Jak si vybrat českého brokera?

Jak si vybrat českého brokera?
V minulých dílech našeho seriálu o brokerech jsme si vybírali mezi americkými brokery. Ale pokud byste chtěli online obchodovat v USA prostřednictvím české firmy, jsou vaše možnosti poněkud omezenější.

Podíváme-li se na nabídku českých licencovaných obchodníků, kteří nabízejí zprostředkování obchodů na amerických kapitálových trzích, zjistíme, že jedině společnosti Böhm & partner (profil, názory) a Fio (profil, názory) nabízejí online obchodování pomocí aplikace a nikoliv pouze pomocí telefonních pokynů jako ostatní.

Böhm & partner

Podle firemního webu společnosti Böhm & partner zjistíme, že společnost nabízí zprostředkování obchodů na amerických kapitálových trzích prostřednictvím společnosti Global Capital Market, LLC, která je držitelem příslušných oprávnění. (člen NASD, SIPC) a je také smluvním partnerem klienta. Administrativní, evidenční a finanční záležitosti, plynoucí z vypořádání těchto transakcí, zajišťuje americká společnost Penson Financial Services, Inc.

Obchodní příkazy, zadané s využitím software SONIC 2000 (produkt společnosti Sutton Online), jsou tedy shromažďovány a odesílány na trh společností Global Capital Market. Klient má možnost si vybrat ze tří typů účtů: ASISTENT – zadávání pokynů pouze pomocí telefonu, AKTIV nebo PROFI - v obou případech je účet spravován online pomocí programu SONIC 2000. V případě, že bude mít klient zájem, může si aplikaci SONIC vyzkoušet v demo módu, avšak musí o to prostřednictvím www stránek společnosti požádat.

Finanční skupina Fio

Na oficiální firemních stránkách se dočteme, že společnost kromě jiných aktivit také nabízí svým klientů zprostředkování online obchodů hned na několika trzích (zaměřím se pouze na USA, i když velmi zajímavá je i nedávno doplněná možnost obchodování na německém trhu), a to vše pomocí internetového prohlížeče a internetové aplikace e-Broker, kterou vyvinula společnost Fio. Společnost Fio kompletně sama provádí veškeré administrativní operace spojené s evidencí a vypořádáním klientských transakcí. Na stránkách si demo verzi aplikace e-Broker bohužel nelze vyzkoušet, lze si pouze prohlédnout, jak tato aplikace vypadá.

Otevření účtu

U obou brokerů lze veškeré dokumenty potřebné k otevření účtu podepsat přímo na místě v sídlech firem nebo je lze úředně ověřené zaslat poštou.

Poplatky

Podíváme-li se na tabulku poplatků, zjistíme, že minimální výše vkladu je u společnosti Böhm & partner určena na 5000 USD pro typ účtu AKTIV i PROFI, zatímco Fio minimální hranici vkladu nemá.

Poplatky za realizované obchody u společnosti Fio činí 17,95 USD bez rozdílu, zda je pokyn zadán pomocí internetu či telefonem, zatímco poplatek za telefonní podání příkazu u společnosti Böhm & partner v stojí 25 USD.

V zahraničí časté poplatky za poskytování reálných dat u společnosti Fio nejsou (neexistuje však možnost level II), zatímco u Böhm & partner nejsou účtovány pouze v případě, že počet obchodů za kalendářní měsíc u účtu AKTIV dosáhne hodnoty 30 a v případě účtu PROFI 40 pokynů.

Aktuální úroky z marginu u společnosti Böhm & partner činí 5,5% a u společnosti Fio 11,58%, neboť je nutno ještě připočítat čtvrtletní srážku 0,47% za poskytnutí úvěru.

Pojištění účtů

Po neblahých zkušenostech s krachy obchodníků je také důležité, jak je pojištěn váš majetek. V případě Böhm & partner, kde má klient uzavřenu smlouvu přímo s americkým partnerem Global Capital Securities, je pojištění poměrně vysoké. Jako člen SIPC jsou u Global Capital Securities, Corp., všechny účty pojištěny na 500 tisíc USD pro jednoho zákazníka (s limitem 100 tisíc USD pro hotovost). Global Capital Securities účty klientů dodatečná pojistila u National Union Fire Insurance Company of Pittsburgh, PA (člen American International Group) pro zajištění cenných papírů na 24.500.000 dolarů. Pojištění se týká ztráty majetku klienta pro případ, že dojde k finančnímu selhání obchodníka.

