Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?

Investory straší nadměrné obchodování. Jak skončí kauza Capital Partners?
Klienti chtějí znovu žalovat makléřskou firmu Capital Partners za škodu, způsobenou nadměrnými obchody s jejich penězi (churningem). Firma tvrdí, že žaloba, kterou soud již jednou odmítl, je součástí mediální kampaně, kterou proti ní vede konkurence.

Obvodní soud pro Prahu 1 by měl znovu projednávat žalobu klientů na makléřskou firmu Capital Partners (CP). Společnost je podle jejich názoru připravila o velkou část úspor. Nutila je prý k častým obchodům se zakoupenými cennými papíry a vydělávala na poplatcích za tyto transakce. Poplatky CP jsou, což přiznali v médiích i někteří zástupci firmy, přitom vyšší než u řady českých obchodníků s cennými papíry. Zástupci CP ale tvrzení, že klienty poškodili, odmítají. 

Na serveru Capital Partners se nedávno objevila informace, že soud 23. února 2010 zamítl žalobu dvanácti nespokojených klientů. CP již ale neuvedla, že to bylo z formálních důvodů – o podstatě věci se nejednalo. Jde o to, že klienti považují provize Capital Partners za uskutečněné obchody, které podle nich dosáhly 34 procent hodnoty svěřeného majetku, za příliš vysoké. A byli k nim prý často nuceni. Právní zástupkyně dvanácti zákazníků Věnceslava Holubová vyčíslila škodu na sedm milionů korun. Předmětem žaloby je právě náhrada škody kvůli zanedbání odborné péčeze strany CP.

Zda půjde v tomto sporu i podruhé o hromadnou žalobu dvanácti klientů CP, Holubová serveru Peníze.cz nesdělila. Dál se ale hodlá soudit plzeňský podnikatel Miroslav Vorlický, který měl přijít o několik set tisíc korun.

Nadměrné obchodování, tedy churning,kdy firma příliš často obchoduje s majetkem klienta a vydělává na poplatcích za tyto obchody, patří mezi zakázané aktivity. Pokud se prokáže, je to na odebrání licence. To je ale často problém. Jak upozorňuje Tomáš Zimmermann z tiskového odboru ČNB, žádná z 11 stížností na nadměrné obchodování, které ČNB dostala od začátku roku 2008 do konce února 2010, nebyla vyhodnocena jako oprávněná.

Za churning ale už přišla o povolení obchodovat s cennými papíry firma Afin Brokers, jejíž aktivity převzala Capital Partners. ČNB vede správní řízení i s Capital Partners. Jde ale o otevřený případ a tak banka odmítá uvést, čeho se řízení týká.

Pokud by šlo o churning, není podle Zimmermanna možné vyjít jen z poměru provizí obchodníka s cennými papíry za uskutečněné obchody k majetku svěřenému zákazníkem. Je třeba prokázat i další skutečnosti. Třeba, že obchodník skutečně kontroloval účet zákazníka a je za tento delikt odpovědný. Každý případ je tak třeba posuzovat individuálně, a to i podle zvolené investiční strategie.

Představitelé Capital Partners serveru Peníze.cz přes veškeré urgence na zaslané otázky neodpověděli, a to ani přes agenturu, která je mediálně zastupuje a zásobuje média analýzami.Vendula Pavlíková z firmy Empiremedia po několika emailech nakonec odpověděla, že „společnost Capital Partners v minulosti tato témata již komunikovala s médii. Tisková prohlášení lze možno nalézt na různých internetových serverech.“

Anketa

Nutil vás také nějaký obchodník s cennými papíry do obchodů?

Vladimír Černý, který řídí společnost Capital Partners a je i jedním z jednatelů Capital Partners CF, s.r.o., jež CP vlastní, stížnost klientů na příliš časté obchodování, k němuž měla firma klienty nutit, v médiích odmítl. Odpověď na další otázky se nám přes veškerou snahu ani na internetu najít nepodařilo. Můžeme tedy dál spekulovat, zda je předmětem správního řízení ČNBvůči Capital Partners churning nebo něco jiného či jaká konkurenční firma stojí za nepřátelskou mediální kampaní, o níž hovoří Capital Partners.

