Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

Lukáš Kaplan | rubrika: Jak na to | 26. 6. 2012 | 1 komentář
Nastává čas dovolených a zájem o cestovní pojištění přirozeně kulminuje. Pojďme se v rychlosti podívat, jak při jeho výběru neklopýtnout.
Jak se správně pojistit na cestu do zahraničí

Při výběru správné pojistky je potřeba začít od toho, zda jde o turistickou, nebo pracovní cestu a jakou náplň ona cesta bude mít. Jestli budeme provozovat nějaké rizikové sporty, nebo se jen tak válet u moře, případně jestli budeme pracovat v kanceláři, nebo na stavbě. A samozřejmě další hlavní roli hraje cíl cesty: je velký rozdíl cestovat po Evropě, Americe, nebo Africe či Asii.

Typy pojistek

► s omezenou dobou platnosti

Nejčastěji využijete klasické individuální cestovní pojištění. Za takové pojištění zaplatíte řádově desítky až stovky korun denně a jste pojištění na předem přesně daný počet dní. Tento typ pojistky můžete získat za zvýhodněných podmínek například při koupi zájezdu přes cestovní kancelář, která může mít množstevní slevy. Důrazně doporučuji, abyste si v takovém případě sami, případně s někým, kdo se s jazykem pojišťoven dokáže potýkat lépe než vy, důkladně prověřili pojistné podmínky daného produktu. Zeptat se nestačí. Na přepážkách cestovních kanceláří nejsou vždycky tak úplně v obraze, co pojistka pokryje a co nikoli.

Anketa

Kam jedete letos na dovolenou?

► roční

Druhou variantou jsou roční cestovní pojistky. Pořizují si je hlavně lidé, kteří cestují opravdu hodně. Jednak pro ně bude roční pojistka pravděpodobně levnější než řada pojistek krátkodobých, jednak je to pohodlnější: nemusíte hlásit data odjezdů, případně ani striktně hlídat čas návratu. Jediným obvyklým omezením je doba trvání jedné cesty. Nejčastěji nesmí jedna cesta bez přerušení trvat déle než 90 dní.

► pojištění jako příloha

Třetí nejčastější variantou jsou takzvaná balíčková cestovní pojištění. Ta dostáváte jako přílohu k jinému „hlavnímu“ produktu, nejčastěji ke kreditní kartě. Poměrně často vám finanční instituce do balíčku přibalí i pojištění rodinných příslušníků a další služby. Pozor ale, většinou tato pojištění mívají víc výjimek, přísnější limity. Pokud se chystáte na cesty, nespoléhejte automaticky na to, že už přece nějaké pojištění máte. Prostudujte si podmínky, ať vidíte, jestli nabídka vyhovuje účelu a cíli vaší cesty. Nezapomínejte, že přece jenom jde jen o přílohu.

 

  • Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?
    Ať už si vyberete pojištění přímo u pojišťovny, nebo u své banky, kde vám ho uzavřou „v rámci platební karty“, vybírejte pečlivě. Jednotlivé nabídky a výhodné balíčky se od sebe mohou totiž výrazně lišit. Jejich ceny jsou často velmi lákavé, nemusí ale tak docela splňovat svůj účel.
  • Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne
    S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit. Čím byste se měli při jeho výběru řídit?

Hlídejte limity

Základní a nejdůležitější součástí cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh. Bez toho se neobejdete, pokud v zahraničí utrpíte úraz nebo onemocníte. Pojištění se týká nákladů na ošetření, hospitalizaci, léčení, výloh na léky či převozu zpět do České republiky. Pojištění léčebných výloh má většinou nastavený nějaký limit, strop, do kterého pojišťovna léčbu proplatí.

Druhou standardní součástí cestovního pojištění jsou asistenční služby, které můžete ocenit zejména v krizových situacích, např. při dopravních nehodách. U kvalitní asistenční služby získáte telefonicky prakticky okamžitě cenné základní informace, jak se v daný okamžik zachovat, ale i to, zda je ten či onen typ ošetření krytý pojištěním atd. Ocenit asistenční službu ale můžete i v méně vypjatých situacích, může se hodit třeba podpora při vyřizování náhradních cestovních dokladů, ale i řada „drobností“, které ulehčí složitou situaci.

Nezapomeňte na připojištění

Mezi nejčastější připojištění k základnímu cestovnímu pojištění patří úrazové pojištění, připojištění zavazadel, připojištění odpovědnosti za škodu a připojištění storna zájezdu.

