Ach ty akcie…

Ach ty akcie…
Investované sumy se stále pohybují na rekordních úrovních, ale výkonnost je čím dál tím horší. Především akciové a smíšené fondy minulý týden zaznamenaly nepříjemné ztráty.

Průměry vypadají ještě dobře - smíšené fondy minulý týden v průměru ztratily jedno procento, fondy fondů 1,6 procenta a fondy akciové 1,9 procenta. Ovšem podíváme-li se na tabulku fondů s nejhorší týdenní výkonností, vidíme čísla mnohem horší: na prvním místě je Akro Eurotech (profil, názory) se ztrátou 5,8 procenta (ale první místo tohoto fondu v tabulce ztrát už asi nikoho nepřekvapuje…). Na dalších místech jsou ČSOB evropský akciový (profil, názory) s mínus 3,6 procenta, fond nové ekonomiky ČP Investu (profil, názory) s mínus 3,5 procenty, ŽB-akciový (profil, názory) s mínus 3,4 procenta a ČSOB světový akciový (profil, názory) s mínus 3,1 procenta. Další fondy s velkými poklesy najdete v této tabulce.

Několik fondů sice dokázalo investorům přinést i zisk, ale s výjimkou fondu Akro Svět (profil, názory), jenž si připsal téměř 4,5 procenta, šlo v lepším případě o několik málo desetin procenta - viz příslušná tabulka.

Peníze tečou dál

Ovšem investoři jako by přestali na výkonnost hledět a své peníze do fondů stále přinášejí. Na konci minulého týdne měly české investiční společnosti pod správou o tři čtvrtě miliardy korun více - což je asi tak třikrát více, než kolik činily průměrné nárůsty ještě před rokem. Jak ostatně vidíte i v této tabulce, dvě třetiny tohoto nárůstu připadlo na fondy peněžního trhu. V kladných číslech skončily i fondy dluhopisové (téměř 260 milionů) a fondy akciové (necelé čtyři miliony), znaménko mínus se naopak tkví u čistých prodejů smíšených fondů (mínus 98 milionů) a fondů fondů (mínus dva miliony korun).

Nejvyšší čisté prodeje měl minulý týden ČSOB výnosový (profil, názory), fond určený výhradně pro institucionální klientelu. Podíváme-li se na retailový trh, vidíme, že obvyklý souboj ISČS (profil, názory) a IKS KB (profil, názory) tentokrát skončil nerozhodně: ISČS obsadila v tabulce nejprodávanějších fondů druhou a pátou příčku se Sporoinvestem (profil, názory) a Sporobondem (profil, názory), IKS pak třetí a čtvrtou příčku s fondy IKS Dluhopisový (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory). Na šestém místě je s velkým odstupem další fond peněžního trhu, ŽB-Sporokonto (profil, názory), na dalších místech jsou již fondy, které přilákaly méně než desetinu toho, co třeba druhý Sporoinvest. Zajímavé je, že intenzivně prosazovaný Trendbond (profil, názory) je s necelými dvanácti miliony poměrně nízko a zdá se, že prodejci ve spořitelně si na tento fond ještě pořád nezvykly.

Souboj titánů

S mírným zjednodušením by se dalo říct, že se souboj o peníze investorů v posledním roce zjednodušil na přetahování mezi ISČS (profil, názory) a IKS (profil, názory). Je pravda, že většinu peněz opravdu získávají tyto dvě společnosti, především proto, že bývalá trojka - První investiční (profil, názory) - se od krachu IPB zmítá v nejistotě a neví, co a jak. Podobně Pioneer (profil, názory) se po propadu svého fondu Pioneer Trust (profil, názory) potýká s problémy s distribucí fondy, který kdysi dokázal přilákat stovky milionů týdně. Z toho těží především ŽB-Trust, jehož fondy začali právě vedle Pioneeru nabízet dealeři ze společnosti OVB, největší nezávislé dealerské sítě u nás.

Pokud vás pozice jednotlivých investičních společností zajímá podrobněji, podívejte se na naše nové tabulky. V té první je k dispozici aktuální objem pod správou investiční společnosti a její tržní podíl. Stále vede ISČS s tržním podílem 38 procent, následovaná IKS s 27 procenty. O jedenáct procent méně ovládá První investiční, čtvrtý Pioneer a pátý ŽB-Trust se pohybují kolem pěti procent.

Za pozornost jistě stojí i tabulky s největším růstem a poklesem majetku za různá období - uplynulý týden, měsíc a rok. Prohlédněte si je a zjistíte například, že minulý týden nejvíce majetku přibylo ČSOB Investu a ISČS, zatímco nejvyšší úbytky zaznamenaly Pioneer a První investiční.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Objem majetku ve správě jednotlivých investičních společností a nárůsty a poklesy za minulý týden, měsíc a rok

Jak se podle vás vyvine souboj investičních společností? Kdo má podle vás možnost do konce roku výrazně zvýšit svůj tržní podíl? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2002 21:50, zevloun

David Ben-Gurion - "Odvaha je zvláštní typ znalosti - znalosti, jak se bát toho, z čeho je vhodné mít strach. a jak nemít strach z toho, čeho není žádoucí se bát." I při strategii indexového investování potřebujete dobré informace a když už je budete mít, je nutné je umět správně použít. Obecná finančně-poradenská osvěta je k prdu.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services