Akcie: slabší výsledky a dražší ropa

Akcie: slabší výsledky a dražší ropa
ČNB nespatřuje zásadnější tlaky pro pokračující zvyšování úrokových sazeb. Tvrdým oříškem pro americký trh byly horší výsledky reportujících společností a také korektivní poklesy japonského indexu. Cena ropy opět vzrostla. To vše se negativně projevilo také na evropských trzích.

Česká republika

Pražská burza odstartovala v pondělí optimisticky a za absence zámořských obchodníků se posunula výše nad 3 800 bodů. Během týdne index PX-D kolísal kolem této úrovně +/-1 % bez výraznějších ambic k překonání tohoto intervalu. Na trh měla poměrně velký vliv Erste, kde se obchodovalo v očekávání nového úpisu, který proběhne příští týden a postupně se utvářela "vyhovující" cena. Rekordní úrovně opustily akcie Orco a ČEZ dosáhl nového maxima na 790 Kč. Taktika intenzivní informační masáže má mezi investory pozitivní odezvu, ačkoli ČEZ prakticky jen připomíná a opakuje staré informace. Blízko maxim se v závěru týdne dostaly také akcie Českého Telecomu. Celkově lze uplynulý týden hodnotit jako "nezáživný". Lze spekulovat o dalším vývoji, kdy snížená aktivita může znamenat jen nabrání dechu před růstem nebo postupné ochlazování nákupního zájmu. Strana poptávky je ale prozatím v přesile.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 507 1 526 1,3 % 1 495 1 527
PX-D 3 801 3 867 1,7 % 3 771 3 871

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Viceguvernér ČNB L. Niedermayer prohlásil, že ČNB nespatřuje zásadnější tlaky pro pokračující zvyšování úrokových sazeb.
  • Maloobchodní tržby za listopad vzrostly o 3,3 % (y/y).

Vývoj titulů na domácích trzích

Český Telecom (profil, názory)
18/1: Morgan Stanley zvyšuje cílovou cenu pro Český Telecom na 530 Kč z 515 Kč.

ČEZ (profil, názory)
16/1: CFO ČEZu Vobořil říká, že silný růst akcií ČEZ vezme mamagement v potaz při návrhu dividendy. Očekává se letos uzavření 3 až 4 nových akvizic.
16/1: ČEZ provede odkup minorit v Severočeských dolech před stažením titulu z burzy.
17/1: ČEZ se přihlásil do tendru o Teplárnu Košice

Komeční banka (profil, názory)
10/1: Citigroup doporučila investorům, aby snížili své pozice v akciích středoevropských bank.

Orco
19/1: Komerční banka oznámila, že snižuje investiční doporučení pro akcie Orco Property Group na "držet" z předchozího "kupovat". Cílová cena roste na 77,2 eur z 51,9 EUR.
19/1: Orco vydává 5leté dluhopisy za 1,4 mld. Kč.

Unipetrol (profil, názory)
20/1: Unipetrol navýší kapitál v Benzině o 1,3 mld. Kč.

Zentiva
19/1: Zentiva zvýšila podíl v rumunském Sicomedu na 75 %. Cílem však je plné ovládnutí firmy a stažení z bukurešťské burzy. 


Co se stane - očekávané události

  • 26/1: Spotřebitelská a podnikatelská důvěra za leden.
  • 26/1: Zasedání ČNB, nečeká se změna v nastavení úrokových sazeb.

Spojené státy americké

Americké trhy ve zkráceném týdnu otestovaly svou sílu. Hodně silným oříškem byly horší výsledky společností Intel a Yahoo a také korektivní poklesy japonského indexu. Velmi dobré výsledky technologických společností oznamujících ve středu (STX, AMD) vrátily americké indexy zpět do růstové hry, avšak závěr týdne znamenal ziskové realizace pokles indexů k týdenním minimum. Na vině byly především smíšené výsledky a růst cen ropy.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 959 10 959 0 10 921 11 047
Nasdaq
(profil, názory)
2 317 2 317 +0,5 2 305 2 323
S&P 500
(profil, názory)
1 287 1 287 -0,5 1 282 1 295

