Průkaz energetické náročnosti budov: Nová a jasnější pravidla. Kdo se bez něj neobejde?

Od začátku července platí nová pravidla pro průkazy energetické náročnosti budov. Nabyla účinnosti novela, která dává odpověď na dřívější nejasnosti, někde zmírňuje, jinde přitvrzuje. Kdo se bez průkazu energetické náročnosti neobejde? Peníze.cz přinášejí přehled všeho důležitého.
Průkaz energetické náročnosti budov: Nová a jasnější pravidla. Kdo se bez něj neobejde?

Průkaz energetické náročnosti budov (PENB) vyhodnocuje energetickou náročnost budovy, vyčísluje energie spotřebovávané při běžném provozu, obdobně jako energetický štítek třeba na ledničce, a řadí budovy do třídy energetické náročnosti: od A (nejúspornější) do G (energeticky nejnáročnější, tudíž na provoz nejdražší).

Pro koho je průkaz povinný

Povinně si ho musí obstarat stavitelé a vlastníci všech novostaveb. A také každý, kdo stávající nemovitost jako celek pronajímá, prodává nebo ji výrazněji renovuje. Výraznější renovací se rozumí renovace alespoň 25 procent celkové plochy obálky budovy – tedy zateplení, výměna oken, střechy, dveří a podobně.

Podpis smlouvy o pronájmu či prodeji nemovitosti je podle zákona možný jen v případě, že si předem obstaráte průkaz energetické náročnosti. Jinak hrozí prodejci či pronajímateli až stotisícová pokuta, právnickým osobám dokonce až dvousettisícová.

Pokud se chystáte stavět či přestavovat, musíte si štítek zajistit dřív, než zažádáte o stavební povolení – průkaz se přikládá k žádosti nebo k ohlášení stavby.

Když jde jen o ucelenou část nemovitosti, typicky byt v bytovém domě, je průkaz potřebný jen při jeho prodeji. Posuzuje se ale celková energetická náročnost budovy, nikoli pouze bytové jednotky – podrobněji k tomu níž.

pronájmu bytu budete průkaz energetické náročnosti potřebovat od ledna 2016. Opět se bude posuzovat energetická náročnost celé budovy, nikoli jen spotřeba bytu.

Výjimky

Kdy průkaz nepotřebujete

Průkaz energetické náročnosti nepotřebujete, když jde o:

  • budovu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m²,
  • budovu určenou pro bohoslužby a náboženské účely,
  • památkovou budovu
  • průmyslovou nebo zemědělskou budovu s roční spotřebou do 700 GJ
  • stavbu pro rodinnou rekreaci

Anketa

Víte, jakou energetickou náročnost má dům, kde žijete?

Novoty a upřesnění 2015

Od července 2015 platí ještě několik novinek a upřesnění dřívějších pravidel:

  • Staré domy bez průkazu

Domy postavené před rokem 1947, které od té doby neprošly zásadní rekonstrukcí, při prodeji (ani pronájmu) energetický průkaz mít nemusí v případě, že se tak kupující a prodávající písemně dohodnou. Stavba automaticky spadne do nejhorší energetické třídy (G).

  • Bytové domy: průkaz nepotřebují, dokud se některý byt neprodává 

Majitelé a správci bytových domů a administrativních budov si průkaz energetické náročnosti plošně a povinně opatřovat nemusí. Nepotřebují ho do chvíle, než se bude některá z jednotek domu (typicky byt) prodávat. Pak už průkaz nezbytný je.

(Výjimkou jsou družstevní byty, na které se povinnost nevztahuje – nejde totiž o prodej, ale převod práva k užívání. Při pronájmu jde z hlediska zákona o podnájem. Průkaz tudíž není nutný.)

Postup? Vlastník bytu musí písemně vyzvat společenství vlastníků jednotek o vystavění ověřené kopie průkazu na dům. Když ho ani po písemné žádosti neobdrží, může průkaz energetické náročnosti nahradit vyúčtováním dodávek energií za poslední tři roky, ale než majitel bytu průkaz dostane, musí v případných inzerátech, kde byt nabízí k prodeji, uvádět nejhorší energetickou třídu G.

Od ledna 2016 bude třeba energetický průkaz i při pronájmu bytu nebo kanceláře.

  • Za informace v inzerátu ručí realitka

Kdo inzeruje prodej nemovitosti, musí už v inzerátu (nebo jiném typu reklamy či propagace) informovat, do jaké energetické třídy nemovitost spadá – aby se neprodával zajíc v pytli. Když prodej zajišťuje realitní kancelář, zodpovídá za informaci v inzerátu ona. Když majitel realitce nedodá ověřenou kopii průkazu energetické náročnosti, musí realitka v inzerátu uvést nejhorší energetickou třídu G. A nejspíš se bude hodně snažit, aby energetický průkaz od prodejce včas dostala – atraktivita nemovitosti jinak citelně klesá, pokud tedy třída G nezrcadlí smutnou realitu.

