Vzdělávání zaměstnanců může být pro firmy zadarmo

Dora Jirásková | rubrika: Jak na to | 27. 1. 2009
Vzdělávání zaměstnanců může být pro firmy zadarmo
Podnikatelé a firmy, kteří chtějí dál vzdělávat své zaměstnance či vyvinout nový systém kariérního růstu, nemusí vše platit ze svého. Z fondů Evropské unie lze získat dotaci až na sto procent nákladů na vzdělávací a kariérní projekt.

Operační program Praha – Adaptabilita

Program je určen především pro pražské subjekty, přičemž rozhodující není sídlo firmy, ale místo dopadu, tzn. projekt je určen osobám s místem výkonu práce v Praze. První výzva pro podávání žádostí o dotaci proběhla v první polovině loňského roku, přičemž výsledky hodnocení žádostí byly definitivně známy až v listopadu. S dalšími výzvami by se měla délka hodnocení zkrátit, nicméně vždy bude záviset na celkovém počtu podaných žádostí. V prvním kole jich bylo podáno 548, uspělo 89 předložených žádostí. Jejich autoři si rozdělili 370 miliónů Kč.
Vzhledem k omezeným dotačním možnostem pro pražské firmy, je pravděpodobné, že i v dalších kolech bude kromě smysluplného projektového záměru rozhodovat především vysoká kvalita zpracování žádosti, která konkrétní projekt odliší od ostatních.
Druhé kolo podávání žádostí se chystá na druhé čtvrtletí tohoto roku.

Dva roky bude školit zaměstnance a oproti původním nákladům ušetří tři miliony korun. Takovou bilanci má pražská společnost DHI. Stačilo, aby dvouletý vzdělávací projekt napasovala na podmínky poskytování dotací z fondů Evropské unie, konkrétně na Operační program Praha – Adaptabilita, do něhož tečou peníze z Evropského sociálního fondu. Projekt, který DHI pro své zaměstnance připravila, se skládá z manažerských a jazykových kurzů, zdokonalení komunikačních a prezentačních dovedností, školení v oblasti práva, daní a vodního hospodářství. Unijní dotaci využije i na zlepšování práce zaměstnancůs firemním informačním systémem. Kromě kurzů Unie firmě zaplatí i vytvoření nového kariérního systému růstu. DHI přitom není na poli unijních dotací nováčkem. Podporu firemního vzdělávání získala loni už podruhé.

Zavádění vzdělávacích a kariérních systémů do firem může být náročné nejen finančně, ale rovněž kladou výrazné časové a znalostní nároky na zaměstnance, kteří mají vzdělávání na starosti. Proto je logickým krokem snížit alespoň finanční zátěž podnikového rozpočtu prostřednictvím Evropského sociálního fondu, jehož posláním je rozvíjení zaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, podpora sociálního začleňování osob a rovných příležitostí se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů. Firmám nabízí dotace pokrývající až sto procent nákladů spojených s provedením vzdělávacího projektu.

Firmy mohou o dotaci na vzdělávání žádat ve dvou operačních programech – Operační program Praha – Adaptabilita a Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. V prvním je pro Česko vyčleněno na roky 2007 až 2013 celkem 108,39 milionu eur. Ve druhém si firmy během sedmi let mohou rozdělit celkem 1,84 miliardy eur. U obou Operačních programů je možné z dotací hradit nejen náklady na lektorské služby, zpracování analýz či tvorbu školících materiálů, ale také náklady na mzdy pracovníků, kteří se podílejí na realizaci projektu, cestovní náhrady spojené s jednotlivými kurzy a v neposlední řadě zařízení a vybavení nezbytné pro úspěšný průběh vzdělávacích aktivit i samotné uskutečnění projektu.

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Tento program je určen pro všechny mimopražské subjekty. Rozhodující není sídlo žadatele, ale místo dopadu, tedy kde školení pracovníci pracují. Dlouho očekávaná první výzva pro předkládání projektů byla Ministerstvem práce a sociálních věcí vyhlášena až v létě loňského roku a byla velkým zklamáním pro velké podniky, neboť ty byly vyřazeny z okruhu oprávněných žadatelů. Ovšem ty, které působí především v odvětví zpracovatelského průmyslu, čeká zanedlouho výzva z programu EDUCA.
Plánovaná částka pro první výzvu činila 600 milionů korun. Celkem bylo podáno zhruba 700 žádostí, očekávaná úspěšnost je zhruba 30 procent.
Další šanci ucházet se o unijní dotace budou mít firmy nejdříve letos v létě. Podle výsledků dojde k případným změnám v podmínkách oprávněnosti žadatelů.
V rámci tohoto Operačního programu je Ministerstvem průmyslu a obchodupřipravována výzva z programu EDUCA (která bude v mnoha ohledech navazovat na program PROFESE), a to již na konec února. Druhá výzva by měla následovat v září tohoto roku. EDUCA bude zaměřena především na odborné vzdělávání zaměstnanců, ovšem obecné dovednosti mohou být v omezené míře také zahrnuty, a je určena všem podnikům bez rozdílu velikosti.
V rámci prvního kola bude rozděleno 150 milionů korun, na podzimní výzvu se chystá 500 milionů korun. Každý s podniků může žádat až o 8 milionů korun.

