Akcie: další historické laťky přeskočeny

Akcie: další historické laťky přeskočeny
Pražská burza v týdenním srovnání ztratila, nicméně středeční seance vytáhla indexy na nová historická maxima. Jednotlivé tituly taktéž přepisovaly historické tabulky a psychologické hladiny zároveň. Americké indexy díky silnému závěru na konci týdne slušně posilovaly a i ty evropské se dostaly na nová několikaletá maxima.

Česká republika

ČEZ se poprvé obchodoval nad hladinou 800 Kč, Zentiva se prodávala za 1 200 Kč a kurz Unipetrolu byl poprvé s "3" na začátku. Z dalších události nelze opomenout úspěšný úpis akcií Erste Bank. Nová emise (bez nároku na dividendu) se při převisu poptávky upsala v přepočtu za 1 280 Kč a v pátek poprvé vstoupila na burzu. První den obchodování druhé emise byl ve znamení vybírání krátkodobých zisků, do dalších dní se však dá očekávat pozitivní vývoj. V případě Komerční banky tento týden převládaly prodejní objednávky, někteří investoři totiž pravděpodobně uvolňovaly finance na úpis Erste.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 526 1 517 -0,6 % 1 508 1 534
PX-D 3 867 3 852,5 -0,39 % 3 822 3 906

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB podle očekávání nezměnila sazby.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
24/1: CME zaplatila za ovládnutí slovenské TV Markíza 29,5 mil. USD.

Český Telecom (profil, názory)
27/1: CSFB potvrzuje pro Český Telecom investiční stupeň "držet" s cílovou cenou 530 Kč.

ČEZ (profil, názory)
24/1: První blok Temelína byl v noci odpojen kvůli poruše snímače teploty.

Erste Bank (profil, názory)
25/1: Upisovací období na novou emisi Erste Bank pro soukromé investory bylo ukončeno o den dříve, a to ve středu z důvodu vysoké poptávky.
26/1: Erste bank navýšila kapitál o 2,75 mld. EUR, emisní kurz činí 45 EUR.

Unipetrol (profil, názory)
23/1: Unipetrol zahájil tendr na prodej podílu v neratovické Spolaně (nabídky přijímá do 6. února). V brzké době bude následovat i prodej kralupského Kaučuku. Obě tyto společnosti nezapadají do strategie PKN.

Co se stane - očekávané události

  • 3/2: Obchodní bilance za prosinec.

Spojené státy americké

Americké indexy díky silnému závěru na konci týdne slušně posilovaly. I přes horší než očekávaná data týkající se vývoje HDP za poslední kvartál se tak spíše nechali investoři inspirovat dobrými hospodářskými výsledky. Pomalejší růst HDP hovoří pro nižší tempo zvyšování sazeb.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 666 10 907 2,3
Nasdaq
(profil, názory)
2 249 2 304 2,4
S&P 500
(profil, názory)
1 261 1 283 1,7

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index předstihových ukazatelů za prosinec dosáhl 0,1 % (oček. 0,2 %).
  • Objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby v prosinci vzrostly o 1,3 % (oček. +1 %).
  • Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti dosáhl 258 tis.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Výrobce automobilů Ford (profil, názory) oznámil výsledky hospodaření za rok 2005. Zisk dosáhl $2,5 mld., což představuje meziročně pokles o $ 370 mil. Ve 4Q dosáhl Ford zisku $465 mil., což je o $78 mil. méně než před rokem. Zisk na akcii dosáhl bez započtení jednorázových položek 26c (oček. 1c). I přes meziroční pokles zisku překonaly výsledky očekávání.
  • Výrobce kancelářské techniky Xerox (profil, názory) dosáhl ve 4Q 18% nárůstu zisku na $282 mil. (EPS 27c, po započtení jednorázových položek činí EPS očekávaných 32c). Pro rok 2006 očekává Xerox EPS $1-1,06 a v 1Q 2006 EPS 20-23c. Společnost rovněž oznámila pokračování odkupu vlastních akcií až do hodnoty $500 mil.
  • Největší světový producent zubních past Colgate-Palmolive (profil, názory) reportoval zisk ve 4Q bez mimořádných položek 69c/a díky vyšším prodejům v USA a Latinské Americe. Analytici očekávali zisk 68c/a.
  • Společnost Guidant Corp. (profil, názory) nakonec převezme firma Boston Scientific Corp. (profil, názory) nabídkou $27 mld. a vyřazuje tak ze hry Johnson & Johnson (profil, názory), který již nabídku nezvýšil.
  • Třetí největší ropná firma v USA ConocoPhillips (ZACOP) reportovala růst zisku ve 4Q o 51% na $3,68 mld. ($2,61/a) při růstu tržeb o 30 % na $52,2 mld. S vyloučením prodeje aktiv byl zisk $3,78 mld. ($2,69/a), a překonal tak predikce $2,62/a.
  • Společnost Caterpillar (profil, názory) posílila po výsledcích téměř o 5 %. Zisk na akcii vzrostl na $1,2 ($846 mil.), což překonalo očekávání. Tržby vzrostly o 13% na $9,66 mld.
  • Pfizer (profil, názory) získal povolení FDA pro uvedení léku Stutent na trh. Lék je určen pro léčbu nádorových onemocnění žaludku a ledvin. Podle odhadů analytiků by do roku 2010 měl lék vygenerovat tržby $700 mil.

