Silnice po zimě? Horor! Co dělat, když si kvůli výmolu poškodíte auto

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 25. 4. 2013 | 4 komentáře
Děr na silnicích je jak hub po dešti. Když do nějaké vletíte, můžete si nárokovat náhradu škody, i když nemáte havarijní pojištění. Připravte se ale, že vám pojišťovny můžou dělat pořádné drahoty.
Silnice po zimě? Horor! Co dělat, když si kvůli výmolu poškodíte auto

Pokud vidíte auto, které na silnici kličkuje jako zajíc, nemusí to nutně znamenat, že si řidič před cestou dopřál skleničku něčeho ostřejšího. Možná se jen vyhýbá výmolům, kterými jsou teď naše vozovky poseté. Případů, kdy kvůli díře na silnici dojde k poškození vozidla, rok od roku přibývá. Podle informací od pojišťoven a silničářů dokonce v řádu desítek procent! „Nejčastěji se tímto způsobem poškodí plášť pneumatiky a disku. Může ale také dojít k pokřivení tlumiče, popřípadě těhlice. Auta mají kvůli výmolům často rozhozenou geometrii, kterou je třeba srovnat v odborném servisu,“ popisuje aktuální nesnáze českých řidičů Jindřich Novák z makléřské pojišťovací společnosti Alcaton.

Pokud není před poškozeným úsekem silnice dopravní značka, která řidiče informuje o špatném stavu vozovky, můžete žádat náhradu škody i v případě, že nemáte sjednané havarijní pojištění. Zvlášť při závažnějším defektu není vůbec jednoduché peníze z pojišťovny dostat. Další možnost je ovšem volat ke zodpovědnosti (a tedy k placení škod na automobilu) vlastníka komunikace: tedy Ředitelství silnic a dálnic, kraj nebo obec.

Výmol: Jak postupovat při nehodě

  • Bezpečnost především: Nejdřív nejlépe zajistěte místo nehody výstražným trojúhelníkem a vezměte si výstražnou vestu.
  • Zjistěte, zda je na silnici značka Nerovnost na silnici, Práce na silnici nebo další. V případě, že místo bude označeno dopravní značkou, pravděpodobně vám pojišťovna ani správce komunikace nic nevyplatí. Pokud úsek označený nebude, volejte policii.
  • Zdokumentujte místo nehody. Vyfoťte výmol a poškození na vozidle z co nejvíce stran. Pořízená dokumentace vám poslouží při prokazování škody.
  • Vyplňte formulář o nehodě. Každý účastník nehody je povinný sepsat záznam o dopravní nehodě, který se následně předává pojistiteli. Záznam musí obsahovat identifikační údaje místa a času nehody, účastníky, příčinu a průběh.
  • Kontaktujte pojišťovnu a řiďte se jejími radami. Pokud máte vozidlo havarijně pojištěno, zkontaktujte nejdříve pojišťovnu, kde vám sdělí přesné informace, jak postupovat.
  • Při vyšetřování pomůže i to, když vaše auto odtáhne odtahová služba rovnou do servisu, kde poškozené části vozidla nafotí, spraví a vystaví fakturu.
  • Zjistěte vlastníka komunikace. Dálnice a rychlostní silnice spadají pod Ředitelství silnic a dálnic, ostatní komunikace jsou v majetku kraje či obce.
  • Předložte správci komunikace své důkazy. Pro uplatnění škody zašlete vlastníkovi komunikace písemnou žádost. Žádost by měla obsahovat: údaje o místu nehody, způsobené škodě, technické údaje vozidla (VTP), vaše osobní údaje (ŘP), fotodokumentaci a doklad za opravu.
  • V případě, že vlastník komunikace chybu a vámi hlášenou škodu neuzná, vymáhejte náhradu soudní cestou. Počítejte však s finančními náklady na soudní výdaje, které v případě neúspěchu budete muset uhradit. 

Zdroj: Výmoly.cz

Většina řidičů se nakonec vzdá

Jedním z nešťastníků, kteří poznali stav českých silnic po letošní zimě „na vlastní kůži“, je Patrik Svoboda. „Vracel jsem se domů z práce a na pražské ulici Radlická se mi v hlubokém výmolu roztrhla pneumatika. Když jsem to sepisoval s policií, tak mi říkali, že se to na téhle silnici ve stejný den stalo i několika dalším lidem,“ popisuje nepříjemný karambol poškozený řidič a dodává: „Byl to dost velký náraz, takže jsem si kromě výměny pneumatiky musel v servisu zkontrolovat, jestli nemám poškozený tlumič a rozhozenou geometrii. Doufám, že mi to nakonec všechno proplatí.“

Podle pojišťovacího makléře Jindřicha Nováka to ale bude mít hodně složité. „Obávám se, že pojišťovna zaplatí jen poškozenou pneumatiku a s tím spojenou práci. Naopak rovnání geometrie a prohlídku tlumiče si bude muset majitel hradit bohužel sám. Pojišťovny většinou argumentují tím, že není jasná příčinná souvislost mezi nehodou a poškozením.“ Zároveň dodává, že v takovém případě představuje pro řidiče jedinou šanci soudní spor. A na to prý pojišťovny často spoléhají. Časové průtahy a hrozba placení nákladů na právníky, případně u prohraného sporu i výloh, totiž většinu poškozených od soudu nakonec odradí. Úplně všechny ale ne: „Jestli se budou cukat, půjdu klidně k soudu. Už jsem tuhle možnost probíral i se svým advokátem. Pojišťovna mě už několikrát podobně vypekla. Nenechám ze sebe dělat věčně hlupáka,“ nevzdává se Patrik Svoboda.

