Vyšší poplatky za nižší úroky

Vyšší poplatky za nižší úroky
V loňském roce jsme byli svědky historicky nejnižších úrokových sazeb. Snižování úroků se promítlo jak do nových půjček, tak bohužel i do vkladů. Na běžných účtech a termínovaných vkladem mají občané uloženo stále téměř osmdesát procent všech úspor. Tento vysoký podíl především drobných klientů bankám samozřejmě nahrává, a proto také stále více peněžních ústavů rozšiřuje svou orientaci právě na retailové bankovnictví.

Na běžných účtech přitom ze svých peněz nedostáváme skoro nic (úrok se pohybuje většinou jen kolem půl procenta) a na termínovaných vkladech jenom dost málo. Po posledním snížení úrokových sazeb České národní banky, na které komerční banky zareagovaly poměrně rychle, budeme mít z uložených peněz ještě míň. U termínovaných vkladů se úroky v současné době pohybují do tří procent. Pokud bychom tedy počítali s inflací kolem čtyř procent, tak nám budou peníze uložené v bance prodělávat.

Bank Austria Creditanstaltkreditní zůstatekkontokorent
do 50 tis. Kčdo 100 tis. Kč
COMBI Konto1,002,0010,00
osobní účet1,001,5010,00
spotřebitelský úvěr: 10,00 - 14,90
kreditní karta VISA Maxim: 1,95 p.m.

O poznání pomalejší reakce bank na snižování úroků je u spotřebitelských půjček. Přitom půjčky na spotřební zboží, byt, auto či dovolenou lákají stále víc právě drobné klienty. Ti si rychle zvykli žít na dluh a půjčují si stále víc, což banky jistě těší.

Za čerpání kontokorentu nebo spotřebitelského úvěru si ale nechají banky náležitě zaplatit. To ukazuje také porovnání rozdílů mezi tím, kolika procenty úročí zůstatky na běžných účtech a za kolik ke stejnému účtu poskytují kontokorent.

Česká spořitelnakreditní zůstatekkontokorent
sporožirový účet1,0014,00
sporožirový účet PLUS3,0014,00
běžný účet0,5014,00
spotřebitelský úvěr: 12,00 - 13,50
kreditní karta: 12,50 (při 100% splátce čerpaného úvěru)
kreditní karta: 14,50 (při menší než 100% splátce čerpaného úvěru)

Nejlevněji z tohoto pohledu vychází Combi Konto a Osobní účet u Bank Austria Creditanstalt, a sice 10 procent, kreditní zůstatky do padesáti tisíc korun jsou úročeny jedním procentem. Ostatní banky pak nabízí kontokorent do patnácti procent (většinou musí být zajištěný termínovaným vkladem). Přijatelných jedenáct procent nabízí ke svým běžným účtům ČSOB, za 13 procent má kontokorent eBanka a Komerční banka, za 14 procent je kontokorent ke Sporožiru České spořitelny. Nejdráž vychází u GE Capital Bank (15 procent). Živnostenská banka ke svým běžným účtům debet vůbec nepovoluje. Klesnou-li přesto zůstatky do debetu, bude se tato "nepovolená půjčka" úročit 25 procenty. Ani sazby spotřebitelských úvěrů se příliš velkých úprav nedočkaly. O něco levněji začaly banky nabízet spíš úvěry podnikatelským subjektům, zlevnily také hypotéky (GE Capital Bank nyní nabízí hypotéku o 0,4 procentního bodu levněji).

Československá obchodní bankakreditní zůstatekkontokorent
běžný účet0,5011,00
spotřebitelský úvěr: nenabízí

Další věcí vedle úroků, která klientům vadí, je výše účtovaných poplatků. Politika většiny komerčních bank se poslední dobou shoduje ve snaze zbavit se klientů na pobočkách a zároveň je přinutit k tomu, aby svoje účty obsluhovali nadálku prostřednictvím některého z přímých komunikačních (telefon, internet, mobil).

eBankakreditní úrokkontokorent
do 100 tis. Kčdo 300 tis. Kčdo 1 mil. Kč
osobní účet0,250,500,7513,00
osobní úvěr: 14,00
osobní úvěrová linka: 13,00 (základní sazba)
osobní úvěrová linka: 15,50 (okamžitě přidělovaná sazba)

Nedávno v tomto směru vyjádřila dostatečně jasně svůj postoj například Česká spořitelna, když oznámila zdražení transakcí uskutečněných na přepážce až o sto procent a naopak zlevnila poplatky za telefonní bankovnictví Sporotel. Červené ucho od telefonování namísto uchozených nohou z postávání u přepážek budou mít brzy také klienti Komerční banky, která před nedávnem zahájila reklamní kampaň na svoji Expresní linka KB.

GE Capital Bankkreditní zůstatekkontokorent
běžný účet0,5015,00
osobní půjčka EXPRES: 16,50 - 19,00

Banky jsou ve snaze vypudit klienty z poboček poměrně důkladní a například vyzvednutí výpisu osobně na pobočce je u většiny bank zpoplatněno téměř dvojnásobně oproti výpisu zaslaném poštou (např. u GE Capital Bank se může jednat až o šedesát korun za výpis při zůstatku do 20 tisíc korun, u Citibank to je 55 korun).

Komerční bankakreditní úrokkontokorent
do 30/50 tis. Kčdo 150 tis. Kčdo 500 tis. Kč
A-konto0,501,752,8513,00
B-konto0,501,001,1513,00
C-konto0,501,251,7513,00
spotřebitelský úvěr: 9,80 - 13,20
kreditní karta: 1,90 p.m.

Některé banky cenově zvýhodňují i jednotlivé transakce, které jsou zadané pomocí přímého komunikačního kanálu. Například Živnostenská banka si účtuje za převod do jiné banky patnáct korun, ale klienta, který převodní příkaz zadá elektronicky, stejná operace bude stát pouze tři koruny. U přijetí nebo změny trvalého příkazu provedého jinak než přímo na pobočce, není klientům účtován žádný poplatek. Podobnou cestou se vydala také Citibank, která zavedla retailové bankovnictví teprve před nedávnem. Pro drobného klienta má tato banka až příliš vysoké poplatky - například za vedení účtu s průměrným zůstatkem do 300 tisíc korun zaplatí klient měsíčně 200 korun, jednorázový příkaz mimo banku vyjde na 18 korun (telefonicky zadaný stojí polovinu). Výběr hotovosti na přepážce stojí také 18 korun a z bankomatu devět korun, zadání trvalého příkazu je za 40 korun.

Union bankakreditní úrokkontokorent
do 10 tis. Kčdo 30 tis. Kčdo 60 tis. Kč
běžný účet1,001,502,0011,00
spotřebitelský úvěr: 12,00 - 13,00

Při výběru toho "nejlepšího" účtu pro fyzické osoby je kromě výše úročení nutné zvážit také velikost poplatků a to, zda chceme chodit do banky nebo svůj účet obsluhovat na dálku.

Živnostenská bankakreditní úrokkontokorent
běžný účet0,50nelze
spotřebitelský úvěr: nenabízí

Co pro vás bylo pro volbě běžného účtu důležité? Máte termínovaný vklad v jiné bance než běžný účet? Myslíte, že banky na nyní na termíňácích "nekřesťansky vydělávají"? Využíváte kontokorentu nebo se vám zdá moc drahý? Co si myslíte? Napište nám!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services