Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Martina Mádlová | rubrika: BrandInsight | 25. 3. 2024 | 3 komentáře
Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění slouží k zajištění finanční kompenzace v případě totální škody nebo odcizení vozu, liší se ale v principu fungování a rozsahu krytí.
Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Zdroj: Shutterstock

Hlavním úkolem pojištění GAP (Guaranteed Asset Protection, tj. garantovaná ochrana majetku) je mít vozidlo pojištěné na cenu nového vozidla ve stále stejné výši po dobu několika let (2 až 5 let). Nejčastěji se sjednává k havarijnímu pojištění na nová vozidla, ale u některých pojišťoven lze pojistit vozidla do stáří 3 let. Kryje rozdíl mezi pořizovací cenou vozu a jeho aktuální tržní hodnotou v následujících případech:

  • totální škoda na vozidle,
  • odcizení.

Mezi hlavní výhody GAP pojištění patří ochrana před finanční ztrátou v prvních letech vozu, kdy je pokles ceny nejvyšší. Na druhou stranu jsou tu i nevýhody. Toto pojištění sjednáte maximálně na 5 let, někdy i méně. Ne vždy ho lze získat samostatně. Obvykle je dostupné v balíčku s kompletní pojistkou allrisk. Některé pojišťovny omezují i maximální pořizovací cenu vozu.

Tip: Vzhledem k tomu, že se nejedná o nejlevnější pojištění, před jeho sjednáním si pečlivě porovnejte nabídky různých pojišťoven a zvažte, co je pro vás skutečně důležité. Nezapomeňte si také přečíst pojistné podmínky, abyste věděli, co přesně je a není pojištěním kryto.

Martina Mádlová

Zdroj: PovinnéRučení.biz

Ve finančním sektoru se pohybuje už od střední školy, kde studovala ekonomiku a především účetnictví. K tomu ji to ale nikdy netáhlo, a tak se na VŠTE v Českých Budějovicích raději věnovala marketingu, ekonomice a financím obecně. Dlouhodobě se věnuje světu úvěrů, investic, finančnímu vzdělávání. Ráda informace předává dál prostřednictvím portálů, které se tematice osobních financí věnují: Finbino.com a Povinneruceni.biz.

Jak funguje pojištění allrisk?

Další speciální typ havarijního pojištění je allrisk. Jde o pojištění, které pokrývá veškeré rizikové situace a nabízí i další benefity pro řidiče. Dalo by se v podstatě říct, že co vyloženě není vyloučeno, je do pojištění zahrnuto. Co kryje?

  • totální škodu,
  • zničení,
  • odcizení a krádež,
  • živelní pohromy,
  • vandalismus.

Hlavní předností je mnohem větší krytí rizik a rychlá náhrada škody. Nezkoumá se viník nebo způsob škody. Zároveň existují různé stupně a úrovně pojistného krytí. Obvykle se sjednává klientovi na míru. Jako všechno má i allrisk pojištění svá rizika. Oproti GAP platí vyšší cena pojištění, nevyplatí se příliš těm, kdo jezdí jen sporadicky, hrozí u nich menší riziko a náklady na pojištění jsou vyšší než náklady na provoz. Někoho mohou odradit náročnější smluvní podmínky a také obvykle nutná spoluúčast v případě totální škody.

Které pojištění zvolit?

Volba mezi GAP a allrisk závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích. Pokud je pro vás prioritou ochrana před finanční ztrátou v případě totální škody nebo odcizení a máte nový nebo málo ojetý vůz, pak může být GAP pojištění dobrou volbou. Pokud však chcete komplexní ochranu vozu proti široké škále rizik, pak je vhodnější pojištění allrisk.

Peníze BrandInsight: Partnerem článku je PovinnéRučení.biz

Martina Mádlová

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Pojištění pro případ války. Připlatili byste si?

21. 4. 2022 | Petr Kučera | 11 komentářů

Pojištění pro případ války. Připlatili byste si?

Více než dvě pětiny obyvatel Česka by mělo zájem o pojištění majetku i pro případ válečných událostí. Ukázal to průzkum společnosti EMA data z konce března na vzorku 1116 lidí ve věku... celý článek

Kdo vlastní pojišťovny a které jsou české. Přehled

28. 3. 2022 | Jana Divinová | 11 komentářů

Kdo vlastní pojišťovny a které jsou české. Přehled

Komu patří pojišťovny v Česku? Projděte si přehled vlastníků a jejich stručnou historii.

Partners Financial Services