Exekuce v kostce. Jak ušetřit na exekucích? Jejich spojením!

Ondřej Vokál | rubrika: Seriál | 29. 9. 2015 | 6 komentářů
Ne, titulek samozřejmě neznamená, že pokud je na vás vedená exekuce, máte si rychle pořídit ještě jednu, aby bylo co spojovat. Mnoho dlužníků ale už dvěma, třem… desítkám exekucí čelí. S využitím jejich spojování se pak skutečně dají snížit náklady exekucí, a tedy i celková vymáhaná částka. A to podstatně.
Exekuce v kostce. Jak ušetřit na exekucích? Jejich spojením!

V každém exekučním řízení se vymáhá pohledávka oprávněného a zároveň s ní také náklady exekuce. Náklady exekuce jsou stanovené právními předpisy a s jejich výší se nedá hnout. I z tohoto pravidla však existují výjimky. Výjimku, která může znamenat patrně nejvyšší úsporu finančních prostředků a majetku dlužníka, představuje spojení (či sloučení) exekucí.

Pokud se dvě exekuční řízení sloučí do jednoho, zjednodušeně můžeme říct, že dlužník bude muset hradit pouze jedny náklady exekuce. Až do konce roku 2012 bylo velmi těžké dosáhnout sloučení více exekučních řízení do jednoho, neexistoval právní předpis, který by podrobně popisoval, jak to provádět. Rozhodování o návrzích na spojení exekucí tak probíhalo pouze na základě obecných kritérií a exekutoři sami se do slučování exekucí, a tedy snižování svých výdělků nehrnuli. Pro exekuce zahájené po 1. lednu 2013 už ale platí novela exekučního řádu, která poskytuje dlužníkům v oblasti spojení řízení více práv. Některá exekuční řízení se dokonce podle zákona slučují automaticky, v dalších případech je možné je spojit na základě návrhu dlužníka.

Co je na exekutorovi nejhorší

Na exekutorovi je nejhorší, když má pravdu. Proto je lepší držet se od dluhů dál. Například šetřit. 

Ušetřit se dá i na takové banalitě, jako je účet v bance. A nemusí to nutně být konto bez poplatků: placený účet vám možná nabídne takové služby, se kterými ušetříte čas a nervy, takže dokážete vydělat víc. 

Schválně si zkuste vybrat:

Spojeno zákonem

Zákon (exekuční řád) předvídá situaci, která bude v praxi znamenat automatické spojení exekuce. Tohle spojení nikdo nemusí navrhovat, nikdo o něm nemusí rozhodovat, prostě k němu dojde, pokud jsou splněny následující podmínky.

V první řadě je nutné, aby byla naplněna podmínka totožnosti účastníků. V obou řízeních musí být tedy stejný věřitel (oprávněný) a dlužník (povinný). Další účastníci (zástupci, zajištění věřitelé apod.) už totožní být nemusí. Provedením obou exekucí musí být dál pověřen stejný soudní exekutor. Zde poznamenejme, že osobu exekutora volí věřitel.

Prakticky nejsložitější podmínku představuje požadavek, aby novější řízení bylo zahájeno dříve, než v tom starším zanikne oprávnění soudního exekutora k vedení exekuce. V překladu do řeči neprávníků to znamená, že nová exekuce musí být zahájena dříve, než ta předchozí skončí. Jako skončení exekuce si pro naše potřeby představme vymožení pohledávky či zastavení řízení.

Pokud jsou tyto podmínky splněny, je exekuce spojena tím, že bylo novější řízení zahájeno (podáním návrhu na zahájení exekuce ze strany věřitele). Nastávají však situace, kdy je takové spojení nehospodárné (ve starším řízení je například pohledávka skoro celá vymožena) a soudní exekutor novou exekuci vyloučí do samostatného řízení. O takovém vyloučení rozhoduje exekutor usnesením a fakticky znamená zánik účinků sloučení exekucí.

Spojeno soudem

Právní úprava takzvaného „návrhového spojení“ cílí na typové případy dopravních podniků a černých pasažérů. Aby bylo jasno – pokud by nedošlo k žádnému nežádoucímu zásahu (z pohledu dlužníka), byly by takové exekuce spojené ze zákona podle výše uvedených pravidel, protože by byl stejný exekutor, stejný věřitel i dlužník. Pokud ale některý článek z této množiny vypadl, bude mít dlužník svůj boj za úspory v exekucích o poznání složitější

Pohledávka je věc obchodovatelná, a tak se zpravidla stává, že věřitel své další pohledávky za stejným dlužníkem prodá jinému věřiteli (nebo jiným věřitelům). Z pohledu práva bude nový vlastník pohledávky jeho právním nástupcem. Představme si například nezaplacenou pokutu udělenou revizorem, kterou prodá dopravní podnik některé z inkasních firem.

