Konec certifikátů v Čechách

Konec certifikátů v Čechách
Novela zákona o bankách je na spadnutí. Nová pravidla hry se významně dotknou právě depozitních certifikátů. Jejich podmínky vydávání se změní natolik, že pravděpodobně zmizí z českého trhu.

co jsou to depozitní certifikáty?
Depozitní certifikáty (vkladové listy) jsou dluhové cenné papíry vydávané bankou jako potvrzení o vkladu klienta. Jde o listinné cenné papíry na doručitele s neomezenou převoditelností. Představují alternativu termínovaných vkladů. Mezi jejich výhody patří vyšší výnosnost, anonymita vkladu, neomezená převoditelnost a jednoduchost nákupu. Více se o výhodách a nevýhodách depozitních certifikátů dočtete v článku Depozitní certifikáty, přežijete?

Parlament v současné době projednává novelu zákona o bankách, která depozitní certifikáty staví naroveň ostatním vkladům. V praxi to znamená, že by byly zahrnuty do zákonného pojištění vkladů a byla by zrušena jejich anonymita. Takový zásah ale radikálně snižuje jejich atraktivitu a nedává jim mnoho šancí na přežití.

Doposud mohly být depozitní certifikáty vydávány podle zákona o dluhopisech a úspěšně se vyhýbat zahrnutí do zákonného pojištění vkladů. Banky tak ušetřily půl procenta z jejich hodnoty (v takové výši je v současné době odváděn příspěvek do Fondu pojištění vkladů) a mohly si dovolit nabídnout klientovi vyšší zhodnocení jeho prostředků než například u termínovaných vkladů.

Připravovaná novela zákona o bankách nařizuje povinné pojištění i u certifikátů. Banky by podle návrhu musely odvádět tři desetiny procenta z jejich hodnoty do fondu pojištění. Znamenalo by to sice vyšší bezpečnost uložených prostředků, avšak zvýšené náklady banky by jistě byly přeneseny na klienta v podobě snížení úrokového výnosu.

Nabídka depozitních certifikátů na českém trhu
banka nominální hodnota splatnost úroková sazba *)
Raiffeisenbank 10 a 50 tisíc korun 13. 12. 2001 4,0 % p. a.
Plzeňská banka 1, 5, 10 a 50 tisíc korun 2, 4, 6, 9, 12 a 18 měsíců od data prodeje 4,2 - 4,45 % p. a.
Poznámka: *) v případě Raiffeisenbank jde o čistý výnos, u Plzeňské banky je nutné počítat se sražením patnáctiprocentní daně z příjmu

Druhým významným zásahem do současného stavu je zrušení anonymity vkladových listů. Doposud mohly být využívány jako dárky - například vnoučatům - nebo jako kdykoli převoditelné depozitum. To se mohlo hodit například v případě dědictví - na rozdíl od bankovního vkladu, který se jistě dědickému řízení nevyhne, je velmi snadné vkladní listy zamlčet. Nikde totiž nejsou evidováni vlastníci vkladu. Pokud ale budou banky nuceny uvádět do textu listiny jméno vlastníka certifikátu, značně se tím zkomplikuje jejich prodej i případný převod na jinou osobu. "Evidence majitelů vkladů a složitější procedura při prodeji přinesou bance další náklady, které se negativně odrazí ve výnosnosti," vysvětluje dopad změn Jana Lvová, ředitelka divize retailových produktů v Raiffeisenbank.

depozitní certifikáty v Česku
V první polovině devadesátých let zažívaly depozitní certifikáty svůj boom. Poté ale začaly postupně z nabídek bank mizet (např. České spořitelna skončila s jejich prodejem v roce 1998). Důvodem byl všeobecný trend upouštění od vkladů s neznámým majitelem, obdobně jako u anonymních vkladních knížek. V současné době nabízí depozitní certifikáty pouze Raiffeisenbank a Plzeňská banka.

Depozitní certifikáty v nové podobě tedy mnoho šancí u investorů nemají. V Plzeňské bance proto v druhé polovině roku prodej vkladových listů ukončí. "Na konci dubna jsme zahájili prodej poslední tranše, která je již téměř vyprodána, a další již vydávat nebudeme," přiblížila situaci v Raiffeisenbank Jana Lvová a dodala, že klientům nabízejí jako alternativní produkt hypoteční zástavní listy. Připravuje se také nový produkt, který by mohl certifikáty nahradit. Mělo by jít o krátkodobé bankovní dluhopisy v listinné podobě. Kdo ale chce investovat ještě do 'starých' depozitních certifikátů, má opravdu poslední šanci.

Máte zkušenosti s certifikáty? Proč je nakupujete? V čem jsou výhodnější, než klasický termínovaný vklad? Napište nám své zkušenosti či rady.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2001 8:27, HonzaH

Není to k ničemu, výnosy jsou směšné jako u termínovaných vkladů.

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services