Po českých silnicích jezdí půl milionu kradených aut. Nekupte si jedno z nich!

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 4. 4. 2012 | 16 komentářů
Po českých silnicích jezdí půl milionu kradených aut. Nekupte si jedno z nich!
Koupě auta bývá investicí v řádu statisíců. A pokud není zbrusu nové, je to i pořádný adrenalin! Nenechte se zmámit nablýskanou kapotou, nedejte na ujišťování obratného prodejce! Důkladně prověřte, zda auto není kradené. Ve spolupráci se Sdružením na ochranu vlastníků automobilů přinášíme návod, jak na to.

Zabavení bez náhrady a citelná finanční ztráta – to vás může čekat, když se zjistí, že je vaše auto kradené. Že jste v životě neukradli ani čokoládu a za své auto jste poctivě zaplatili? Smůla. Jakmile se zjistí, že je auto kradené, budete se s ním muset rozloučit. Poputuje přímou čarou k původnímu majiteli. A peníze vám nikdo nevrátí.

Změna by měla nastat až v roce 2014, kdy vstoupí v platnost nový občanský zákoník. Pak by se měl spotřebitel začít těšit větší ochraně. Pokud se totiž prokáže, že jste kradenou věc koupili opravdu v dobré víře, vracet ji muset nebudete. Podle nových pravidel totiž kupec bude moci věc získat do vlastnictví i od člověka, kterému nepatří.

O auto přijdete, ale pokuty se bát nemusíte

Ale zpět do přítomnosti. Kromě toho, že dnes musíte kradené auto vrátit, teoreticky by vám mohla hrozit také pořádná pokuta. Pokud totiž vaše auto nemá identifikační údaje v souladu s údaji v registru silničních vozidel – což je u kradených aut docela běžné – dopouštíte se přestupku, za který může být podle českých zákonů udělena pokuta až ve výši pěti milionů korun. Podle odborníků se ale jako podvedený kupec hrůzostrašné pokuty bát nemusíte. „Takto vysokou pokutu může dostat pachatel, kterému je prokázáno úmyslné pozměňování identifikátorů vozidla. Za posledních pět let ale neznáme případ, kdy by k takovému pokutování pachatele došlo. Pokutu ovšem v žádném případě nemůže dostat podvedený kupující,“ říká předseda Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA) Zbyněk Veselý.

A co vás čeká, když se ukáže, že vaše auto má identifikátory pozměněné? „Takové vozidlo policie zabaví a podrobí expertize. Každý případ pak individuálně posuzuje státní zástupce. Ve většině případů auto bývá vráceno původnímu majiteli. Když se potvrdí pozměnění identifikátorů, ale nelze už zjistit jejich původní hodnoty, může se stát, že se vozidlo současnému majiteli ponechá. Ale pouze v případě, že ho kupoval opravdu v dobré víře,“ popisuje Zbyněk Veselý.

Po českých silnicích jezdí až 500 tisíc kradených aut

Podle údajů společnosti Cebia v České republice platí, že čtvrtina odcizených vozidel je vyvezena do zahraničí, další čtvrtina je demontována na náhradní díly a zbylá polovina kradených aut je u nás po menší či větší úpravě znovu uvedena do provozu. Na českých silnicích se údajně pohybuje až pět set tisíc vozidel, která byla nic netušícím lidem prodána s falešnými doklady nebo s padělanými identifikátory! Největší riziko, že koupíte auto s kriminálním původem, je podle odborníků v malých autobazarech bez zázemí a při nakupování přes inzerát.

Nepodceňujte důkladnou kontrolu

Dřív než ojetinu koupíte, pořádně si ji proklepněte. Krok číslo jedna zní: zkontrolujte základní identifikátory vozidla. „Podle identifikátorů poznáte, zda kupujete vůz s parametry, které jsou uvedeny v technickém průkazu, a zda opravdu kupujete vozidlo, které je v něm uvedeno. Může se totiž stát, že koupíte vozidlo dovezené ze zahraničí jako havarované, ze kterého byly použity doklady, vyříznuta část plechu s vyraženým VIN a identifikační štítky,“ vysvětluje Zbyněk Veselý. Běžná praxe zlodějů aut totiž funguje tak, že vyříznutá část se pak umístí do auta ukradeného třeba v Česku, které se pak přihlásí na doklady ze zahraničí.