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Hodnota indikátoru Empire Manufacturing dosáhla 20,1 bodů (oček. 21).
  • Průmyslová produkce za prosinec přidala 0,6 % (oček. 0,5 %) a využití výrobních kapacit za prosinec stouplo na 80,7 % (oček. 80,5 %).
  • CPI za prosinec poklesl o 0,1 % (oček.+ 0,2 %), bez potravin a energií vzrostl o 0,2 %.
  • Nákup amerických aktiv zahraničními investory za listopad dosáhl $89,1 mld. (oček. $85 mld.).
  • Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden dosáhl 271 tis. (oček. 315 tis.).
  • Philadelphia Fed. za leden dosáhl hodnoty 3,3 (oček. 13).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Automobilka General Motors Corp. (profil, názory) výrazně posílila, ztráty v Severní Americe mají být v tomto kvartále umírněné jelikož se očekává, že se začnou projevovat úsporná opatření. Zároveň analytici Goldman Sachs zvýšili doporučení pro GM na "in-line".
  • Alcoa (profil, názory) oslabila poté, co zisk za 4Q poklesl o 16 % na $224 mil. kvůli růstu cen surovin, což nebylo dostatečně kompenzováno růstem cen výstupu. Zisk z pokračujících činností dosáhl 35c/a oproti očekávání 37c/a.
  • Výrobce polovodičových součástek pro spotřební elektroniku Broadcom (profil, názory) obdržel zvýšené doporučení od UBS na "buy" z "neutral" se zvýšením cílové ceny na $70 z $53.
  • Největší výrobce flash pamětí SanDisk (profil, názory) dostal snížené doporučení od J.P. Morgan na "neutral" z "overweight".
  • DuPont Co. (profil, názory) výrazně oslabil poté, co společnost razantně snížila výhled zisku pro 4Q na 10c/a z původních 20-25c/a.
  • Druhý největší prodejce knih v USA společnost Borders (profil, názory) posiluje po zprávách, že má být koupená jednou nebo dvěma privátními akciovými firmami za více jak $25/a ($2 mld.). Firma očekává zisk za 4Q mezi $1,70 - $1,80/a, předchozí odhad byl $1,60 - $1,80/a, když tržby překonaly odhady.

Co se stane - očekávané události

  • AMD (profil, názory) obdržel snížené doporučení na "prodávat" z "držet" od analytiků společnosti Merrill Lynch.
  • McDonald (profil, názory) dosáhl v posledním Q lepšího zisku (48c/a), o 1c nad očekáváním. MCD výsledku dosáhl díky zlepšujícím se prodejům v Evropě a prodeji dárkových řad s výrobky.
  • IBM, Intel (profil, názory) a Yahoo přinesly po uzavření trhů své výsledky, kdy v poobchodní fázi IBM ztratil zhruba 2 %, Intel ztratil 9 % a Yahoo přes 13 %. Výsledky dosáhly, nebo téměř dosáhly očekávání analytiků, avšak výhledy společností nepřinesly přesvědčivé hodnoty.
  • Internetová společnost Yahoo (YHOO) vydělala ve 4Q bez mimořádných položek 16c/a (oček. 17c/a), tržby v 1Q mají být mezi $1,04 - $1,1 mld. (oček. $1,09 mld.). Akcie společnosti výrazně poklesly.
  • Seagate (profil, názory) vykázal za poslední Q EPS 57c, což předkonalo očekávaných 52c díky poptávce po paměťových zařízeních pro počítače s spotřební elektroniku. STX posílil nad $26.
  • Apple Comp. (profil, názory) oslabil, když zisk na akcii dosáhl 42c oproti očekávaným 48c. AAPL vykázal tržby $4,43mld. což je v souladu s odhady analytiků.
  • Pfizer (profil, názory) oznámil za 4Q pokles zisku o 3 % na $2,73 mld. (EPS 37c, očištěno o jednorázové položky EPS 51c, oček. 42c). Výnosy poklesly na $13,6 mld. (z $14,9 mld.). Většina léků Pfizer vykázala pokles tržeb. Pole CEO H. McKinnela lze připsat část poklesu tržeb na restrukturalizaci prodejní sítě PFE. 
  •  Společnost Advanced Micro Devices (profil, názory) zvýšila ve 4Q tržby o 45 % na rekordní hodnotu $1,84 mld. a překonává očekávání $1,67 mld.
  • Merrill Lynch (profil, názory) zvýšil zisk ve 4Q na $1,51/a (oček. $1,30/a) při tržbách $6,67 mld. Společnost zvyšuje kvartální dividendu na 25c/a z 20c/a.