Nejhorší díra v Česku

Od roku 2011 funguje internetová stránka Výmoly.cz, která nabízí rozsáhlou databázi děr na českých silnicích. Každý řidič se tak může podívat, zda ho po cestě nebude čekat nějaké nepříjemné překvapení. Zároveň může databázi obohatit o fotku vlastního „úlovku“. Tvůrci projektu zdůrazňují, že jejich cílem je také informovat odpovědné správce silnic o aktuálním stavu výtluk a postupně monitorovat aktivity silničářů a změny v problematických úsecích. „Za letošní necelé čtyři měsíce jsme nasbírali bezmála tisíc nových zničených úseků s výtluky. Loni to přitom bylo 850. Podobně je to i s uživateli. Na konci roku 2012 jsme jich měli pět set padesát, k dnešnímu dni jich evidujeme už přes třináct set,“ říká jeden z autorů projektu Petr Čaník. O popularitě stránek Výmoly.cz svědčí také to, že se v letošním roce rozšiřují na Slovensko a do Maďarska. K dispozici je také mobilní aplikace pro chytré telefony, s ní můžete kromě jiného vyfocenou díru poslat rovnou silničářům.

Výmoly.cz navíc ve spolupráci s pojišťovnou Generali každoročně vyhlašují anketu o Nejhorší díru Česka. V loňském roce si anticenu odnesla silnice III/35112 u obce Okřešice v okrese Třebíč, která spadá pod Krajskou správu a údržbu silnic Vysočina. I v letošním roce najdeme v čele prozatímního žebříčku vozovky, kterým je lepší se velkým obloukem vyhnout.

Anketa

Máte pro stav silnic pochopení?

Líp jen tak nebude

Abychom našim silničářům jen neláli: je nutné přiznat, že letošní zima byla pro české vozovky extrémně špatná. Vinou počasí tak došlo k mnohem větším škodám, než bylo běžné dříve. „Škody na komunikacích pro letošní zimě jsou výrazně horší než v minulé sezóně. Je to dáno délkou zimy a jejím průběhem, např. častým střídání teplot,“ vysvětluje Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Na opravu pražských silnic je prý vyhrazeno 180 milionů korun, což je stejná částka jako v předešlém roce. Některé regiony jsou na tom ale s rozpočty mnohem hůř, takže volí levnější prozatímní opravy, nebo se dokonce musí rozhodovat, které silnice letos údržba vůbec nepotká.

Nervy řidičů tak budou kvůli špatnému stavu vozovek prověřovány i nadále. A rozhodně se neblýská na lepší časy. „Silnice jsou bohužel stále v horším a horším technickém stavu. Jezdí na nich navíc větší množství vozidel. Nákladní auta jsou často přetížená. A kvůli špatnému opravování se výmol na svém místě objeví po pár měsících znovu,“ nehledí do budoucna s příliš velkým optimizmem Jindřich Novák ze společnosti Alcaton. A Petr Čaník k tomu dodává: „Současná situace není dobrá. Málo peněz, korupce, neefektivní systém rozdělování financí na opravy, kvůli čemuž se opravovat začíná mnohdy až na podzim. Pokud se tohle nezmění, tak se ze začarovaného kruhu jen tak nedostaneme.“

Občanská kontrola podle Výmoly.cz

Foťák má dneska prakticky každý mobil. Je velice snadné soustředit fotografie problémových míst na jediné místo. A díky tomu sledovat, jak si s problémy správci silnice dokážou poradit.

Kde jsou silničáři nejaktivnější?

Nejaktivnější kraje při opravování nahlášených výmolů. Celorepublikový průměr je 39 % opravených výmolů z celkového množství nahlášených.

1. Moravskoslezský kraj (53 % nahlášených výmolů opraveno)
2.–3. Jihočeský kraj (49 %)
2.–3. Liberecký kraj (49 %)
4. Středočeský kraj (48 %)

Zdroj: Výmoly.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

18. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 13 komentářů

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

„Mámo, dej mi hubana! Letos jsem tu naši káru pojistil superlevně!“ Hubičku samozřejmě přejeme každému, není ale jisté, jestli si ji v tomhle případě pan Spořivý zaslouží. U pojištění... celý článek

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

Jejich revírem je dálnice. Jejich tempo je vražedné… Žádná upoutávka na akční seriál. Řeč je o „lovcích nehod“. Jako supi číhají podél českých silnic a dálnic na svou kořist. U dopravních... celý článek

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

29. 6. 2011 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Povinné ručení mít musíme, ale naše auto neochrání. To umí jen havarijní pojištění. Když je vhodně propojíme a využijeme pár šikovných triků, můžeme na pojistném ušetřit i několik tisíc... celý článek

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

4. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

Silnice v České republice připomínají po každé zimě spíš tankodromy. Není divu, že v důsledku mizerného stavu vozovky často dochází k nehodám a poškození vozidel. Na náhradu škody mají... celý článek

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

10. 2. 2011 | Jiří Janský | 21 komentářů

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

Pokud máte sjednané havarijní pojištění, patříte k necelé pětině řidičů, kteří své vozidlo takto chrání. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) má ze 7 milionů registrovaných... celý článek

Partners Financial Services