Hlídejte VIN

VIN kód (Zdroj: Sdružení SOVA)

Přeražený VIN (Zdroj: Sdružení SOVA)

Typový štítek vozidla (Zdroj: Sdružení SOVA)

Nejdůležitějším ukazatelem, který byste si měli prověřit, je VIN kód, který je v podstatě jakýmsi „rodným číslem automobilu“. Zásadní je, aby odpovídal údajům uvedeným v technickém průkazu. A kde přesně ho najdete? „Většinou je vyražený v motorovém prostoru (například na krytu tlumiče), na přepážce mezi motorem a kabinou vozu, na podlaze nebo v zavazadlovém prostoru. Zkontrolujte, jestli není pozměněn, neodborně přeražen nebo jestli někdo nemanipuloval s dílem, na kterém je VIN kód vyražen,“ doporučuje Zbyněk Veselý. Jak se originální VIN liší od toho přeraženého, si můžete prohlédnout na ilustračních obrázcích. Stále víc automobilů má VIN kód umístěn také pod čelním sklem, kde ho lze měnit a falšovat jen složitě.

Výjimkou nejsou ani auta omlazená o šest let

Skutečný rok výroby vozidla si můžete ověřit podle kódů, které najdete například na bezpečnostních pásech vozidla, sedadlech, klimatizaci, alternátoru, ABS nebo na sklech – pokud tedy nebyla měněná. Překontrolovat si skutečný rok výroby se rozhodně vyplatí. „Kouzlení“ se stářím vozidla mají totiž prodejci aut spolu s přetáčením tachometru skutečně v oblibě. Podle společnosti Cebia nejsou výjimkou ani auta omlazená o šest let. Podvodům nahrála změna zákona v roce 2001, který způsobila, že se u nás přestal evidovat a zjišťovat skutečný rok výroby vozidla. Nahrazen byl datem první registrace auta a datem první registrace v České republice. „U individuálních dovozů a v případě duplikátů technických průkazů tak vznikl obrovský prostor pro omlazování vozidel. Reálná hodnota auta je přitom na přesném určení roku výroby přímo závislá,“ říká Zbyněk Veselý. Za stokorunu si můžete rok výroby vozidla ověřit také v on-line systému ROKVY. Vzhledem k výši investice do nového vozu se to rozhodně vyplatí.

Anketa

Troufli byste si sami na nákup vozu z druhé ruky?

Další důležitá věcička, kterou byste neměli zapomenout zkontrolovat, je typový štítek vozidla, na kterém také mimo jiné najdete již zmiňovaný VIN. „Nejčastěji ho najdete v motorovém prostoru nebo na sloupku vozidla. Opět zkontrolujte všechny údaje a porovnejte je s technickým průkazem. Pokud štítek chybí, je poškozený nebo neoriginálně uchycený, zvyšuje se pravděpodobnost, že s vozidlem není něco v pořádku, ať už jde o jeho původ, nebo předchozí havárie,“ upozorňuje Zbyněk Veselý. Auto bez typového štítku vám registrační místo navíc vůbec nemusí přihlásit.

Další položkou na vašem kontrolním seznamu by mělo být číslo a typ motoru. „Oba údaje najdete vyražené na bloku motoru,“ doplňuje Zbyněk Veselý. Zjištěné údaje opět porovnejte s údaji uvedenými v technickém průkazu. Od roku 2001 už v něm musí být povinně uveden pouze typ motoru, u starších aut se uvádělo i výrobní číslo. Důkladně prověřte, jestli s číslicemi vyraženými v motoru někdo nemanipuloval a jestli není upravená razná plocha čísla motoru. „Pokud zjistíte, že je číslo motoru poškozené, vyrezlé nebo je razná plocha upravovaná, auto rozhodně nekupujte,“ doporučuje odborník.

