Kdo a kdy musí letos podat přiznání k dani z příjmu

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 3. 2. 2009 | 2 komentáře
Kdo a kdy musí letos podat přiznání k dani z příjmu
Přiznání k dani z příjmu podává každý, kdo měl loni příjem nad 15 tisíc korun. Zaměstnanci pro uplatnění daňových úlev musí o roční zúčtování žádat zaměstnavatele. Živnostníci a další poplatníci vše vyučtovávají sami, pokud nevyužijí daňového poradce.

Daňové přiznání k dani z příjmu čeká letos na každého, kdo měl v loňském roce příjmy vyšší než 15 tisíc korun. Do tohoto limitu se ovšem nezapočítávají příjmy, které jsou od daně osvobozené, a rovněž ani příjmy, z nichž se v roce 2008 odvedla srážková 15 procentní daň. Přiznání musí podat i lidé, kteří měli vedle zaměstnaneckého platu ještě další příjmy přesahující částku 6 tisíc korun.

Důležité termíny pro daňové poplatníky

Zaměstnanci

Do 15. února 2009 odevzdat do účtárny "Prohlášení poplatníka" a doklady potvrzující nárok na daňové úlevy

Poplatníci bez daňového poradce

Do 31. března 2009 odevzdat finančnímu úřadu daňové přiznání včetně dokladů potvrzujících nároky na daňové úlevy
Do 30. dubna 2009 odevzdat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích

Poplatníci s daňovým poradcem

Do 31. března 2009 doručit plnou moc daňového poradce na finanční úřad
Do 30. dubna 2009 doručit plnou moc daňového poradce zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení
Do 30. června 2009 odevzdat finančnímu úřadu daňové přiznání včetně dokladů potvrzujících nároky na daňové úlevy
Do 31. července 2009 odevzdat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích

Řádné daňové přiznánísi každý poplatník podává buď sám nebo o to může požádat daňového poradce. Za zaměstnance, kteří neměli žádné vedlejší příjmy a nemusejí sami podávat daňové přiznání, zařídí roční zúčtování daně jeho zaměstnavatel. Podmínkou ale je, aby zaměstnanec o tuto službu svého zaměstnavatele požádal, vyplnil potřebný formulář „Prohlášení poplatníka“ a podepsaný ho nejpozději do 15. února 2009 odevzdal do účtárny firmy, kde pracuje. Jedině tak smí za něj účtárna podat daňové přiznání na finanční úřad.

Spolu s prohlášením poplatníka je třeba zaměstnavateli předat i všechna potvrzení, která dokládají, kolik si může zaměstnanec odečíst z daní a na jaké slevy má nárok. O roční zúčtování mohou bývalého zaměstnavatele požádat také důchodci, kteří v průběhu loňského roku odešli do důchodu. Kdo vloni vystřídal postupně několik zaměstnavatelů musí nynějšímu zaměstnavateli přinést všechna potvrzení, kolik si v předchozích firmách za rok 2008 vydělal a jaké zálohy za něj předchozí zaměstnavatelé odvedli.

Teprve u ročního zúčtování si zaměstnanec může uplatnit daňové úlevy, které v průběhu roku nelze uplatňovat a dají se nárokovat až po skončení kalendářního roku. Jedná se například o slevu na poplatníka, vyživovanou manželku a děti, odpočty úroků z hypoték nebo z plateb na penzijní připojištění a soukromé životní pojištění. Díky ročnímu zúčtování, kdy se uplatní všechny slevy a odpočty, mohou někteří zaměstnanci dosáhnout na přeplatek daně z příjmů ve výši několika set i několika tisíc korun. Kdo o roční zúčtování nepožádá a slevy a odpočty neuplatní, žádný přeplatek daně z příjmu automaticky nedostane.