Na majetek investora u společnosti Fio se vztahují české zákony. Jinak řečeno, u licencovaného obchodníka v České republice jsou veškeré vklady pojištěny u garančního fondu ve výši 90 procent, maximálně však do výše 400 tisíc korun (viz § 81c odst. 9 zákona č. 591/1992 Sb., o cenných papírech).

Přehled nabízených služeb
Kontakt ECN OTC LEVEL II Opce Mutual fondy Dluhopisy Klientský
servis
Bohm & partner a.s.
+420 5 42 135 150
www.investice.cz
A N A N N pouze
po telefonu
Po-Pá 8-23
Fio brokerská,
spol. s r. o.

+420 2 24 102 206
www.fio.cz
A pouze
po telefonu
N N pouze po
telefonu
N Po Pá 8-23

Přehled poplatků
kontakt Bohm & partner a.s.
+420 5 42 135 150
www.investice.cz
Fio brokerská, spol. s r. o.
+420 2 24 102 206
www.fio.cz
minimum vkladu $5000 -pouze v případě
AKTIV a PROFI
není
úroky z maržinových účtů debet:5,5% pa
kredit:0,08% pa
debet: 9,7% pa  
+ 0,47% pQ poplatek
za přistavení úvěru
kredit: 0% pa
Poplatek za real.
pokyn přes. Internet
AKTIV:$19,95*+1/30000
objemu při prodeji
PROFI:$17,95*+1/30000
objemu při prodeji
$17,95
+ 1/30000 objemu při
prodeji
Poplatek při osobním
telefonu brokerovy
$25 $17,95
+ 1/30000 objemu při prodeji
Poplatek za opce nedělají nedělají
Poplatek za bondy jsou individuální v závislosti
na požadované službě
nedělají
Poplatek za mutual fondy nedělají poplatek stanovený fondem
+ $17,95 za pokyn
Poplatek za real. time kotaci AKTIV $30
PROFI $60
není
Zdroj:www stránky jednotlivých brokerů, autor neručí za správnost údajů
*K tomuto poplatku se přičítá provize trhům účtovaná společností Penson Financial Services

Závěr

Budete-li se rozhodovat podle výše poplatků za obchody, je Fio levnější, avšak v případě, že provedete více než 40 pokynů měsíčně, budou vaše náklady u obou společností (v případě účtu PROFI u Böhm & partner) totožné. Obchoduje-li klient na úvěr (margin), jsou nákladové úroky, které samozřejmě snižují kapitálové zisky, u společnosti Fio více než dvojnásobně dražší než u Böhm & partner. Záleží na každém jednotlivě, jaká je jeho priorita, zda cena za služby nebo třeba do jaké výše je jeho účet pojištěn, či skutečnost, že veškerý majetek má buď na svém účtu (případ účtů AKTIV a PROFI u Böhm & partner) nebo na společném účtu všech klientů (případ účtu u společnosti Fio).

Obchodujete v USA prostřednictvím některé z těchto firem? Jak jste s jejich službami spokojeni a podle čeho jste si svého obchodníka vybrali? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2002 14:05

Dik za hezky prehled. Pochopil jsem z nej, ze delam dobre, kdyz obchoduji primo v zahranici.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2002 11:18

Stejnou logikou by se dalo prohlasit, ze nutne musi padnout kazda banka a kazdy obchodnik s cennymi papiry. Vzdyt dost bank a obchodniku uz zkrachovalo, nekdy dokonce kvuli trestne cinnosti jejich vedeni.

Kolik procent vkladu je v dcerinnych spolecnostech? Na to je jednoducha odpoved: Nula. Zakon to totiz uz nejakou dobu zakazuje.
Navic pro zalozny od noveho roku plati vyhlasky o kapitalove primerenosti a o uverove angazovanosti, takze jsou na ne kladeny podobne naroky jako na banky.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevření účtu u amerického brokera

21. 2. 2002 | Aleš Vávra

Otevření účtu u amerického brokera

Předchozích dílech jsme se věnovali výběru obchodníka, jejich cenám a nabídce. Dnes se zaměříme na procedury spojené s otevřením účtu.

Vyberte si svého amerického brokera II.

14. 2. 2002 | Aleš Vávra

Vyberte si svého amerického brokera II.

Kromě ceny se při výběru amerického brokera klient rozhoduje podle doprovodných služeb a produktů. Na cenu služeb nebudu v dnešním díle brát zřetel.

Vyberte si svého brokera

7. 2. 2002 | Aleš Vávra

Vyberte si svého brokera

Otevřít si účet přímo u brokera ve Spojených státech a obchodovat s akciemi bez tuzemského zprostředkovatele není obtížné a nestojí to ani mnoho peněz.

Partners Financial Services