Tolik seznam položek, které byste neměli zapomenout zkontrolovat.

Kde vám odborně poradí

Že vám pojmy jako VIN kód a typový štítek nic neříkají, natož abyste si dokázali představit, jak mají správně vypadat a kde je máte hledat? Napoví vám videoporadna Sdružení SOVA.


Podrobnější návod pak najdete v on-line systému Autotracer, ve kterém se za poplatek ve výši necelých pěti set korun dozvíte o svém autě mnoho užitečných informací. „Najdete tu podrobný textový i obrazový návod, který vám ukáže, jak přesně danou značku a typ auta zkontrolovat. Detailní fotografie vám ukáží, kde ve vozidle najdete VIN, jak by měl vypadat originální typový štítek a podobně,“ vysvětluje Zbyněk Veselý. Po zadání VIN kódu vám navíc ze systému vyjedou další důležité údaje o autě, které se chystáte koupit. Například rok výroby, technický popis, záznamy a fotografie z dokumentování a prověřování původu nebo původnosti identifikátorů auta, kontroly odcizení v Česku i na Slovensku, kontroly leasingu, servisní záznamy a časový vývoj stavu tachometru. Můžete tak mimo jiné snížit pravděpodobnost, že koupíte auto se stočeným tachometrem nebo auto, které je ještě v nesplaceném leasingu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2012 14:22, Pavel

Není snad povinností školeného technika STK tyto skutečnosti ověřit při každé kontrole, kterou si draze platím? Jak má genetik, učitelka nebo IT odborník poznat jestli byl VIN kód vyměněn i s klusem plechu na kterém je vyražen? Podle stejného klíče bych autorovi poradil aby si vždy zjistil jestli ta injekce co u doktora dostává má správné složení a zda software, které si kupuje obsahuje ten správný zdrojový kód.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozum versus cit: jak kupovat auto, abych ho později co nejvýhodněji prodal?

28. 3. 2012 | Jindřich Hradecký | 12 komentářů

Rozum versus cit: jak kupovat auto, abych ho později co nejvýhodněji prodal?

Když si člověk kupuje auto, parametry jako motor, barvu či výbavu si vybírá často podle srdce. Není ale od věci zapojit i mozek – volbou jednotlivých prvků totiž zároveň rozhodujete... celý článek

Koupě ojetého vozu: za co (a jak dlouho) ručí prodávající

4. 1. 2012 | Jindřich Hradecký | 52 komentářů

Koupě ojetého vozu: za co (a jak dlouho) ručí prodávající

Špatně sepsané kupní smlouvy, vmanévrování do nevýhodných situací při reklamaci. Na druhou stranu stočené tachometry coby paradoxní výhoda. Záruky na ojetá auta mají svá specifika,... celý článek

Miliardové podvody s tachometry jsou v Česku beztrestné. Spadne klec?

5. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miliardové podvody s tachometry jsou v Česku beztrestné. Spadne klec?

Přetáčení tachometrů. Málokterý černý byznys má v Česku tak luxusní podmínky pro rozkvět. 42 procent vozů, které brázdí naše silnice, má zmanipulovaný údaj o najetých kilometrech. Ročně... celý článek

Každých 40 minut u nás někomu ukradnou vozidlo

7. 3. 2011 | Jiří Janský | 1 komentář

Každých 40 minut u nás někomu ukradnou vozidlo

Mezi nejčastěji kradené značky automobilů patří Škoda Octavia, Volkswagen, Ford a Audi, nejmenší zájem je o vozidla japonské a korejské výroby. Proti odcizení vozu se můžete pojistit... celý článek

Z prodeje auta souboj na ostří nože

28. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 38 komentářů

Z prodeje auta souboj na ostří nože

Kampaň „Nemyslíš, zaplatíš“ ministerstvo z důvodu úspor zastavilo. Pro ústřední motto však máme nové využití. Mohlo by se stát názvem reality show z prostředí českých autobazarů. Pravidelný... celý článek

Partners Financial Services