) a daleko častěji, než by si přáli. Zdůvodnění ČNB navíc mj. uvádí, že v určité době vytvářela investiční doporučení, v nichž neodlišovala fakta od výkladů, odhadů nebo názorů. Oč přesně šlo, Tomáš Zimmermann z tiskového odboru ČNB serveru Peníze.cz neupřesnil. Odůvodnil to tím, že banka musí zachovávat o některých záležitostech podle zákona mlčení.

Ve zdůvodnění ČNB se nicméně hovoří o dvou ukazatelích, a to TR (celkový objem nákupů k průměrnému čistému majetku zákazníka) a C/E, což je poměr mezi náklady, které zákazník obchodníkovi zaplatil k jeho průměrnému čistému majetku, jež prokazují nadměrné obchody. Ukazatel TR přesáhl u Capital Partners hodnotu 6, C/E pak 12 %. To podle pravidel, stanovených ČNB jasně prokazuje churning. Celé zdůvodnění i příslušnou vyhlášku najdete na serveru ČNB.

Větší než největší hráči na trhu?

Capital Partners měla podle poslední výroční zprávy z roku 2009, zveřejněné na svém webu, zisk ve výši 48,52 milionů korun. Objem výnosů z poplatků a provizí za investiční služby za rok 2009 dosáhl 776,47 milionu korun. Firma z nich zaplatila dvouprocentní poplatek do Garančního fondu obchodníků s cennými papíry, který činil 15,53 milionů korun. Byla to vůbec nejvyšší částka, kterou za uvedený rok zaplatil obchodník působící na českém trhu! Vyšší, než u takových hráčů na trhu, jako ČSOB, Patria Finance a Direct, Wood and Company nebo Česká spořitelna. O rok dříve přitom CP v tomto směru jen těsně zaostala za ČSOB…

Vedení Capital Partners se, pokud bylo ochotno s médii komunikovat, nařčení z churningu, tedy nadměrných obchodů, jimiž si firma vydělává na poplatcích za zbytečně obchody na úkor klientů, vždy bránilo. Podobné to bylo v případě Maďarska, kde firma loni přišla o licenci.

Proti rozhodnutí ČNB se nyní může CP odvolat k soudu. Podle informací MF Dnes zvažovala, že vydá k celé záležitosti stanovisko. Z mailu její mediální zástupkyně Venduly Pavlíkové z firmy Empire Media se ale zatím nezdá příliš pravděpodobné, že tak skutečně učiní. Bez odezvy zůstala i řada otázek, které server peníze.cz prostřednictvím Pavlíkové poslal Capital Partners. 

Capital Partners mezitím ukončila činnost na pražské burze. Dál sice zatím zůstává jejím akcionářem, pokud však bude chtít obchodovat na tomto trhu, má již na něj přístup jen přes jiného obchodníka s cennými papíry.

Soudy jsou nezávislé, nelze tedy předjímat výsledek chystaného sporu, v němž hodlají Capital Partners její klienti či bývalí klienti žalovat o náhradu škody. ČNB jim v každém případě nabídla silnou munici, k níž soud může (ale samozřejmě také nemusí) přihlížet.

Pokuta ČNB překvapila svou výší, v kuloárech se však objevuje i kritika, proč nezasáhla daleko dříve a rychleji. Vždyť Capital Partners v minulosti převzala firmu Afin Brokers, popotahovanou kvůli stejnému prohřešku, tedy nadměrnému obchodování, které připravuje klienty obchodníků s cennými papíry o peníze. A v diskusích na webu se objevují stížnosti na praktiky této firmy již velmi dlouho. O porušování pravidel, týkajících se nadměrných obchodů, se občas spekuluje i v souvislosti s dalšími firmami. Bude dvacetimilionová pokuta stačit, aby churning z českého trhu skutečně zmizel?

Také máte zkušenosti s churningem, neboli nadměrnými obchody? Je podle vás dvacetimilionová pokuta, kterou udělila ČNB Capital Partners dostatečně odstrašující? Napište nám, co si o tom myslíte!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 1. 2011 10:43, Lovec

Já mám zkušenost přímo z prostředí Capital Partners.V lednu 2007 jsem nastoupil coby brooker po zaškolovacím procesu.K tomu jsem nastudoval skvělou knihu Inteligentní investor od Benjamina Grahama - v dobré víře , že budu spravovat s klientem jeho kapitál s nejlepším vědomím a svědomím pro společný prosěch v duchu této knihy. Studoval jsem čtvr roku vše co bylo v té době k dispozici včetně včech odborných web. stránek.Když jsem se s tímto pochlubil svému nadřízenému a instruktorům cítil jsem projevy nevole , jinak řečeno o mou kvalifikaci nestáli - všechno Tě tady naučíme - nic nemusíš znát jen dělej co Ti ukážeme. A viděl a slyšel jsem !!! " Dranciáš" - vydolovat prachy podepsat smlouvu a zobchodovat co nejrychleji - hlavně na poplatky - vždyť to mi dělá plat!!! Chování mých kolegů k investorům , kteří měli na věc svůj rozumný názor bylo mírně řečeno arogantní , hrubé a nedůstojné s ohledem , že se jednolo o manažery , úspěšné podniketele a " lodivody" českého byznysu a proti nim dravci ve věku cca 20-30 let mnozí ještě nikde nepracovali. Vše co jsem tam za jeden den zažil mne natolik zhnusilo , že jsem druhý den přišel oznámit , že definitivně končím !!! Benjamina Grahama jsem četl od té doby ještě jednou. Vše před čím v této knize varuje jsem zažil v jednom dni a vše co doporučuje v duchu etiky , morálky a techniky investování bylo zneváženo. Knihu doporučuji každému i tomu , kdo chce o investování a obchodu na kapitálových trzích něco vědět s něco se dovědět o etice a morálce těchto obchodů, které vykrystalizovaly léty zkušeností , chyb a úspěchů v kolébce kapitálových trhů - USA.
Přeji hodně štěstí a řiďte se vlastním rozumem a moudrostí zkušených a slušných.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 1. 2011 13:51, Savo Mard

No co co? Já jsem v Capitálech pracoval a přišel jsem si na pěkný prachy. Že jsme klienty vohulily? No a co? Neměli tam investovat!!!. Když už tam prachy dali, tak jsme se o ně podělili no a co?

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Churning aneb Jak motivovat vázané zástupce k odírání klientů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Churning aneb Jak motivovat vázané zástupce k odírání klientů

Měsíční výpis obchodů na několika desítkách stran. I tak může vypadat churning v praxi. Stačí "správně" motivovat vázaného zástupce a klient je v pasti. Motivace k nadměrnému počtu... celý článek

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

1. 4. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

Klienti chtějí znovu žalovat makléřskou firmu Capital Partners za škodu, způsobenou nadměrnými obchody s jejich penězi (churningem). Firma tvrdí, že žaloba, kterou soud již jednou odmítl,... celý článek

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

17. 5. 2005 | Richard Koza

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

Někteří obchodníci se etikou obchodování příliš netrápí a závažně se proviňují proti pravidlům na finančních trzích. Nechávají se nalákat na snadnější a rychlejší zisk a upřednostňují... celý článek

Partners Financial Services