Co se stane - očekávané události

  • 30/1: Osobní příjmy (oček. 0,4 %) a výdaje (oček. 0,7 %) za prosinec. 
  • 31/1: Zasedání FEDu, očekává se zvýšení sazeb o 0,25 % na 4,50 %.
  • 1/2: ISM Manufacturing za leden (oček. 55).
  • 2/2: Produktivita v nezemědělském sektoru za 4Q (oček. 1,8 %), jednotkové náklady práce za 4Q (oček. 2,1 %), počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden. 
  • 3/2: Počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru za leden (oček. 236 tis.), nezaměstnanost za leden (oček. 4,9 %), spotřebitelská důvěra podle University of Michigan za leden (oček. 93,4), ISM ve službách za leden (oček. 59)

Eurozóna

Akciovým trhům eurozóny se podařilo snadno setřást rozvíjející se nepříznivý sentiment z předchozího týdne. Již od pondělí akciový index německé burzy DAX (INGDAX) posiloval ze zhruba měsíčního minima, posilování nabralo na síle zejména ve druhé polovině týdne. Akciové indexy se dostaly na nové několikaleté maximum.

Růst cen akcií byl podpořen dobrými firemními výsledky Siemensu (profil, názory) a Axy (profil, názory), naopak výsledky Nokie (profil, názory) byly slabší.

Významně růst cen podpořilo také nečekaně významné posílení indexu podnikatelského klimatu za leden. Kromě velkoobchodu firmy cítí zlepšení ve všech sektorech, což naznačilo možnost posílení domácí poptávky, která ale zůstává stále slabá. To je zajímavé vzhledem dražší ropě, euru a také kvůli ne vždy přesvědčivým makroekonomickým výsledkům Spojených států. Data HDP za čtvrté čtvrtletí v USA byla nečekaně slabá, také jejich struktura byla nepříznivá. Ceny akcií v USA posilovaly také, což podpořilo ceny evropských akcií. Na finanční trhy příznivě zapůsobily zprávy o nad očekávání silném růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby a také například firemní výsledky Fordu. Předběžná data německé inflace byla slabší než se čekalo, nenaznačila větší změnu v dosavadních trendech. Firmy stále čelí zvýšenému růstu cen nákladů (rostoucí ceny surovin).

Technický výhled evropských akciových trhů je nadále příznivý, i když po dosažení několikaletých maxim a rezistencí (v případě indexu DAX maximum z roku 2002) trhu může nějaký čas překonání těchto úrovní trvat, navíc sentiment může dále zhoršit vliv zdražení ropy na ekonomiku. Na druhou stranu způsob, s jakým si trhy poradily s rezistencemi, byl impozantní a naznačuje dobré vyhlídky pro akcie. Růst cen akcií eurozóny dosud táhly zlepšené výsledky ekonomické aktivity eurozóny, nadále příznivé očekávání expanze zahraniční poptávky, což potvrzují poslední data americké ekonomiky (průmysl, služby, maloobchod) a místy signály posílení domácí poptávky. Ta však zůstává slabá a proto je ekonomické oživení eurozóny stále křehké.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: slabší výsledky a dražší ropa

23. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: slabší výsledky a dražší ropa

ČNB nespatřuje zásadnější tlaky pro pokračující zvyšování úrokových sazeb. Tvrdým oříškem pro americký trh byly horší výsledky reportujících společností a také korektivní poklesy japonského... celý článek

Akcie: vlna vybírání zisků

16. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vlna vybírání zisků

České indexy se v pondělí dostaly na nová historická maxima, ve zbytku týdne ale ztrácely či stagnovaly a v týdenním srovnání lehce ztratily. V USA začala výsledková sezona, první reporty... celý článek

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

9. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

České akcie pokračovaly v novém roce v dalším růstu, který posunul indexy na nová maxima. Dařilo se i USA, S&P 500 se dostal na 4,5leté maximum, FED vydal pro trhy pozitivní prohlášení,... celý článek

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

27. 12. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

ČNB podle očekávání ponechala repo sazbu beze změny na 2 %. Aktivita na pražské burze se oproti předchozím týdnům zvýšila a ničím nepřipomínala blížící se svátky. Rallye na závěr roku... celý článek

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Partners Financial Services