Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala
ČNB podle očekávání ponechala repo sazbu beze změny na 2 %. Aktivita na pražské burze se oproti předchozím týdnům zvýšila a ničím nepřipomínala blížící se svátky. Rallye na závěr roku se naopak nekonala v USA, hlavní akciové indexy eurozóny opět posilovaly. Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Česká republika

Předposlední týden v roce pražská burza posilovala a dokázala se přiblížit k rekordním hodnotám z úvodu podzimu. Nejvíce posilovaly akcie Erste (+3,4 %), které tak reagovaly na akvizici v Rumunsku. Naopak se nedařilo Komerční bance, jež mírně ztratila (-0,4 %). Celková aktivita na burze se oproti předchozím týdnům zvětšila a ničím nepřipomínala blížící se svátky.

 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 441 1 458 +1,2 1 437 1 463
PX-D 3 638 3 688 +1,4 3 625 3 703

Zdroj dat: Fio repo

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB podle očekávání ponechala repo sazbu beze změny na 2 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

Český Telecom (profil, názory)
23/12: Komerční banka zvýšila cíl pro cenu akcií Českého Telecomu na 602 Kč z 512 Kč. Investiční doporučení ponechala na "kupovat". Odhad ceny akcií zvedla také Raiffeisenbank, a sice na 560 Kč ze 490 Kč s investičním doporučením "držet".

ČEZ (profil, názory)
19/12: ČEZ převzal státní majoritu v Severočeských dolech.
20/12: Skupina RPG finančníka Bakaly potvrdila zájem o ČEZ, pokud se bude privatizovat.
21/12: UBS snížila své doporučení pro ČEZ z předchozího "buy" na nynější "neutral". Fundamentální výhled však podle analytiků UBS zůstává nadále pozitivní, což dokládá i mírné navýšení cílové ceny na 780 Kč z 762 Kč.
22/12: ČEZ předpokládá další růst zisku (na 16 miliard Kč v roce 2006 ze současných 12,4 miliard Kč), setrvání v plánu expanze na nové trhy a pokračování restrukturalizace skupiny.

Erste Bank (profil, názory)

20/12: Erste Bank zvítězila v privatizaci rumunské banky BCR, když za majoritní balík 61,88 % zaplatí 3,75 miliard eur. Podle předpokladů současně společnost oznámila plán emise nových akcií v objemu 2,4 miliard eur.
21/12: DrKW zvyšuje doporučení pro Erste Bank na "kupovat" z předešlého "držet" a  navyšuje cílovou cenu akcií Erste Bank na 50 eur z předešlých 41 eur.
22/12: Analytici Bear Stearns zvýšili investiční doporučení pro Erste Bank na "outperform" z předchozího "peerperform".

Unipetrol (profil, názory)
15/12: Unipetrol (PKN) se bude soudit s Agrofertem o podíly v Aliachemu a Agrobohemii.

Komerční banka (profil, názory)
19/12: Standard & Poor´s zvyšuje rating pro Komerční banku na "A" z "A-", výhled zůstává "stabilní".


Co se stane - očekávané události

  • 28/12 Spotřebitelská a podnikatelská důvěra.

Spojené státy americké

Americké indexy nakonec v mezitýdenním srovnání stagnovaly a dokázaly vyrovnat propad z úvodu týdne. Rallye na závěr roku se tak nekonala, i když makroekonomická data byla slušná. Ze sektorů se dařilo farmaceutickým společnostem - Pfizer může prodávat svůj "blockbuster" Lipitor pod patentovou ochranou až do roku 2011.   

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 879 10 885 +1,001 10 789 10 922
Nasdaq
(profil, názory)
2 252 2 249 -1,001 2 213 2 256
S&P 500
(profil, názory)
1 268 1 268 +1,000 1 257 1 270

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index cen producentů poklesl o 0,7 % (oček. pokles o 0,5 %).
  • HDP za 3. čtvrtletí - konečný údaj +4,1 % (oček. 4,3 %).
  • HDP deflátor za 3. čtvrtletí - konečná hodnota +3,3 % (oček. 3 %).
  • Ukazatel "Leading Indikators" vzrostl v listopadu o očekávaných 0,5 %.
  • PCE deflátor za měsíc listopad dosáhl růstu o 0,1 %, čekal se růst o 0,2 %.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Akcie farmaceutické společnosti Pfizer (profil, názory) výrazně posílily (8 %). Důvodem raketového růstu bylo vítězství soudního sporu s indickou společnosti Ranbaxy Labs, která vyráběla generickou verzi léku Lipitor. Lék na snížení hladiny cholesterolu Lipitor tvoří zhruba 20 % (10,9 miliard dolarů) tržeb Pfizer, které dosahují asi 52,5 miliard dolarů. Lipitor by měl být podle rozhodnutí soudu patentován až do roku 2011. Tato zpráva pomohla k růstu i dalším farmaceutickým firmám. Například Merck (profil, názory) přidal 7 %, což bylo podpořeno i doporučením od Deutsche Bank na "buy" z "hold".
  • Druhý největší retailer s elektronikou v USA Circuit City Stores (profil, názory) posiloval. Společnost vydělala ve 3. čtvrtletí 10,1 miliónů dolarů (6c/a) a překonala tak očekávání trhu (4c/a). Tržby vzrostly nejvíce za 6 let a to 15 % na 2,91 miliard dolarů, firma tak zvyšuje výhled celoročního růstu na 10 % z předchozích 8 % a pro rok 2006 pak na 8 až 10 % z 5 až 8 %.
  • Analytici JMP Securities začínají pokrývat akcie Sandisk na úrovni "underperform" s cílovou cenou 38 dolarů. Argumentují cykličností sektoru a současnou nadhodnoceností akcií SNDK. CEO SNDK Harari navíc oznámil další očekávaný pokles cen flash-pamětí, protože SNDK bude muset hledat odbytiště na rozvojích trzích.
  • Morgan Stanley (profil, názory) reportovala nárůst zisku za 4. čtvrtletí o 49 %, a to díky zvýšeným příjmům z investičního bankovnictví a tradingu. Čistý zisk dosáhl 1,79 miliard dolarů. (1,68/a dolarů) při růstu tržeb na 6,96 miliard dolarů. Analytici očekávali zisk na úrovni 1,08/a dolarů a tržby 6,51miliard dolarů.
  • Miliardář Kirk Kerkorian snížil svůj podíl v automobilce General Motors (profil, názory) o 2,1 % na 7,8 %. Akcie GM se poprvé od roku 1982 obchodovaly pod úrovní 20 dolarů. Po oznámení o prodeji akcií dále akcie ztrácely s pohybem k hranici 19 dolarů.
  • Výrobce počítačů IBM kupuje společnost Micromuse za 865 miliónů dolarů. Micromuse vyrábí software pro internetový přenos filmů. IBM zaplatí za akcii Micromuse 10 dolarů, což představuje zhruba 40% prémii oproti tržní ceně.