Eurozóna

V uplynulém týdnu hlavní akciové indexy eurozóny oslabovaly. Index německé burzy DAX (INGDAX) v pátek klesl o 1,1 % w/w. Důvodem oslabení sentimentu byly zejména slabší firemní výsledky USA (Alcoa, Intel, IBM, Yahoo, General Electric, Citigroup) a také posilování ceny ropy. Lehká americká ropa minulý týden posílila o 3 % w/w. Průvodním jevem těchto skutečností byl také pokles cen akcií v USA. Makroekonomické zprávy také nenaplnily většinou tržní odhady, jde zejména o data regionálního průmyslu za leden. Výsledky jsou ale zatím stále v souladu s pokračováním silnějšího růstu průmyslu a ekonomiky, navíc výhled průmyslových firem pro tento rok je nadále značně příznivý. Data inflace Spojených států potvrdila oslabení inflačního tlaku kvůli zvýšeným cenám energií/ropy/benzínu a pokračování nízké inflace bez cen energií, ten se však zřejmě promítne v příštích měsících vzhledem k současnému silnému růstu cen ropy. Tato zpráva byla mírně příznivá pro akciový trh.

Makroekonomická data eurozóny zůstala poněkud v pozadí makroekonomických výsledků Spojených států. Průmyslová výroba roste o něco rychleji než v předchozích měsících ale stále nevýrazně, inflační situace je velmi podobná inflaci USA. Inflace je zvýšená kvůli cenám energií, bez nich je růst cen slabý, přibližně nejnižší za posledních 5 let, navíc inflace i její složka bez cen energií jsou nižší než v USA, přenos inflačních tlaků na jiné ceny je malý. Vedoucí představitelé ECB v posledních dnech naznačují, že kvůli drahé ropě, ekonomickému oživení a nebezpečí inflace mohou být úrokové sazby zvýšeny. Vhledem k malému přenosu inflačních tlaků navýšení úrokových sazeb v tomto roce nebude muset být výrazné, cca o 50 bps, pravděpodobně o 25 bps v březnu, případně v únoru a o dalších 25 bps v červnu nebo ve druhém pololetí.

Technický výhled evropských akciových trhů je nadále příznivý, i když po dosažení několikaletých maxim a rezistencí (v případě indexu DAX maximum z roku 2002) trhu může nějaký čas překonání těchto úrovní trvat, navíc sentiment může dále zhoršit vliv zdražení ropy na ekonomiku. Růst cen akcií eurozóny dosud táhly zlepšené výsledky ekonomické aktivity eurozóny, nadále příznivé očekávání expanze zahraniční poptávky, což potvrzují poslední data americké ekonomiky (průmysl, služby, maloobchod) a místy signály posílení domácí poptávky. Ta však zůstává slabá, a proto je ekonomické oživení eurozóny stále křehké.
 

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: vlna vybírání zisků

16. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vlna vybírání zisků

České indexy se v pondělí dostaly na nová historická maxima, ve zbytku týdne ale ztrácely či stagnovaly a v týdenním srovnání lehce ztratily. V USA začala výsledková sezona, první reporty... celý článek

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

9. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

České akcie pokračovaly v novém roce v dalším růstu, který posunul indexy na nová maxima. Dařilo se i USA, S&P 500 se dostal na 4,5leté maximum, FED vydal pro trhy pozitivní prohlášení,... celý článek

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

27. 12. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

ČNB podle očekávání ponechala repo sazbu beze změny na 2 %. Aktivita na pražské burze se oproti předchozím týdnům zvýšila a ničím nepřipomínala blížící se svátky. Rallye na závěr roku... celý článek

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Partners Financial Services