Čím novější fond, tím vyšší odkupy?

Čím novější fond, tím vyšší odkupy?
Česká spořitelna si udělala ve stahování peněz z postkuponových fondů prázdniny a tuzemské podílové fondy díky tomu nezaznamenaly žádné razantní úbytky majetku pod správou. Čisté odkupy v řádu čtyř desítek milionů korun připadají především na vrub Restitučního fondu a bohužel i loni založených fondů fondů a fondů akciových.

Malá schopnost prodávat podílové listy se – zdá se – může někdy vyplatit. Alespoň údaje o vývoji v podílových fondech ve druhém červencovém týdnu k této úvaze svádějí. Zatímco fondy Spořitelní investiční (ISSIS) - Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR) – minulý týden získaly jako obvykle pár stovek tisíc nových investic (růst majetku pod správou je výrazně za očekáváním managementu Spořitelní investiční), stejně starým, ale doposud v prodejích výrazně úspěšnějším fondům IKS Komerční banky (profil, názory) – světových indexů (profil, názory) a fond fondů (profil, názory) – uteklo ze správy v minulém týdnu 35,6 milionu korun , respektive 15,6 milionu korun. Oba fondy se v úbytku majetku zařadily hned za Restituční fond (OFPISRES). Odkupy za 35 milionů korun představují u fondu světových indexů dvanáctiprocentní zmenšení portfolia.

Prodávat, je jedno komu

Typicky sezónní chování, vlastní především fondům peněžního trhu, projevující se s takovouto razancích na akciových fondech, ke všemu ještě na prudce klesajícím trhu, svědčí podle mého o jediném: o schopnosti přepážkových pracovníků Komerční banky prodávat fondy, bohužel všech a každému, bez ohledu na investiční horizont a rizikový profil. Jaký to rozdíl proti pobočkám České spořitelny, kde často musí zájemce bojácného úředníka přesvědčovat, že chce právě akciový fond a ne Sporoinvest (OFSISSPI). Při pohledu na objem majetku spravovaného ve jmenovaných fondech, (Globaltrend FF + Eurotrend 333,7 milionu korun, fond světových indexů + fond fondů 551 milionů korun) nezbývá než konstatovat, že prodejní výsledky IKS KB jsou přes velikost odkupů stále výrazně lepší než konkurence.

Spolu se Sporoplány – propracovanějšími ale marketingově pravděpodobně hůře zabalenými obdobami Felixe (na vybraných přepážkách České spořitelny jsou k dispozici již od pondělí 9. července) – se v září dočkáme reklamní kampaně na nové jméno investiční společnosti. Současný název SIS (Spořitelní investiční společnost) nahradí v polovině září jméno ISČS (Investiční společnost České spořitelny). Úvaha o tom, že SIS okopírovala úspěšný produkt konkurence není na místě. O balíčcích namíchaných prakticky v libovolném poměru z různě zaměřených fondů hovoří lidé ze SIS již léta, nejstarší projekty uvedení produktu na trh jsou čtyři roky staré... Spíše než z plagiátorství je na místě nařknout SIS z neakceschopnosti.

Fondy v druhém červencovém týdnu

Podívejme se ale na ostatní, spíše neradostná čísla z minulého týdne. O odkupech, kterým dominuje Restituční fond a dvojice fondů IKS jsme již mluvili. Které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely? Podívejte se! Na opačném konci tabulky mezi nejúspěšnějšími vytrvale kralují IKS Dluhopisový (profil, názory) (+36 milionů korun), IKS Peněžní trh (profil, názory) (+31 milionů korun). Doplňuje je ŽB Sporokonto (profil, názory) (+23 milionů korun). Na konci první desítky se s 223 tisíci korun umístil investAGe AG2000 (profil, názory). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Kurzy podílových listů akciových fondů poklesly za poslední týden v průměru o 4,8 procenta. Čelo tabulky fondů s nejnižším zhodnocením obsadil s více než desetiprocentním propadem Akro Eurotech(profil, názory), následovaný Sporotrendem SIS (OFSISSPT) a 1. IN akciovým (profil, názory). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejnižší týdenní výkonností.

Fondů s kladným týdenním zhodnocením je jen sedm. Kromě fondů dluhopisových a peněžního trhu je mezi nimi i jeden akciový - ČSOB český akciový (OFOBICAK). Žádný div, že v tabulce nejvyšších výkonností najdete i tři fondy s nejmenší ztrátou.

Více než další slova o aktuálním vývoji v českých podílových fondech vypoví naše tabulky. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Kdo podle vás první vymyslel balíčky – Spořitelní investiční nebo IKS Komerční banky? Budou ostatní s podobným produktem následovat? Dočkáme se na podzim nějakého nového fondu? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2001 19:21

Na tom opravdu není nic tajného. To musíte přece vědět nejlépe pane Janečku z Pioneeru, a ne se neustále skrývat pod mail pj@telecom.cz.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 7. 2001 9:03, Sejk

Jenže tak to je vždycky. Třeba Akro má výborné fondy, ale špatnou distribuční síť. Proto prodává desetitisíce a SIS miliony. Navíc její sporofondy jsou klasický masový produkt, což třeba takový Pioneer není - i když OVB dělá všechno proto, aby byl, protože ta provize z prodeje je více než lákavá.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services