Daň z nemovitosti 2016: Nezapomeňte zaplatit včas. Poradíme, jak na to

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 5. 2016 | 3 komentáře
Na zaplacení daně z nemovitých věcí máte čas do konce května. Poradíme, jak postupovat, abyste neudělali botu. Od loňska je několik novinek.
Daň z nemovitosti 2016: Nezapomeňte zaplatit včas. Poradíme, jak na to

Přiznání k dani z nemovitých věcí se podávalo do konce ledna – povinnost se jako obvykle týkala jen nových majitelů nemovitostí a lidí, kteří na své nemovitosti loni výrazněji měnili parametry.

Zaplatit daň z nemovitých věcí každý rok musejí všichni, kdo nemovitost vlastní, bez ohledu na to, jestli daňové přiznání podávali letos nebo už dřív. Termín, který byste si měli zakroužkovat v kalendáři: třicátý první květen. Výjimku mají jen chovatelé ryb (nemyslíme přirozeně akvaristy) a provozovatelé zemědělské výroby, ti mají čas do konce srpna.

Ve zmíněném termínu už by vaše platba měla být připsaná na účtu nebo v pokladně finančního úřadu. Když daň nepřesáhne pět tisíc korun, je do konce května splatná celá. Jestli vám vychází daň vyšší, můžete si platbu rozdělit na dvě splátky: půlku zaplatit do konce května a druhou do konce listopadu. Nikdo vám ale samozřejmě nebude bránit uhradit daň už v první splátce celou.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Kolik na dani z nemovitosti zaplatíte

Výši daně z nemovitých věcí jste si vypočetli v daňovém přiznání – návod jsme přinesli koncem loňského roku:

Když daňové přiznání jednou podáte, nemusíte už si s počty dělat hlavu, finanční správa vám každý rok před splatností daně pošle složenku s vyměřenou daní. A to i v případě, že se výše daně od loňska změnila například kvůli změně koeficientu ve vaší obci. První várka letošních složenek už dorazila do schránek. Finanční správa bude v  rozesílání pokračovat i v následujících týdnech, poslední by měly dorazit adresátům do 25. května.

Od letoška platí několik novinek. Fyzickým osobám finanční správa nově posílá daňovou složenku, která je označená jako Poštovní poukázka A doklad V/DS a za kterou se neplatí poštovní poplatek. Právnickým osobám, které nemají datovou schránku, přijde běžná složenka typu A, podléhající poplatku podle sazebníku pošty. „Právnickým osobám, které mají zřízenu datovou schránku a nebyla jim výše daně sdělena platebním výměrem, je namísto složenky zasílána do datové schránky Informace o daňové povinnosti,“ dodává mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Výjimku, která žádnou zprávu nedostane, jsou lidé, kteří si daň nechají strhávat prostřednictvím SIPO. O této možnosti podrobněji níž.

Kolik složenek dostanete

Daň z nemovitých věcí spravuje čtrnáct finančních úřadů se sídlem v krajských městech a Praze. Finančáky vykonávají správu prostřednictvím územních pracovišť, na kterých jsou uložené daňové spisy poplatníků. Daň z nemovitosti se vždy stanovuje za všechny nemovité věci, které vlastníte na území jednoho kraje. Jestli máte nemovitosti na území více krajů, dostanete v jedné obálce složenky za jednotlivé kraje.

Když vám v jednom kraji vychází daň z nemovitosti nižší než pět tisíc korun, dostanete za nemovitosti v tomto kraji jednu složenku. Když je daň vyšší, můžete volitelně platit ve dvou splátkách, takže i složenky dostanete dvě. Jak už jsme ale zmínili, daň klidně můžete zaplatit naráz už v první splátce.

Složenka pod lupou

Všechny složenky jsou opatřeny názvem a číslem účtu finančního úřadu, v jehož obvodu se nemovitost nachází a kterému máte zaplatit. Na horní oddělitelné části složenky najdete tyto údaje:

  • celkovou výši daně z nemovitých věcí na rok 2016
  • výši splátek
  • termíny splatnosti
  • stav vašeho daňového účtu: přeplatky a nedoplatky na dani
  • územní pracoviště, kde je uložený váš spis k dani z nemovitých věcí

Pozor! Adresa P. O. BOXu, uvedená v levém horním rohu obálky se složenkami, je určena jen pro vracení nedoručitelných složenek, ne pro vaši korespondenci s finančákem. Případné otázky, podněty nebo reklamace směřujte na adresu „svého“ územního pracoviště finančáku, uvedeného na složence.

Jestli vám složenka do pětadvacátého května nedorazí, obraťte se – telefonicky nebo osobně – na svůj místně příslušný finanční úřad. Stává se, že poplatník zapomene úřadu oznámit měnu bydliště nebo třeba změnu příjmení po svatbě. Složenka se pak nedoručená vrací zpátky na berňák.