Pokud máte životní pojištění a jste pojištěni i pro případ úrazu, prověřte si, zda se vaše pojištění vztahuje i na zahraniční cesty (většinou ano), případně na sportovní aktivity, které se chystáte na dovolené provozovat. Pokud uznáte, že stávající pojistka stačí, nevyhazujte peníze za její zdvojení.

Propojeno: možné součásti úrazového pojištění pod lupou

Součástí úrazového pojištění bývá pojištění pro případ smrti úrazem, pojištění trvalých následků úrazu a/nebo pojištění pro případ invalidity, částka denního odškodného za dobu léčení úrazu, případně také paušální částky vyplácené za konkrétní předem určené úrazy.

Svá úskalí má i připojištění zavazadel. Většina klientů si představuje, že pokud jim někdo ukradne peněženku nebo snowboard, pojišťovna bez dalšího uhradí vzniklou škodu. Pozor, podle pojistných podmínek je většinou nutné „překonání překážky“. Pokud si necháte stát kufr před hotelem, že se jen vrátíte do auta pro zapomenuté brýle, a při návratu se se zavazadlem neshledáte, ten, kdo ho odnesl, nemusel překonávat žádnou překážku. A náhrada se nekoná.

Pět důležitých pravidel

  • Nikdy necestujte do zahraničí bez řádného pojištění, i když je to jen na jeden den.
  • Při sjednání pojistky správně definujte účel, cíl a okolnosti své cesty. Detaily o provozovaných sportech či pracovní činnosti jsou naprosto zásadní.
  • Vždy pozorně čtěte pojistné podmínky jednotlivých produktů a případné nejasnosti si nechte vysvětlit.
  • Studujte limity pro pojistné částky, zejména ty na léčebné výlohy.
  • Na cestách mějte vždy po ruce kontaktní telefon (případně klientskou kartičku) na asistenční službu vaší pojišťovny.

Zejména pokud chcete dovolenou trávit aktivněji, důrazně doporučuji pojištění odpovědnosti za škodu. Stačí, že někoho srazíte při jízdě na kole po pobřežní kolonádě nebo při lyžování na ledovci, způsobíte mu újmu na zdraví nebo na majetku a máte na problém zaděláno. Takto vzniklé škody se mohou šplhat do milionů korun, o nákladech na právní zastoupení nemluvě.

Evropský průkaz zdravotního pojištění versus komerční cestovní pojištění

A ještě poznámka na závěr. Pokud cestujete po zemích Evropské unie a některých dalších evropských zemích, máte na základě předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (potvrzení o vašem domácím veřejném zdravotním pojištění) nárok na nezbytnou lékařskou péči ve stejném rozsahu jako domácí občané v daném státě. To ale může v konkrétní zemi znamenat třeba vysokou peněžní spoluúčast pacienta u některých zákroků. I cesta do země Evropské unie může vyjít bez komerčního cestovního pojištění poměrně draho.

Autor je likvidační specialista Partners, 
psáno pro Obchod & finance

Tip! Evropské zdravotní pojištění do mobilu

Návod pro užití evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) do chytrého telefonu, včetně důležitých telefonních čísel, informací o tom, jaké zákroky jsou v té které zemi hrazené, návodů k žádostem o proplacení zdravotní péče a dalšího.

Ke stažení na webu Evropské komise

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde právě teď koupíte nejvýhodnější cestovní pojištění

23. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Kde právě teď koupíte nejvýhodnější cestovní pojištění

Chystáte se už na dovolenou do zahraničí? Přichystali jsme pro vás krátký návod, jak pojištění vybírat a modelový příklad, na kterém ukážeme, co a za kolik pojišťovny nabízejí.

Vybíráte dovolenou? Při krachu cestovky nemusíte dostat peníze zpět!

16. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Vybíráte dovolenou? Při krachu cestovky nemusíte dostat peníze zpět!

Turistům loni zkrachovala cestovní kancelář a pojišťovna odmítla vyplatit plnou cenu zájezdu. Česká národní banka se ještě teď pře s ministerstvem pro místní rozvoj, zda pojišťovna... celý článek

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

24. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 19 komentářů

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

Znáte svůj telefon důvěrně a víte, co kdy dělá? Někdy se po dovolené ukáže, jakého poťouchlíka jste hřáli v kapse, hýčkaly v kabelce! Hlídali jste se, telefonovali skromně, omezili... celý článek

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

9. 3. 2011 | Klára Šponerová

Cestovní pojištění k platební kartě – kdy se hodí a kdy ne

S prestižní platební kartou (například Diners Club či nějakou tou zlatou) máte většinou cestovní pojištění v základním balíčku služeb. S kartou základní ho nezřídka musíte dokoupit.... celý článek

Partners Financial Services