Z redakční pošty: Jak jsem hledala práci

Z redakční pošty: Jak jsem hledala práci
Hledáte práci? Nic složitého. Personalističtí supové se o Vás poperou, ale pravděpodobnost, že najdete opravdu zajímavou práci je minimální. Tisk se hemží atraktivními inzeráty, z www stránek na Vás každou chvíli bliká neopakovatelná nabídka té správné práce, na jejímž konci je splnění snů o kariéře.

Je to opravdu tak jednoduché? Článků o uplatnění absolventů jsou rubriky Kariéra plné. Ale zkuste práci hledat, když je vám skoro 30, zkušenosti máte široké (v časech minulých by se hovořilo o fluktuaci, ale je opravdu fluktuant ten, kdo po roce slibů tzv. českých firem usoudí, že nikdy protistrana nesplní podmínky, nebo když makáte rok na projektu, máte smlouvu i podepsané faktury, dodneška nemáte zaplaceno a volný čas trávíte sepisováním upomínek, žalob apod.) a znalosti hluboké. Jo a pozapomněla jsem na fakt, že jsem ženská. Dítě sice nemám a ani v dohledné době neplánuji, ale jsem jen ženská. Po zajímavých, ale i negativních profesních zkušenostech jsem se rozhodla, že chci pracovat u zavedené a solidní zahraniční firmy. Kde budou vysoké nároky na výkon, ale také jasná pravidla pro jeho ocenění, možnost seberalizace a sebevzdělávání. Můj strukturovaný životopis v češtině a angličtině jsem rozeslala spolu s motivačním dopisy zhruba na 10 firem a personálních agentur a obvolala pár kamarádů, aby věděli, že hledám. A jak to všechno dopadlo?

a) personální agentury zareagovaly okamžitě a sjednaly si schůzku. Z mých zkušeností jsem si agentury rozdělila na 2 typy:
- ty, které mají co nabídnout a očekávají kvalitní kandidáty
- ty, které občas mají co nabídnout a je pro ně tedy ekonomickou nutností jakéhokoliv kandidáta udat

První typ agentur můžu jen pochválit – sice musíte znovu přepsat svůj strukturovaný životopis do strukturovaného dotazníku (to by klidně mohly předem zvládnout asistentky), ale jednají s Vámi profesionálně. Zjistí si o Vás maximum informací a až pak Vám doporučí pozice adekvátní zkušenostem a požadavkům.

A tak jsem úspěšně prošla prvním kolem a dostala se na schůzku ke klientovi. Škoda, že neprošel výcvikem na recruitment, nejdřív na naši schůzku zapomněl, ale když jsem přišla, tak mne teda vzal. Skončilo to fiaskem, nevěděl, na co by se zeptal. Schůzku jsem tedy vedla já a ptala se a ptala se a ptala se. Mně by se práce, kterou mi nabídli, i líbila, ale obávala jsem se stylu práce. Zapomenout na schůzku se přece dá poměrně těžko, když používáte diář. Ale co, mám přece možnost si to ještě oťukat a rozmyslet. Pan ředitel se měl ozvat do týdne s návrhem další schůzky. Neozval se ani po 14 dnech. Poslala jsem email (přes asistentky se totiž nedalo dovolat), on skoro po týdnu odpověděl. Dělají prý drobnou restrukturalizaci, ale se mnou počítají a ozve se. Splnil, co slíbil – ozval se po měsíci. Já však měla podepsanou smlouvu u firmy, kde o mne stáli a dali mi to najevo. Svou nelibost nad tím, že jsem nepočkala, když oni počítali s mým nástupem, mi dal v telefonu dost najevo.

Druhý typ agentur mě děsil v noci ještě týden po jejich návštěvě. Když jsem si vzpomněla, že takoví lidé mají o mně strukturovaný životopis, který mohou kdykoliv zneužít…. To, že konzultantem je děvčátko zhruba okolo 18 let, které ani netuší, o jaké pozici hovoří, bych se skřípáním zubů přešla. Ale to, že sedíte v místnosti zhruba s 15-ti dalšími lidmi a i oni vědí, kdy jste se narodila, kde jste studovala, a proč jste opustila poslední místo, to se těžko vydýchává. Hledáte-li práci nějaký měsíc, vydržíte to. Vždyť už práci potřebujete. Nebo se doma u plotny zblázníte. Ale když na Vás děvčátko v roli konzultantky do telefonu huláká, že klient si mne vybral a jak si to já představuji pozici odmítnout. To je silné kafe. Argumenty, že typ práce a finanční nabídka pro mne nejsou přijatelné, byla smetena ze stolu výkřikem, že feministické inženýrky pohrdají prací… Telefonem jsem práskla já. Dale Carnegie by ze mě radost neměl.

