Bankovní eChaos

Bankovní eChaos
Říká se, že banky živí úroky z poskytnutých úvěrů a poplatky za služby. Jako ostříži by si tedy bankéři měli pohlídat, zda neplánovaně neposkytují neplacené služby. Přesto se můžete setkat se situací, kdy bance peníze doslova vnucujete - ale nikdo je nechce.

Potřeboval jsem výpisy z účtu vedeného eBankou. Normálně bych je vylovil doma z vlastního počítače. Jenže daný účet jsem před několika měsíci zrušil. Nezbylo mi tedy, než o službu požádat banku.

Vyhověli mi opravdu rychle - den poté, co jsem odeslal svou žádost, čekala mne v mailové schránce zpráva, abych si výpisy vyzvedl na pobočce.

Včera jsem se vypravil do banky. Po chvilce hledání recepční skutečně výpisy našla a také mi je hned ochotně předala. S poznámkou, že musím zaplatit patnáct korun. Vůbec jsem se nezdráhal. Za služby se přeci platí, a tak jsem hned vylovil z kapsy dvacetikorunu. "To musíte zaplatit u pokladny," řekla mi milá slečna.

Bez protestů jsem vyběhl do prvního patra. U pokladní přepážky bylo volno. Stručně a jasně jsem pokladníkovi vysvětlil, že bych u něj rád složil patnáctikorunový poplatek za službu, kterou mi banka poskytla. Podsunul jsem mu přitom složku, kterou jsem 'vyfasoval' dole na recepci.

Ani se na ni nepodíval. "Vypište si lístek," děl onen mladý muž. Mínil vkladový. A tak jsem se jej zeptal, jaké číslo účtu mám ráčit napsat.

Právě jsem spadl z Měsíce. Aspoň jsem si tak připadal. S protáhlým obličejem se mě zeptal, zda snad neznám číslo svého účtu. To znám, kontroval jsem s tím, že jdu přeci platit za bankovní služby a ty by se snad měly zaplatit ve prospěch účtu banky. Prý tam mám přesto napsat číslo svého účtu. To už jsem mu trochu nerudně zopakoval, že hodlám platit poplatek za účet, který už neexistuje.

Konečně to pochopil! Chvíli si šuškal s kolegyní z vedlejší přepážky a pak dospěl k nekompromisnímu závěru. Musím prý zpátky na recepci, tam mi řeknou, co mám dělat.

Jsem slušný člověk, tak jsem poděkoval za radu. Musím? Nic nemusím, řekl jsem si, když jsem kráčel kolem milé recepční. Nezaplatil jsem.

Jen mne tak napadlo, z čeho žijí banky, které neumějí ani vybírat poplatky za služby?

Měl by se klient starat o to, zda banka umí vybrat poplatky za poskytované služby? Je vůbec normální, když bankovní úředníci neznají příslušné postupy a přehazují si klienta jako horkou bramboru? Máte podobnou historku? Napište nám své názory či zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2001 23:26

Tohle není ani tak o bankách (o těch s e- ani bez e-), jako o České poště, která se ve spojení s bývalou IPB vrhla na poskytování finančních služeb. Kdysi dávno jsem někde založil kartu a před sobotním nákupem nezbylo, než vytáhnout zaručený šek a vyrazit na poštu. 11:00, do zavíračky hodina. Na přepážce lípnuté logo Zaručeného šekového systému, vyplnil jsem tedy šek a žádal jeho proplacení. Vážení, tak nelíčený výraz údivu jsem do té doby nespatřil.
"Co to je ?"
"To je zaručený šek, a prosil bych jej proplatit."
"No jó, ale to my vůbec neděláme."
"To děláte, protože tady máte logo."
Atd. atd.
Asi po pěti minutách tuhého odporu počtovní ouřednice a brblání z fronty jsem se odešel nadýchat čerstvého vzduchu...
Zatímco jsem si okysličoval mozek nikotinem, napadla mě ďábelská myšlenka.
S úlisným úsměvem jsem se vrátil k okénku a sdělil dotyčné dámě, že jsem si mezitím informaci ověřil, a že znovu žádám o proplacení. Pokud tak není schopna učinit, žádám o zavolání vedoucího provozu.
"Panééé vedoucííí...." (velmi nahlas)
"Je tady ňákej chlap s ňákym šekem nebo čim, a chce ho prej proplatit.." (potichu leč slyšitelně)
No co vám budu vyprávět:
Následovalo asi půlhodinové telefonování na všechny strany s jediným výsledkem: nikdo nic neví. Pak vytáhli manuál, kde (překvapivě) našli postup při výplatě šeku, jemuž však neporozuměli. Pak se mě ještě snažili zlomit tím, že když to tedy eventuelně možná vyplatí, tak to budou muset napsat někam extra do reklamací, či co, a pondělní směna s tím bude mít problémy atd. atd.
Ve 12:10 jsem třímal své peníze a litoval jsem rodinu paní úřednice, které se v to sobotní odpoledne určitě nedostalo vlídného slova.

Mimochodem: máme u nás pár institucí, které mi pijí krev a shodou okolností mají všechny v názvu Český/á/é:
Telecom, Pošta, Pojišťovna, Dráhy.



+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2001 11:12, lisakj

Plně souhlasím a dodávám-je zde velký prostor pro zdražování. Plané výkřiky do tmy o ideálních podmínkách v "božkých" USA mě dokáží rozesmát. Navíc, pokud si vezmete kurs koruna:šilink, Erste bance nic jiného než zdražování nezbývá. A názory podobné novinářům ohledně všeho zadarmo jsou slátaniny mající nulovou hodnotu. Budoucnost mi dá za pravdu. Uvidíte!

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services