Uvedením třídy G do inzerátu zprostředkovatel dostojí své povinnosti, případné další sankce – kupříkladu za nepředání štítku při podpisu kupní smlouvy – jdou za prodejcem nemovitosti.

Za inzerát bez uveřejnění energetické náročnosti hrozí realitce nebo soukromému prodejci až stotisícová pokuta. Když je vlastníkem nemovitosti právnická osoba, pokuta může být i dvojnásobná.

  • Chaty a chalupy: přesnější pravidla, kdy je štítek třeba

Budova určená pro rekreaci, tedy typicky chata nebo chalupa, nemusí mít průkaz energetické náročnosti, když je užívaná jen část roku a odhadovaná spotřeba energie je nižší než čtvrtina spotřeby, kterou by objekt měl při celoročním obývání. 

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Přibude kontrol

Státní energetická inspekce bude průkazy energetické náročnosti a dodržování pravidel aktivně kontrolovat – ať už jde o zveřejňování energetické třídy v inzerátech nebo předání průkazu kupujícímu či novému nájemci. Kontrola by měla proběhnout zhruba u každého dvacátého průkazu – a to i zpětně, u dříve vydaných. Aby mělo Ministerstvo obchodu a průmyslu a Státní energetická inspekce dohled nad kvalitou vydávaných energetických průkazů, bude nově každý průkaz opatřován identifikátorem, podle kterého půjde jednoduše vysledovat energetického specialistu, který průkaz zpracovával, a unikátnost průkazu.

Seznam energetických expertů, u kterých si můžete průkaz nechat vystavit, najdete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu

Zpracování a vydání průkazu vyjde na několik tisíc korun, záleží na velikosti domu a konkrétním energetickém specialistovi, jednotné ceny stanoveny nejsou. Když nebudete budovu rekonstruovat, přestavovat, ani zásadněji renovovat, bude průkaz platit deset let. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2015 11:31, Veterán

Celý zákon je totální nesmysl. Náročnost se určuje podle projektu nebo odhadem "experta".
Jakou má kdo jistotu, že stavaři projekt dodrželi? Stavební dozor mi často líčil historky, kdy místo 10cm izolace byly pouze 2, a to ještě pokládal za úspěch, protože občas nebyla žádná.
A odhad budovy je rovněž nesmysl. Skutečná energetická náročnost by šla zjistit pouze pomocí vrtaných sond do stěn a podlahy, nebo v zimě budovu vytopit na určitou teplotu, měřit ztráty pomocí přístrojů a pak to celé pořádně spočítat.
Jednoduše řečeno, zjistit skutečnou spotřebu objektu není žádná legrace a nestojí to pár tisíc. To, co stát nařídil, je opět jen přihrávka peněz pro vyvolenou skupinu lidí.

+273
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2015 9:43, mm

společenství vlastníků bez statutárního orgánu, tedy předsedy, místopředsedy a jednatele (minimálně) právně neexistuje. stačí doporučený dopis předsedovi a je hotovo.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

1. 9. 2014 | Michaela Divišová | 22 komentářů

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Wawky nebo plynový kotel: jaké mají jednotlivé druhy plynového topení výhody a nevýhody? Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

20. 8. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

Jistě. Je srpen. Léto. Ale až se zima zeptá... Akumulace, přímotopy, tepelná čerpadla – druhů elektrického topení je celá řada. Jaké mají jednotlivé typy výhody a nevýhody? Přinášíme... celý článek

Akumulační vytápění: Zajímavá alternativa topení elektřinou

9. 6. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulační vytápění: Zajímavá alternativa topení elektřinou

Dřívější masivní podpora přímotopů odsunula ostatní způsoby elektrického topení stranou. Zajímavou alternativou pro topení v domácnosti přitom může být akumulační vytápění. Jak vychází... celý článek

Energetické štítky budov: Od dubna povinně, jinak vám hrozí stotisícová pokuta!

3. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Energetické štítky budov: Od dubna povinně, jinak vám hrozí stotisícová pokuta!

Energetické štítky budov jsou povinné od ledna. První tři měsíce však nové pravidlo fungovalo ve zkušebním režimu – pokud jste ho porušili, inspektoři přimhouřili oči a poradili, jak... celý článek

Energetické štítky budov: povinné (skoro) od prvního ledna 2013

19. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Energetické štítky budov: povinné (skoro) od prvního ledna 2013

Peníze.cz pokračují v seriálu o novinkách, které nás čekají od začátku příštího roku. A další z řady povinností je tu: od prvního ledna 2013 jsou povinné energetické štítky budov. Pro... celý článek

Partners Financial Services