Stala se hospodyně nepostradatelným členem rodiny?

Stala se hospodyně nepostradatelným členem rodiny?
Patříte také k řadě žen, kterým začíná po návratu ze zaměstnání "druhá směna"? Než byste manžela nebo odrostlé děti hodinu přemlouvala k pomoci v domácnosti, raději jdete a uděláte to sama. Večery pak trávíte uklízením, praním, žehlením nebo vařením. Právě nastal čas zavolat hospodyni.

Služby hospodyněk nemusejí využívat jen ženy, jejichž pracovní nasazení nedovoluje plně se věnovat péči o domácnost, ale například i svobodní muži, kteří nejsou ochotni trávit svůj volný čas vykonáváním domácích prací. Mezi další klienty často patří senioři, kteří nejsou schopni si sami uklidit, vyprat nebo uvařit. Také početnějším rodinám může hospodyně značně pomoci při zajišťování běžného chodu domácnosti.

S čím vám hospodyně pomůže?

Pomoc je dnes žádána převážně při provádění běžného úklidu (praní a žehlení prádla, vysávání koberců a sedaček, utírání prachu, zalévání květin nebo mytí nádobí). Většina agentur nabízí klientům i vyřízení drobných pochůzek, návštěvu pošty, opravny nebo třeba čistírny. Velký nákup vám zajistí agentura Domestica, agentura Vadana omezuje koupené zboží deseti kilogramy. Mezi zřídka využívané služby patří pomoc při přípravě jídla, vaření a pečení. Agentuře Ole servis můžete bez obav svěřit i péči o různá domácí zvířata.

Někteří klienti si objednávají služby hospodyněk i na důkladnější údržbu domácnosti jako například mytí oken, leštění zrcadel a nábytku nebo čištění kuchyňských linek. Agentura Housewife vám po dohodě zajistí dokonce úklid po malování a po stěhování. Zaneprázdněným majitelům rodinných domků nabízí agentura Vadana úklid okolí bazénu, vnějších schodišť nebo garáží.

Taková normální hospodyňka

Agentuře Domestica se osvědčilo zaměstnávání čilých důchodkyň, které se u stálých zákazníků zpravidla stávají nepostradatelnou součástí rodiny, podobnou strategii volí i pražská Housewife, pro níž pracují ženy starší třiceti let. Naopak ISA Prague nabízí převážně služby studentek. Brněnská Vadana zaměstnává ženy i na hlavní pracovní poměr, jedna hospodyně má zpravidla na starost až pět domácností. Muži pracují v tomto oboru velmi zřídka a jsou najímáni na specifické činnosti, například na mytí větších oken nebo na práce v zahradě.

Bojíte se svěřit svůj byt cizí ženě? Agentury požadují u svých zaměstnankyň výpis z rejstříku trestů. Hospodyně v zavedených agenturách absolvují zpravidla pohovor a psychologické testy. Nejvíce vám asi mohou napovědět reference z předchozích domácností, do kterých můžete na požádání nahlédnout. Agentura Borůvka řeší i případné nehody způsobené nepozorností hospodyňky. Škody do výše dva tisíce korun zaplatí dotyčná přímo a vyšší částky jsou uhrazeny zákazníkům z pojištění.

Kolik vás bude stát volný čas?

Kolik to stojí?
agenturaběžný úklidsleva při
pravidelném úklidu
žehlení
Borůvka80,- běžné sazby
Domestica100,- 150,-
Domov130,-110,-běžné sazby
Housewife130,- běžné sazby
ISA Prague80,-60,-120,-
Ole servis100,- běžný sazby
Vadana130,-115,50běžné sazby

Na veškeré činnosti se zpravidla vztahuje jednotná hodinová sazba, která se pohybuje v rozmezí od osmdesáti do sto třiceti korun. Při pravidelném využívání služeb se sazba snižuje, například u ISA Prague na šedesát korun. Na tuto výhodnou sazbu ale máte nárok jen tehdy, když si necháte uklízet domácnost vícekrát týdně. Agentura Ole servis účtuje za mytí oken příplatek dvacet korun a u Housewife neplatíte hodinou sazbu, ale částku dle velikosti zasklené plochy. Žehlení prádla účtují některé agentury zvýšenou sazbou v rozmezí 120-150 korun, protože se jedná o náročnější práci.

Pokud v zaměstnání vyděláte za hodinu více, než si účtují jednotlivé agentury, a pokud vás vaše práce baví víc než úklid nebo žehlení, pozvěte si domů hospodyňku. Možná budete ale muset překonat zažité předsudky a narážky příbuzných, že pomoc hledají jen nešikovné ženy a staří mládenci. Z praxe mohu potvrdit, že vás úklid bytu včetně žehlení přijde měsíčně na zhruba dva až dva a půl tisíce korun.

Máte vlastní zkušenosti s hospodyní? Využili byste její služby, pokud byste zastávali významnou pozici v zaměstnání? Myslíte, že by hospodyně dokázala uklidit, uvařit nebo vyprat podle vašich představ? Kolik byste byli ochotni měsíčně za služby hospodyně platit? Co si myslíte? Napište nám!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2001 13:25

Vždy jsem chtěl mít dům plný služebnictva a teď se mi tento sen konečně splnil. Mám osm sluhů a služek a nemusím doma dělat vůbec nic. Když přijdu naštvaný ze svého náročného zaměstnání, sešvihám služtičku bičíkem a zavřu do komory. Zkuste to také!

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2001 14:32

Vřele doporučuji. Mám paní, která jednou týdně přichází uklidit celý rodinný dům. Nedovedete si představit tu nádheru přijít v pátek odpoledne do uklizeného bytu (pokud se dětem nepodaří její práci zhatit). Stojí mne to cca 250 kč týdně a je to k nezaplacení.
Hlaváčková





-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services