Žádosti firem se hodnotí ve dvou kolech. V prvním jsou vyřazeny ty, které nesplňují formální náležitosti. Bývá jich poměrně hodně. Je tedy potřeba nepodcenit text výzvy pro předkládání projektů i samotného operačního programu. Žádost s nimi nesmí být v rozporu. Žadatelé by si měli rovněž dát pozor na aktuálnost všech příloh, jejich soulad s informacemi v žádosti a neměli by zapomenout vše správně podepsat. Po formální kontrole následuje odborné hodnocení, kde se posuzují potřebnost projektu, jeho přínosy, reálnost stanovených cílů a přiměřenost rozpočtu. Důležitý je pochopitelně i celkový dojem z žádosti, zda její jednotlivé části mají logickou vazbu a je – li srozumitelně formulována.

Dosavadní hodnocení podaných žádostí ukázalo, že nejatraktivnější jsou pro hodnotící komisi projekty, které mají komplexní charakter. Kromě zvyšování obecných dovedností zaměstnanců a systematického doplňování odborných znalostí, obsahují rovněž zavedení či inovaci kariérního systému růstu, který slouží jak k hodnocení pracovníků, tak pomáhá definovat jejich vzdělávací plány. Výhodou rovněž je, když projekt cílí na všechny zaměstnance a v rámci jejich pracovního zařazení jim umožňuje další rozvoj.

Po pomalém startu jednotlivých operačních programů v letech 2007 a 2008 je naděje, že se tento rok stane zlomovým a podnikům se bude pravidelně nabízet možnost dotovat firemní vzdělávání. Lze očekávat, že i nadále bude výrazný převis počtu podaných žádostí nad finančními možnostmi operačních programů. Zvlášť v případech, kdy firmy žádají o dotaci ve výši 100 procent nákladů.

Určitou roli by ovšem mohly sehrát nynější ekonomické problémy kvůli celosvětové finanční krizi. Řada firem bude muset řešit naléhavější úkoly než podávání žádostí o dotace na vzdělávání. I tak ale bude platit, že vzdělávací záměry firem jsou velmi podobné a rozhodující je hlavně kvalita a způsob formulace žádosti.

Autorka je konzultantkou ve společnosti PNO Consultants.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké změny čekají drobné podnikatele v roce 2009

5. 1. 2009 | Eva Sovová

Jaké změny čekají drobné podnikatele v roce 2009

Od ledna se živnostníkům a lidem na volné noze sníží odvodová zátěž na sociální pojištění. Platby na důchodové a nemocenské pojištění se oddělí a splatnost prodlouží o 12 dní. Na důchod... celý článek

Zdraví zaměstnanců české firmy zatím příliš nezajímá

25. 11. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Zdraví zaměstnanců české firmy zatím příliš nezajímá

Do zdraví a lepší výkonnosti zaměstnanců investuje zatím jen 14 procent českých zaměstnavatelů. Dlouhodobá nemocnost je v Česku oproti západní Evropě téměř dvojnásobná. O zdravotních... celý článek

Jaký je zájem českých firem o evropské dotace?

15. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Jaký je zájem českých firem o evropské dotace?

Komerční banka nechala prozkoumat, jak se české firmy snaží získat na své podnikání dotace z fondů Evropské unie. Tipněte si, kolik firem zatím evropské peníze vůbec nezajímají a dozvíte... celý článek

Benefity aneb jak si koupit zaměstnance

7. 8. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Benefity aneb jak si koupit zaměstnance

Majestátní výhled z okna, příjemné kanceláře a příspěvek na doktora i to mohou být kritéria pro výběr zaměstnavatele. A nízká nezaměstnanost v Česku umožňuje lidem vybírat si, kde budou... celý článek

Podniky v EU: jaké projekty budou podporované

28. 4. 2004 | Jan Heřman

Podniky v EU: jaké projekty budou podporované

Podniky získají peníze především na modernizaci výrobních technologií, nové budovy, inovace a rozvoj lidských zdrojů. Takto zaměřené projekty však musí po dobu jejich realizace financovat... celý článek

Partners Financial Services