Nová penzijní společnost: Dáme klientům bonus, říká šéfka investic

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 7. 8. 2021 | 30 komentářů
„Chceme penzijko přiblížit mladším lidem v produktivním věku, udělat ho přitažlivější, hravější,“ říká Lucie Simpartlová, šéfka Partners investiční společnosti o plánech nové penzijní společnosti Rentea.
Nová penzijní společnost: Dáme klientům bonus, říká šéfka investic
Lucie Simpartlová
Zdroj: Tomáš Cetkovský

Slovo renta má pozitivní význam, slovo důchod naopak spíše negativní. Chceme, aby se naši klienti stali rentiéry, nikoli důchodci, říkají zástupci nové penzijní společnosti Rentea, která odstartovala letos v červnu a patří do finančně poradenské skupiny Partners.

Úzké, zákonem dané mantinely, nedávají penzijním společnostem příliš šancí se odlišovat. „V podstatě se podobají jako vejce vejci,“ říká Lucie Simpartlová, šéfka Partners investiční společnosti. I v těchto mantinelech ovšem chce Rentea nabídnout lidem atraktivnější podmínky než konkurence. Může si to dovolit i díky úsporám z rozsahu, které jí zajistí právě propojení s investiční společností – ta se postará o umístění investic do penzijních fondů.

„Portfoliomanažerům sice přibude práce se správou nových penzijních fondů, na druhou stranu je to práce, kterou velmi dobře umí a dělají dlouho. Díky tomu můžeme klientům jednou za pět let vyplatit procento z celkového objemu finančních prostředků, které má naspořené, a chceme se dělit také o případný výnos nad rámec toho očekávaného,“ vysvětluje Simpartlová.

Že je o moderní penzijko zájem, potvrzuje příliv klientů v prvních dnech po spuštění. „Za týden jich máme tisíc a tempo nepolevuje,“ pochvalovala si krátce po vstupu na trh, kdy náš podcast vznikal. A spokojená je taky se spoluprací se světovým gigantem BlackRock, jehož expertizy Rentea pravidelně využívá.

V rozhovoru jsme mluvili i o dalších plánech Partners investiční společnost. S expanzí na Slovensko představí dva nové fondy v eurech: klasicky konzervativnější dluhopisový a dynamický akciový fond.

Lucie Simpartlová

Vystudovala Ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. První zkušenosti sbírala u společnosti West Brokers (1996 až 2001). Pět let působila ve firmě Conseq Investment Management (2001 až 2006) a poté v Pioneer Asset Management (2006 až 2012). Od roku 2012 se její jméno pojí s Partners investiční společností, kde je předsedkyní představenstva. Předsedá také dozorčí radě Partners Financial Services a je členkou dozorčí rady Simplea pojišťovny.

Eurový fond bude přístupný i pro případné zájemce z Česka. Také on cílí na mladší zájemce.

Fond se zaměří na společenskou a ekologickou odpovědnost – takzvanou ESG strategii. „Stále více lidí se přestává zajímat jen o to, kolik vydělá, ale zajímá je i to, na čem ten výnos vzniká,“ vysvětluje Simpartlová. Klienti podle ní už nyní, pokud mají v Partners volit mezi dvěma aktivy, vyberou to, které je společensky a ekologicky přijatelnější.

V rozhovoru hodnotíme i covidové období z pohledu investičního trhu. „Za rok 2020 jsme měli skvělou výkonnost, klienti se nebáli investovat, spíš naopak. Dokázali, že už jsou edukovanější a nepanikaří,“ pochvaluje se Simpartlová.

Součástí skupiny Partners je také společnost Partners media, která mimo jiné provozuje weby Peníze.cz a Finmag.cz.

Martin Vlnas

Autor článku Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od roku 2009 byl editorem... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2021 9:33, Petr

Budou vklady pojištěné? Pokud ne, jen si říkají o vytunelování. Bude fond bez poplatků a poplatky si vezme fond jen z toho, co klientům vydělá? Pokud ne, je to jen parazitování bez úmyslu zhodnotit peníze klientům, ale hlavně si nahrabat s použitím cizích prostředků. Klasický systém fondů - nic neriskovat, veškeré riziko nese vkladatel a ještě za to platí.

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2021 8:15

lide pokud mate jeste s ceho setrit tak si penize ukladejte doma tam mate jistotu 60 procent cechu je na to spatne drahota nici tento stat penzijko je onicem

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Partners startují penzijní společnost. Chystají banku a míří za hranice

16. 6. 2021 | Petr Kučera | 16 komentářů

Partners startují penzijní společnost. Chystají banku a míří za hranice

Většina Čechů zůstává ve starých fondech penzijního připojištění, kde jim inflace požírá jejich úspory. Nová penzijní společnost to chce změnit a motivovat lidi k přechodu do fondů... celý článek

Od Tesly dávám ruce pryč, říká investiční stratég Mašát

2. 6. 2021 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Od Tesly dávám ruce pryč, říká investiční stratég Mašát

Jeden z nejúspěšnějších českých portfolio manažerů posledních let, Martin Mašát z Partners investiční společnosti, je hostem prvního podcastu našeho bratrského webu Finmag.

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Tohle vás nepotěší

19. 5. 2021 | Jiří Hovorka | 21 komentářů

Kolik vydělalo vaše penzijní připojištění? Tohle vás nepotěší

Výnosy ve „starých“ fondech loni klesly, inflace naopak rostla. Kdo chce víc, nesmí se bát.

Kdy půjdu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

4. 1. 2021 | Jiří Hovorka, Monika Veselíková | 30 komentářů

Kdy půjdu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Jaké jsou podmínky pro přiznání starobní penze? Kdo může žádat a co se počítá? Tady je aktuální přehled pro rok 2021.

Partners Financial Services