Co se stane - očekávané události

  • 28/12: Spotřebitelská důvěra za prosinec (oček. 102). 
  • 29/12: Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.
  • 30/12: Chicagský index nákupních manažerů za prosinec (oček. 60).

Eurozóna

V uplynulém týdnu hlavní akciové indexy eurozóny opět posilovaly. Index německé burzy DAX (INGDAX) v pátek zpevňuje o 3,9 % w/w, index francouzské burzy CAC 40 (profil, názory) posiluje o 1,7 % w/w. Příznivý sentiment na akciových trzích eurozóny vydržel i tento týden.

Uplynulý týden nebyly zveřejněny zásadní makroekonomické ani korporátní zprávy, předběžné výsledky německé spotřebitelské inflace za prosinec odpovídají očekávání a jsou příznivé pro akciový trh.
V prosinci index CPI vzrostl více kvůli sezónnímu zvýšení cen dovolených/zájezdů a potravin. Celkově na meziroční úrovni je inflace SRN mírně zvýšená, bez cen energií je nízká.
To stejné platí pro celou eurozónu. A je to signál pro akciové trhy, že pokud ECB zvýší úrokové sazby, jejich navýšení začátkem příštího roku nebude muset být výrazné, a to vzhledem k malému přenosu inflačních tlaků.

Technický výhled evropských akciových trhů je nadále příznivý, nedochází k výraznějšímu vybírání zisků, indexy německého a francouzského akciového trhu v posledních týdnech dosahují několikaletých maxim. Důvodem jsou zlepšené výsledky ekonomické aktivity eurozóny, nadále příznivé očekávání expanze zahraniční poptávky, což potvrzují poslední data americké ekonomiky (průmysl, služby, maloobchod) a místy signály posílení domácí poptávky. Ta však zůstává slabá, a proto je ekonomické oživení eurozóny stále křehké. Výsledky zisků firem eurozóny jsou příznivé, nízká inflace je také dobrý signál pro akciový trh.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2005 14:39, Turnaround

Turnaround akcie s sancí rustu stovky procent v letech 2006 az 2010 :
Sun Microsystems
Epcos
To jsou akcie poslední leta hluboko spadlé , od podniku dosahujících poslední leta ztráty , které od roku 2006 zase zacnou dosahovat positivní zisky a analytici a talmudisti se o ne zacnou zase 2006 zajímat a zmení jejich doporucení prodat SELL na koupit BUY.

Zobrazit celé vlákno

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 12. 2005 14:26, Santa Claus

Stastný nový rok !
Ta zlocinná ceská privatizace by se mela uz konecne prohlásit za neplatnou a majetek vsech miliardaru a majetek vsech fondu a majetek vsech tunelujících by se mel zabavit a rozdelit pomoci akcii zdarma mezi vsechny obyvatele Cech.
Vsichni to ví , ze to byl zlocin a podvod , at jsou to ty fondy , nebo to tunelování , nebo majetek za miliardy korun v kazdé z deseti ceských rodin. A presto se jim to nechává. A to neni fair , vykrásti banku , doly , chemii ( vytunelovat ) a zlodejum vsechny ty miliony nechat.
Dnesni fondy by se mely vsechny zrusit , jako základní pramen podvodu a zlodejiny.
Mely by se zalozit nové fondy , kde by pracovali jen lidé , kteri sami ani jejich rodice a prarodice nemeli nikdy nic spolecneho se stranou a vládou a StB a KGB a s Nazi a s tunelováním a podvádením posledních 100 let. Pritom kazdý fond by smel koupit maximálne 5% akcii jednoho podniku.
Namísto toho ale zlocinnné privatizování pokracuje dále a chce se i CEZ a cokoliv , cehoz je dnes polovina akcií ve vlastnictví zkorumpovaného Fondu nároního majetku dáti do vlastnictví jediné rodiny.
Jak k tomu prijdou poctiví Cesi , kdyz musí pracovat v podniku nebo v bance nejakého ceského , moravského nebo slovenského zlocince ?
Poctivý clovek muze býti dnes jen nezamestnaný , nebo samostatný , nebo hledat práci v ceském závode od západního koncernu ( Volkswagen atd. ) nebo hledat práci v Británii a Irsku a Australii.
Stastný nový rok !

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

10. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky.... celý článek

Partners Financial Services