b) tzv. renomované firmy se neobtěžovaly ani odpovědět (on stačí i stylisticky unifikovaný dopis)

A tak Vám nezbývá, než se obrátit na kamarády a hledat a hledat a hledat. Měla jsem štěstí a byla jsem na něj připravená. Jeden známý se dozvěděl, že hledám práci a pozval mne na přijímací pohovor. Uchazečů bylo více. Prošla jsem prvním kolem a druhý den mi volali, jestli mohu přijít na kolo druhé. Do 10 dnů jsme se dohodli na všem. Firma, která ví, že jejich výsledky záleží na lidech, se chová i k potencionálním zaměstnancům profesionálně a přátelsky. A zazvonil zvonec a pohádky je konec.

Autorka měla pozitivní se společností Robert Half a negativní s agenturou Index Plus. Jaké máte zkušenosti s personálními agenturami vy? Napište svůj názor. Nebo nám napište na email redakce@penize.cz.

jméno autorky dopisu je redakci Peníze.CZ známo

Zkušenost jiné čtenářky, která reagovala na tento článek najdete zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 66 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2003 16:49

Stejná zkušenost, navíc zcela nekompetentní account-officeri, kterí maji znalosti jako na UP

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2005 10:27, Jana

Nevim jestli tomu dobre rozumim, ale prace personalni agentury je takova, ze ONI by Vam meli tu praci najit a sledovat nabidky a posilat Vas na pohovory. Vzdyt prece za co by jinak dostali zaplaceno??? U personalky Robert Half MUSITE sledovat jejich nabidku na internetu, jinak se Vam sami neozvou, nebo alespon mne NIKDY nezavolali. Pokud nemate pristup na internet - mate asi smulu, tak jako ja :-) Pres takovou agenturu bych rozhodne uz praci nehledala. Nejlepsi zkusenost mam se spol. KVS Group, Prosperity Consulting a Grafton. Take si myslim, ze uchazeci o zamestnani prochazeji opravdu ocistcem, protoze te pretvarky je tolik, ze nekdy se to uz opravdu da tezko vydrzet.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (66 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z redakční pošty: nepovedené spojení

17. 12. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: nepovedené spojení

Řada z Vás jistě ví, že Československá obchodní banka se stala finalistou prestižní mezinárodní soutěže "The European Banking Technology Awards" v kategorii "IT tým roku". Nárok na... celý článek

Z redakční pošty: prázdné sliby České spořitelny

14. 12. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: prázdné sliby České spořitelny

Česká spořitelna dělá vše pro zlepšení své pověsti, zaplavuje nás reklamními kampaněmi a dopisy s nabídkou výhodných produktů. Ovšem snaha využít některé nabídky je tvrdým střetem s... celý článek

Z redakční pošty: Platby kartou - poučení z krizového vývoje

12. 12. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: Platby kartou - poučení z krizového vývoje

"Placení kartou je moderní způsob platby", vysvětlují nám reklamy. Čas od času nám některá banka poskytne tu či onu kartu bezplatně, či uspořádá soutěž na téma "kdo více a častěji". celý článek

Z redakční pošty: (Ne)Důvěřujte profesionálům!

22. 11. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: (Ne)Důvěřujte profesionálům!

Chystáte se koupit starší automobil v bazaru? Ale prosím ... poslyšte neuvěřitelný příběh, který se stal ... V srpnu 2001 jsem si vyhlédl v autobazaru AAA AUTO PRAHA, ulice Dopraváků... celý článek

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

20. 11. 2001 | redakce Peníze.CZ

Z redakční pošty: Dostupné hypotéky? Jak kde

Vážená redakce, chci se s vámi podělit o zkušenost, jakou jsem udělal s hypotečním bankovnictvím. Neustále čteme v tisku články o tom, jak jsou hypotéky dostupné již i středním příjmovým... celý článek

Partners Financial Services