Ústavní soud: poslední šance na spravedlnost

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 3. 4. 2012 | 6 komentářů
Ústavní soud: poslední šance na spravedlnost
Role Ústavního soudu je být poslední pojistkou toho, že se lidem skutečně dostane spravedlnosti a že soudy budou skutečně místem nalézání spravedlnosti, a ne místem formalistického razítkování pochybných požadavků silné lobby.

Minulý týden totiž Ústavní soud rozhodl, že advokáti mají u vymáhání drobných pohledávek do desíti tisíc korun nárok na náhradu nákladů jen do výše původní jistiny dluhů. Advokáti požadovali sumy mnohem vyšší, takové, které často několikanásobně převyšovaly dlužnou částku – a to vše jen za doplnění jména a dlužné částky do připravených formulářových žalob.

Jako první se tomuto výnosnému podnikatelskému modelu postavil Okresní soud v Ústí nad Labem, který přestal firmě, zastoupené právním zástupcem, která vymáhala nezaplacené jízdné z městské hromadné dopravy v Ústí, přiznávat vyhláškou stanovenou náhradu nákladů právního zastoupení ve výši 6 600 korun. Stačilo najít odvahu využít moderačního práva, které má soud k dispozici.

Nespravedlivá spravedlnost

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Ústavní soud omezil náklady na advokáty u bagatelních žalob. Konečně... Za to by si zasloužil medaili! goo.gl/jDQva 
  • Perla dne: „Nemůžeme ani nechceme reagovat na žádné tržní inovace,“ řekl náměstek ministra financí Radek Urban. Tak k čemu tam je?
  • Svět se zbláznil - v Belgii chce vybírat správce autorských práv poplatky za čtení knih dětem v knihovnách:

Otázkou ovšem je, zda měl tyto případy řešit až Ústavní soud. O tom, že náklady na vymožení pohledávek účtované advokáty a exekutory jsou přehnaně vysoké, se mluví už několik let, takže bylo dost prostoru pro úpravu legislativy. Všichni by tak měli stejná práva, ovšem místo toho kvůli nezájmu (nebo možná spíš strachu) ministerstva spravedlnosti řešit politicky citlivou oblast vymáhání pohledávek se lidem v Ústí nad Labem dostalo jiné spravedlnosti než třeba v Plzni. A to rozhodně není správně.

Přiměřeně

Upravit pravidla tak, aby nedocházelo k brutálnímu zneužívání postavení silnější strany vztahu, by přitom nebylo nijak složité, a jak ukazují čerstvé změny v oblasti rozhodčích doložek, je možné je prosadit. Od 1. dubna totiž musí ten, kdo chce mít ve smlouvě rozhodčí doložku, spotřebiteli lépe a přehledněji vysvětlit, o co vlastně jde, včetně pravdivé, přesné a úplné informace o rozhodci, o odměně pro rozhodce a také o předpokládané výši nákladů rozhodčího řízení. Především bude ale možné do tří měsíců od vydání rozhodčího nálezu rozhodnutí rozhodce přezkoumat soudem. Soud bude moci verdikt rozhodců zrušit v případě, že bude v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele nebo „ve zjevném rozporu s dobrými mravy nebo veřejným pořádkem“.

Anketa

Máte svoje zkušenosti se soudy? Jaké?

Právě otázka dobrých mravů se prolíná celou veřejnou diskusí i rozhodováním soudů v oblasti pohledávek. Ano, dluhy se platit musí a měl by existovat i trest za to, když pohledávky placeny nejsou. Ale trest by měl odpovídat závažnosti přestupku a měl by sloužit k nápravě, nikoliv k dosažení ekonomické smrti někoho, kdo na počátku dlužil 800 korun nebo kvůli ztrátě zaměstnání neuhradil jednu splátku úvěru.

Ministerstvo čeho?

Nalézání spravedlnosti je vždy složité, a pokud narazí na staré dobré praktiky, ze kterých žije významná skupina lidí, vyvolá silnou vlnu odporu. V naší politické kultuře dostala snaha chránit spravedlnost nálepku „aktivismus“. Takže nezbývá než doufat, že Ústavnímu soudu jeho aktivismus vydrží i nadále, a poděkovat za ochotu přemýšlet, co je skutečně spravedlivé. Doufat ve větší odvahu ministerstva spravedlnosti napravit současný pokřivený stav by totiž bylo zřejmě hodně naivní.

Psáno pro Lidové noviny

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2015 21:31, Zdeněk Pozler

Soudci a exekutoři jsou placený až moc.Stejně jim je jedno jak rozhodnou.Je to jen o kamarádech a známích.Obyčejný člověk dělá za 9000 Kč,když se něco stane tak exekutor za nic práce vše je v PC si naúčtuje šílené prachy.Fakt se mají jako prasata v žitě.Obyčejný může snít o dovolené a oni se prasí,žerou,chlastají a smějí se jak z blbcema točí.Dla bych je na měsíc dělat za 9000 Kč a jak by jim bylo.HNUS a HNUS a HNUS Zdeněk České Budějovice

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlužníkům jdou po krku „dlužíci“. Říkají si zelená spravedlnost! Co si o tom myslíte?

22. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 77 komentářů

Dlužníkům jdou po krku „dlužíci“. Říkají si zelená spravedlnost! Co si o tom myslíte?

Pronásledují vás na každém kroku podivní zelení mužíci připomínající mimozemšťany? Buď máte zaděláno na psychiatrickou diagnózu, nebo se z vás někdo snaží vymámit peníze. Vymahači nasadili... celý článek

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

20. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Na exekutory v rukavičkách? Ústavní soud zasahuje, ministrovi dochází trpělivost

Exekutoři se v Česku utrhli ze řetězu. Zdá se, že povoleno je všechno, padly i základní hranice. Všichni to vědí, všichni o tom mluví, ale nikdo s tím zatím nedokázal nic udělat. Proč?... celý článek

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

18. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

Ať už to přiznáme rádi, nebo bychom to naopak nejraději popřeli, základem naší civilizace je křesťanská ochota odpouštět. Škoda, že na to zapomínáme, když jde o hloupé dluhy a obírání... celý článek

Partners Financial Services