Další cesta, kterou by mohl chtít věřitel obejít hlavní trasu „zákonné spojení exekuce“, je volba různých exekutorů. Exekutoři se navzájem neinformují o tom, jaké exekuce vedou, a tak je v praxi výhradně na dlužníkovi, aby se ve svých dluzích vyznal a aby navrhl spojení takových řízení.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Jedná-li se jeden z uvedených případů (změna oprávněného, volba jiného exekutora), a navíc se v obou (všech) řízeních vymáhá pohledávka o jistině nepřevyšující částku deset tisíc korun, musí dlužník spojení exekucí navrhnout. O takovém návrhu rozhoduje exekuční soud, tedy okresní (obvodní) soud, v jehož obvodu má dlužník trvalé bydliště. Soud návrhu může a nemusí vyhovět. Zákon říká, že soud řízení nespojí, pokud to vyžaduje jejich stav nebo se k tomu zjevně nehodí. Pod tímto vágním termínem si můžeme představit především již zmiňovanou hospodárnost řízení (tedy různou úroveň „rozpracovanosti“ řízení). Ve svém rozhodnutí zároveň exekuční soud určí náklady exekuce exekutora, který v řízení pokračovat nebude.

Právě z pohledu úspory nákladů řízení je problematika spojování exekucí pro dlužníky velmi zajímavá. Autor odhaduje, že velké množství exekucí by bylo (v rámci popsaného návrhového spojení) už dávno spojeno, pokud by dlužník projevoval alespoň minimální snahu o řešení svých závazků a dokázal identifikovat své dluhy a své věřitele. S jistou dávkou zjednodušení se dá říci, že snížení celkového objemu dluhů jednoho člověka by mělo zákonitě vést ke zvýšení možnosti uspokojení všech jeho věřitelů, a tedy i vyřešení jeho nepříznivé finanční situace. Dokud ale nezačnou dlužníci o své dluhy více pečovat, zůstanou tyto úvahy pravděpodobně pouze v teoretické rovině.

Kolik se dá ušetřit

V modelovém případu má dlužník celkem tři spojitelné exekuce, každou na pět tisíc korun. Pokud by se nedomáhal spojení, zaplatil by v každém řízení pět tisíc (příslušenství pohledávky a náklady oprávněného jsou zahrnuty) + 7865 korun jako náklady exekuce v minimální výši (3500 Kč náhrada hotových výdajů, 3000 Kč odměna soudního exekutora + daň z přidané hodnoty). Dohromady je to 38 595 korun.

Pokud by se ale úspěšně domohl spojení exekucí, zaplatil by třikrát pět tisíc korun, ale jen jedny náklady exekuce ve výši 7865 korun. Dohromady 22 865 korun. Právní úprava spojování od roku 2013 se zaměřovala na obchod s bagatelními pohledávkami a skutečně přinesla kvalitní řešení.

Náš dlužník by ušetřil 15 730 korun, víc než 40 procent původního celkového dluhu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2015 19:16, karel

1)každý má nějakou adresu v občance i městský úřad někde leží,tak jako když se podává žaloba k soudu tak to taky bere ten soud kde osoba má adresu v OP.
2) když má majetek jinde ,tak tam pojede ale vždy jen jeden exekutor neboť vše se automaticky u jednoho exekutora sloučí.
3)ČESKÝ exekuční zákon platí v ČR,zajímejte se raději o čechy tady je problém.
4) vy snad lobujete za exekutora asi jo,normální dlužník chce ušetřit a mít jen dluh u jednoho.Nechápu Vás.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2015 13:40, josef

1) Exekutoru je vice i vramci tech mensich uzemnich celku, takze k rozmelneni muze dojit.
2) A kdyz ma exekuovany pobyt na miste XXX a veskery majetek na druhem konci republiky, tak si na nakladech stejne neusetrite.
3) A co se bude dit, kdyz bude clovek prubezne menit trvale bydliste?
4) A jak se budou exekuovat cizinci? Na Slovaka exekutora z Kosic?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce v kostce: Jak se exekuci bránit

14. 9. 2015 | Ondřej Vokál | 15 komentářů

Exekuce v kostce: Jak se exekuci bránit

Exekuce na vlastní kůži asi bude patřit mezi nejmíň příjemné věci, co člověk může zažít. Počet exekucí je ovšem vysoký a do problémů se může někdy dostat skoro každý. Přečtěte si, jak... celý článek

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

26. 8. 2015 | Václav Kvapil | 4 komentáře

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

Mnoho dlužníků se stále domnívá, že být exekutorem je nejlepší výdělečná činnost vůbec – exekutor si sám nařizuje exekuci a pak realizuje svou činnost – onu pověstnou státem posvěcenou... celý článek

Exekuce v kostce. Je exekuce státem posvěcená lichva?

12. 8. 2015 | Ondřej Vokál | 23 komentářů

Exekuce v kostce. Je exekuce státem posvěcená lichva?

Internet je plný článků, blogů a diskuzních příspěvků, které se věnují ochraně a postavení dlužníka. Trochu se v nich pozapomíná, že každá mince má rub a líc a každý dlužník svého věřitele.... celý článek

Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

6. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Konec zlatých časů exekucí? Je jich míň a budou muset být levnější

V loňském roce soudy nařídily 820 420 exekucí. Astronomické číslo? Jistě. Oproti roku 2011 je to ale propad o 120 tisíc. Podle exekutorů stojí za úbytkem snížení advokátních odměn.... celý článek

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

14. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

O chystaném velkém třesku v exekucích vás Peníze.cz loni informovaly mezi prvními. Po roce je jasno: exekucím letos Ježíšek nadělí nový kabát. Převléknou se do něj už prvního ledna.... celý článek

Partners Financial Services