Inflace je, o kolik víc zaplatíte v hypermarketu

Jan Urban | 10. 4. 2001 | 5 komentářů
Inflace je, o kolik víc zaplatíte v hypermarketu
Statistický úřad včera zveřejnil nová čísla o inflaci. Slovo inflace slyšíme denně. Přemýšlíme o něm při pohledu na ceny v obchodech či na svou výplatní pásku, ale i tehdy, kdy přemýšlíme o investicích. Co to ale inflace je?

Inflace je slovo, které většina z nás slyší téměř denně a přemýšlí o něm vždy, když se dívá na ceny v obchodech, když se dívá na svou výplatní pásku, když přemýšlí o úrocích na svém bankovním účtu nebo když přemýšlí o svých investicích. Co to ale inflace je? Jak si ji má představit člověk, který nemá ekonomické vzdělání?

Učebnice ekonomie většinou v první větě o inflaci uvádějí, že je to procentuální roční zvýšení všeobecné cenové hladiny měřené nejčastěji indexem spotřebitelských cen. To je sice jednoduchá a v podstatě přesná definice inflace, ale neekonomům to zase příliš neřekne.

Zkusíme to jinak. Představme si, že jsme v jednom obrovském hypermarketu, kde se dají nakoupit jakékoliv služby a jakékoliv zboží, které člověk ve svém životě spotřebovává. V hypermarketu dáváme všechno nakoupené zboží do jednoho obrovského nákupního koše a po jeho naplnění samozřejmě u pokladny za zboží zaplatíme. Zboží, které nakupujeme, je vše, co spotřebováváme a za co platíme. Jsou to základní potraviny, nájemné, auta, zájezdy, kadeřník, stravenky pro děti ve škole, benzín, městská hromadná doprava... Druhů nakupovaného zboží jsou stovky. Takto naplněnému nákupnímu koši se v ekonomii říká spotřebitelský koš nebo také koš spotřebního zboží.

Nyní si představme, že do našeho hypermarketu budeme pravidelně chodit měsíc co měsíc a vždy nakoupíme naprosto shodné zboží. Cenu, kterou každý měsíc zaplatíme, si pečlivě zapíšeme a protože je to cena, kterou zaplatíme za náš spotřebitelský koš, nazýváme ji spotřebitelská cena.

Index spotřebitelských cen
březen '01březen '00
celkový100,1104,1
z toho:
potraviny a nealko100,0104,4
alkohol a tabák100,4103,5
oděvy a obuv100,098,2
bydlení, voda, energie, paliva100,2109,2
doprava99,9100,7
stravování a ubytování99,7102,4
Pramen: Český statistický úřad

Měření inflace v České republice spadá do náplně práce Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jeho zaměstnanci každý měsíc zjišťují ceny zboží ve spotřebitelském koši v několika tisících prodejen a provozoven po celé České republice a zkoumají úroveň spotřebitelských cen. Když změříme změnu spotřebitelských cen ve dvou po sobě jdoucích měsících a vyjádříme ji v procentech, hovoříme o meziměsíčním indexu spotřebitelských cen a stejně tak pokud změříme procentuální změnu spotřebitelských cen ve stejném měsíci, ale dvou po sobě následujících letech (např. březen 2000 a březen 2001), hovoříme o meziročním indexu spotřebitelských cen.

Indexy spotřebitelských cen zveřejňuje ČSÚ zhruba v osmém až desátém dni každého měsíce. Naposledy zveřejnil ČSÚ tyto údaje právě včera a to za měsíc březen. Meziměsíční index spotřebitelských cen byl v březnu 0,1 procenta a meziroční index spotřebitelských cen byl 4,1 procenta. Znamená to, že celková cena všeho zboží ve spotřebitelském koši byla v březnu téměř stejná - jen o desetinu procenta vyšší -, jako v únoru letošního roku, ale proti ceně z března 2000 byla o 4,1 procenta vyšší.

O dalších souvislostech spojených s inflací se setkáme v některém z dalších článků.

Autor pracuje v Investiční společnosti Union

Co byste dále chtěli vědět o inflaci? Kde všude se ve svém běžném životě setkáváte s inflací? Jak ji vnímáte, je pro vás neznámým strašákem nebo s ní naprosto běžně počítáte? Určitě nám napište své názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services