Živnostníci (OSVČ), umělci a další poplatníci, kteří se rozhodnou podat daňové přiznání sami, odevzdávají nebo odesílají vyplněný tiskopis finančnímu úřadu nejpozději do 31. března 2009. Aktuální daňové formuláře se dají vyzvednout na finančním úřadu nebo stáhnout z internetových stránek Ministerstva financí České republiky (MF ČR) v sekci Daně a cla. Elektronický formulář, který je k dispozici také na našich stránkách, vložené cifry propočítá automaticky sám a po vyplnění a zkontrolování všech nezbytných údajů ho stačí vytisknout, podepsat a odevzdat na příslušný finanční úřad.

Vše o daních za rok 2008

 

Daňové přiznání se dá, stejně jako v předchozích letech, podat osobně v podatelně úřadu, odeslat doporučeně poštou nebo poslat elektronicky. Internetové podání je nejpohodlnější, je ale potřeba mít vlastní elektronický podpis, který přijde zhruba na 190 korun. Kdo formulář pošle emailem bez elektronického podpisu, měl by alespoň včas (do 31. března 2009) dorazit na finanční úřad, aby jej dodatečně podepsal. Bez podpisu je daňové přiznání neplatné. Pokud vznikne přeplatek daně z příjmu, je důležité vyplnit na poslední straně tiskopisu žádost o jeho vrácení, uvést přesnou částku, kterou má finanční úřad poslat zpět a zase neopomenout připojit svůj podpis. Jinak finanční úřad peníze poplatníkovi nevrátí.

Kdo chce, aby daňové přiznání vyřídil daňový poradce, musí mu dát plnou moc a nejpozději do 31. března 2009 se musí tato plná moc odevzdat na příslušný finanční úřad. Jedině tak může poradce jednat za poplatníka a vyřídit za něj vše potřebné. Jestliže bude daňové přiznání podávat poradce, prodlouží se termín pro odevzdání vyplněného formuláře až do 30. června 2009.

Vyplatí se také poradce v plné moci pověřit i tím, aby požádal finanční úřad o vrácení případného přeplatku. Tomu, kdo na to zapomene, finanční úřad přeplatek automaticky nevrátí. Poplatník pak musí o vrácení peněz žádat dodatečně. O tom, že přiznání k dani z příjmu vypracovává poradce, je potřeba nejpozději do 30. dubna 2009 písemně informovat také zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení.

Po odevzdání daňového přiznání, které si poplatníci vypracují sami bez daňového poradce, je potřeba nejpozději do 30. dubna 2009 odevzdat rovněž i Přehledy o příjmech a výdajích zdravotním pojišťovnám a okresním správám sociální péče a začít platit nové vypočtené zálohy. Pokud daňové přiznání vypracovává daňový poradce, odevzdávají se Přehledy nejpozději 31. července 2009.

Udělali jste někdy chybu v daňovém přiznání? Využíváte raději daňové poradce a kolik tato služba zhruba stojí? Podělte se o zkušenost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

daně 2009

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vzdělávání zaměstnanců může být pro firmy zadarmo

27. 1. 2009 | Dora Jirásková

Vzdělávání zaměstnanců může být pro firmy zadarmo

Podnikatelé a firmy, kteří chtějí dál vzdělávat své zaměstnance či vyvinout nový systém kariérního růstu, nemusí vše platit ze svého. Z fondů Evropské unie lze získat dotaci až na sto... celý článek

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Jaké změny čekají drobné podnikatele v roce 2009

5. 1. 2009 | Eva Sovová

Jaké změny čekají drobné podnikatele v roce 2009

Od ledna se živnostníkům a lidem na volné noze sníží odvodová zátěž na sociální pojištění. Platby na důchodové a nemocenské pojištění se oddělí a splatnost prodlouží o 12 dní. Na důchod... celý článek

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

18. 12. 2008 | Eva Sovová | 24 komentářů

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

Ženy s vyššími příjmy, které nastoupí na mateřskou příští rok, budou pobírat mnohem vyšší podporu v mateřství, než nynější matky. Spočítejte si, co vás v roce 2009 čeká.

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Partners Financial Services