Kam poslat peníze

Čísla bankovních účtů finančních úřadů
pro placení daně z nemovitých věcí

  • Praha 7755-77628031/0710
  • Středočeský kraj 7755-77628111/0710
  • Jihočeský kraj 7755-77627231/0710
  • Plzeňský kraj 7755-77627311/0710
  • Karlovarský kraj 7755-77629341/0710
  • Ústecký kraj 7755-77621411/0710
  • Liberecký kraj 7755-77628461/0710
  • Královéhradecký kraj 7755-77626511/0710
  • Pardubický kraj 7755-77622561/0710
  • Kraj Vysočina 7755-67626681/0710
  • Jihomoravský kraj 7755-77628621/0710
  • Olomoucký kraj 7755-47623811/0710
  • Moravskoslezský kraj 7755-77621761/0710
  • Zlínský kraj 7755-47620661/0710

Jak a kde daň z nemovitosti zaplatit

Daň můžete zaplatit složenkou na kterékoliv poště. Nebo převodem na účet finančáku, případně hotově v pokladně krajského finančního úřadu (jeho název a adresu najdete na složence).

Když se rozhodnete pro platbu bankovním převodem, zadejte stejné údaje (číslo účtu, variabilní symbol atd.), jako jsou uvedené na složence – s jediným rozdílem: konstantní symbol pro platbu bankovním převodem je 1148, při platbě složenkou 1149.

Novinka! Platí se i přes SIPO

Daň z nemovitých věcí se od letoška dá platit také přes SIPO. Možnosti ovšem můžou využít pouze plátci, kteří do letošního 31. ledna doručili finančnímu úřadu Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO spolu se spojovacím číslem SIPO.

Kdo není držitelem spojovacího čísla SIPO, musí udělat o krok navíc: vyplní formulář SIPO, který je k mání na každé poště, a na poště ho odevzdá. Získáte tak spojovací číslo a můžete pokračovat jako ostatní.

Kdo finančáku podal oznámení do konce ledna, nemusí se už o placení daně starat, daň mu bude automaticky stržena a zaplacena inkasem. A to i v případě, že se letos změnila její výše. Jestli jste oznámení o platbě přes SIPO podali později, budete přes SIPO platit až napřesrok.

Nejpozději do půlky března daného zdaňovacího období se můžete od platby přes SIPO zase odhlásit, využijete k tomu stejný formulář jako k přihlášce k platbě přes SIPO.

Pokuty pro opozdilce

Termíny hlídejte, ale když se maličko opozdíte, nemusí hned být zle. Úrok z prodlení nabíhá až od pátého pracovního dne zpoždění, tedy letos od 7. června. Dosahuje 14,05 procenta z výše daně za rok. (Penále je tvořeno aktuální repo sazbou České národní banky navýšenou o 14 procent, roční sazba se rozpočítá na dny.) Když penále nedosáhne ani dvou stovek, finančák vám ho odpustí. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyměnit starou za novou? S nemovitostmi je to složitější

17. 2. 2016 | Vladimír Zuzák

Vyměnit starou za novou? S nemovitostmi je to složitější

Mnohdy je logisticky náročnější vyměnit jednu nemovitost za jinou než jít poprvé z pronájmu do vlastního. Je lepší prodat a koupit, nebo zvolit směnnou smlouvu.

Jedna nemovitost, čtyři různé ceny. Proč každý odhad vychází jinak?

3. 2. 2016 | Vladimír Zuzák | 2 komentáře

Jedna nemovitost, čtyři různé ceny. Proč každý odhad vychází jinak?

Jeden byt, dům nebo pozemek může projít rukama desítky odhadců. Za různými účely ho ocení na naprosto jinou částku. Jak se v tom vyznat?

Daň z nemovitých věcí: Kolik zaplatíte v roce 2016

10. 12. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Daň z nemovitých věcí: Kolik zaplatíte v roce 2016

Kdo musí v roce 2016 podat přiznání k dani z nemovitých věcí, už od nás víte. Dnes se podíváme na to, kolik v roce 2016 na dani z nemovitosti zaplatíte.

Ze života: Z nouze, kvůli věku, kvůli pohodlí. Stěhujeme se do menšího

21. 10. 2015 | Vladimír Zuzák | 2 komentáře

Ze života: Z nouze, kvůli věku, kvůli pohodlí. Stěhujeme se do menšího

Dospělé děti, nízké příjmy, úraz nebo nemoc vás mohou přinutit ke stěhování, do kterého se vám chtít úplně nebude. Někdy nezbývá než měnit větší nemovitost za menší a levnější.

Průkaz energetické náročnosti budov: Nová a jasnější pravidla. Kdo se bez něj neobejde?

1. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Průkaz energetické náročnosti budov: Nová a jasnější pravidla. Kdo se bez něj neobejde?

Od začátku července platí nová pravidla pro průkazy energetické náročnosti budov. Nabyla účinnosti novela, která dává odpověď na dřívější nejasnosti, někde zmírňuje, jinde přitvrzuje.... celý článek

Partners Financial Services