Klienti CP mají většinou jasno. Na internetu najdete řadu stížností na aktivity Capital Partners i firem, které CP pomáhají získávat klienty. Podobně vyznívají informace, které získal server Peníze přímo. Jeden z bývalých zaměstnanců CP se do firmy dostal na základě doporučení známých - zlákala ho možnost vysokého výdělku. Brzy ale zjistil, že se za vysokými příjmy skrývá příliš časté obchodování s cennými papíry klientů, kteří tak přicházejí o peníze, a z firmy proto brzy odešel.

Investorovi, který si rovněž nepřeje být jmenován, zase Capital Partners, ještě jako Afin Brokers, často telefonicky nabízeli různé tipy. Když žádal přehled o tom, jak byly tyto tipy úspěšné, nic nedostal. Až na x-tý pokus se mu podařilo vysvětlit, že investuje sám. Pak dostal vynadáno, že to neřekl hned.

Bude proto velmi zajímavé sledovat, jak dopadne nové soudní jednání, ale také správní řízení, které s Capital Partners vede regulátor finančního trhu ČNB. Jde o živou záležitost a banka se k ní nemůže vyjádřit. Proto nepotvrdila, ale ani nevyvrátila, že se řízení týká nadměrného obchodování s majetkem klientů. Aktivity CP navíc šetří údajně ze stejných důvodů i maďarská policie.

Na českém kapitálovém trhu působí nyní kolem 50 obchodníků s cennými papíry, z toho téměř 30 nebankovních. Konkurence je tvrdá, menší či středně velké společnosti, k nimž patří Capital Partners, mohou uspět se zajímavými finančními produkty, nebo díky specializaci. Snad jí v případě této firmy není churning. Na to, zda se příliš často neobchoduje s jejich cennými papíry, třeba i pod nátlakem a zda tak zbytečně nepřicházejí o peníze na poplatcích za tyto obchody, by si ale měli dát pozor i klienti jiných obchodníků s cennými papíry.

Jaké máte zkušenosti s firmou Capital Partners, respektive dalšími obchodníky s cennými papíry? Napište nám o tom.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2010 23:51, Daniel

Ahoj Vsem ja osobne mile rad potvrdim u soudu co se vlstane deje v tehle firme jak to vsecko funguje sice jsem podepsal mlcenlivost stim ze bych ji mohl zaplati 100 000 ale snad par dobrych dusi by mi pomohlo to zplatit nikdo tam nedela jako makler jen prodejce nutici klienty o podepsani smlouvy a hned penize na ucet pak uz jen prodeje pordeje nakupovani prodeje a vsecko ma na starosti manazer prez stranku akcie.cz

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2010 20:19

jsou to zloději a ještě se cpou do televize.To co radějí by zvládl žák i. třídy. Tak jim ty peníze dávajte zadarmo dál

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez tréninku na dobré výsledky v obchodování zapomeňte

19. 12. 2008 | Josef Košťál | 5 komentářů

Bez tréninku na dobré výsledky v obchodování zapomeňte

Naučit se jednotlivé strategie při obchodování s opcemi či jinými cennými papíry není složité. Samotná tato znalost ovšem dobré výsledky nepřinese. Je třeba na sobě dál pracovat, vzdělávat... celý článek

Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

5. 12. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

I pro nynější velké kolísání na trzích existuje vhodná obchodní strategie, na níž se dá vydělat. Je možné použít třeba strategii Double Diagonal. Zobchodovali jsme jí na akciích Wall... celý článek

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

21. 11. 2008 | Josef Košťál

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

I v době nejistoty na trzích se dá najít vhodná obchodní strategie. Může jí být například strategie Diagonal, která bude dobře fungovat, pokud se trhy na čas uklidní, nebo dokonce na... celý článek

Bez dobrého plánu na burzách raději neobchodujte

31. 10. 2008 | Josef Košťál

Bez dobrého plánu na burzách raději neobchodujte

Úspěšný obchodník se od toho neuspěšného neliší ani tak co do znalostí, ale spíše co do disciplíny. Pro její dodržování je klíčový obchodní plán. Ten by si měli obchodníci sestavit... celý článek

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

17. 5. 2005 | Richard Koza

Nelegální praktiky obchodníků na finančních trzích

Někteří obchodníci se etikou obchodování příliš netrápí a závažně se proviňují proti pravidlům na finančních trzích. Nechávají se nalákat na snadnější a rychlejší zisk a upřednostňují... celý článek

Partners Financial Services