Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?

Cestovní pojištění. Jaké údaje kontrolovat ve smlouvě?
Ať už si vyberete pojištění přímo u pojišťovny, nebo u své banky, kde vám ho uzavřou „v rámci platební karty", vybírejte pečlivě. Jednotlivé nabídky a výhodné balíčky se od sebe mohou totiž výrazně lišit. Jejich ceny jsou často velmi lákavé, nemusí ale tak docela splňovat svůj účel.

Před každou dovolenou se staráme, aby o nás bylo postaráno – když si zlomíme nohu na sjezdovce, když ztratíme kufry nebo nabouráme cizí auto. Uzavřít cestovní pojistku své cestě na míru není ale tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Pod množstvím nesrozumitelných pojmů vám mohou ve smlouvě uniknout zásadní věci, kvůli kterým vás pak celá dovolená může přijít pěkně draho!

Ať už si vyberete pojištění přímo u pojišťovny, nebo u své banky, kde vám ho uzavřou „v rámci platební karty, vybírejte pečlivě, jednotlivé nabídky a výhodné balíčky se od sebe mohou totiž výrazně lišit. Jejich ceny jsou často velmi lákavé, nemusí ale tak docela splňovat svůj účel. Nízká cena je často vykoupena tím, co je za vás banka či pojišťovna v případě problému schopna zaplatit. A tady už se vyplatí dávat pozor.

Rozsah pojistné ochrany

Při výběru pojištění je třeba dbát na to, aby byla popsána všechna rizika, která by vám mohla cestování znepříjemnit. Tento soupis bývá v tabulkách označován jako rozsah pojistné ochrany. Základní rozsah cestovního pojištění pamatuje na náhradu léčebných výloh, odškodnění v případě úmrtí, pojištění odpovědnosti za škodu či výši odškodnění v případě ztráty zavazadel. U většiny institucí bývá také stanovena maximální nepřetržitá délka pobytu a územní platnost. Pokud se chystáte lyžovat na neupravených kopcích nebo vás čeká jiná netradiční či nebezpečná dovolená, nabízejí k tomuto základu jednotlivé instituce také speciální nabídky, jako například rizikové pojištění, které je za zvláštní poplatek kryté vyšší částkou.

Anketa

Zjišťujete si detaily smlouvy vašeho cestovního pojištění?

Výše limitů pojistných lékařských výloh

Můžete si zlomit nohu na alpské sjezdovce, dostat úpal na ostrém slunci v Řecku nebo vás může kdekoliv na světě chytnout zánět slepého střeva. Rozsah léčebných výloh v zahraničí je dopředu těžko předvídatelný, a proto je třeba dbát již doma na dostatečný limit pojistky. Taková zlomená noha vás může přijít na 300 eur, cena akutní operace spolu s následným transportem domů se však může vyšplhat do milionových částek. Na základě evropského průkazu zdravotního pojištění vám bude v zemích EU (a na Islandu, ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a Norsku) poskytnou stejnou zdravotní péči jako zdejšímu obyvateli. Stejná bude ale i cena za ošetření, kterou české pojišťovny nerady splácejí v plné výši, a tak nastává problém, kdo za vás náklady uhradí. Nepříjemná situace může nastat také při tzv. výlukách z pojištění, pokud se totiž stane, že v zahraničí zkolabujete například na následky nemoci, se kterou jste doma léčeni, mohla by se pojišťovna distancovat od úhrady některých nákladů. Stejně tak vám pojišťovna neproplatí nákup léků, které jste měli od lékaře předepsané ještě před odjezdem. Výčet všech těchto výluk je vždy uveden ve smlouvě o cestovním pojištění.

Limit pro lékařské výlohy se v současnosti pohybuje zhruba od 500 tisíc do 1,5 milionu korun, přičemž spodní hranice tohoto rozmezí je snad nejnižším limitem, který ani není vhodné doporučovat. Ideální výše se pohybuje okolo milionu korun. Při podepisování smlouvy si však všímejte dodatků o zvláštních limitech, jaké bývají nejčastěji stanoveny pro zubní ošetření. Akutní léčbu zánětu zubu vám pojišťovna proplatí, novou korunku nebo nápravu čelisti ale nikoliv. Nezanedbatelnou částí lékařských výloh je také transport z ciziny domů, tzv. repatriace. Proplacení zpáteční cesty nepodceňujte zejména při cestování do vzdálenějších destinací.

Limit pro maximální nepřetržitou délku pobytu

Ačkoliv se pojištění v mnoha případech uzavírá na jeden rok, neznamená to, že můžete být v zahraničí po celou tuto dobu. Standardní rozmezí pobytu se obvykle pohybuje od 45 do 90 dnů. Po uplynutí tohoto limitu přestává pojistka platit a k jejímu obnovení je třeba se alespoň na jeden den vrátit zpět do Česka.

Pojištění zavazadel

Není výjimkou, že se zavazadlo ztratí a vy s ním přijdete o důležité a mnohdy i cenné osobní věci. Dnes už je tento druh pojištění součástí většiny nabídek, opět je ale dobré sledovat, do jaké výše se škoda hradí. Pokud je pojištění zavazadel zahrnuté v základním balíčku, pak se výše náhrady škody většinou pohybuje okolo 10 000 Kč. Dobře se vyptejte na podmínky, za jakých vám pojišťovna škodu proplatí.

Relativní spoluúčast

Některé instituce si předem určují, do jakého limitu se budete na pojistné události podílet vy. Tato částka bývá vyčíslena buď jednotnou sumou, nebo procentem z celkově vynaložených nákladů. Mnoho pojištění lze ale pořídit i bez této spoluúčasti, její podmínka a výše tak mohou být jedním ze zásadních kritérií vašeho výběru.

Územní platnost

Jednotlivé balíčky se mohou týkat různých destinací. Pojištění si můžete většinou sjednat na některé z vymezených území. Dejte si proto pozor, aby vaše celoroční cestovní pojistka pokrývala i exotickou zemi, do které se právě chystáte. Zároveň buďte obezřetní, chystáte-li se do Ameriky. Kvůli zdejšímu specifickému systému zdravotního pojištění se u své pojišťovny ujistěte, že za vás uhradí všechny potřebné výdaje.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

Během lyžování v Itálii jsem se srazil s opilým Angličanem. Výsledkem byla zlomená noha, zničené lyže a spousta výdajů za léčení v tamější nemocnici. Jak může v podobných případech... celý článek

Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

23. 8. 2010 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Které cestovní pojištění je pro vás nejvýhodnější. Podívejte se na žebříček.

Týdenní cestovní pojištění přijde jednotlivce od pár stovek do tisícikoruny. Záleží na vybraných parametrech pojistky. Pro ty, kdo se ještě chystají na cesty před koncem či na přelomu... celý článek

Pro dovolenou na jachtě či rybolov se připojišťovat nemusíte

29. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pro dovolenou na jachtě či rybolov se připojišťovat nemusíte

Celý týden jste se mohli ptát Jany Slavíkové, ředitelky úseku cestovního pojištění, veřejných zakázek a nabídek Allianz pojišťovny, na vše, co vás zajímá ohledně cestovního pojištění.... celý článek

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

3. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i... celý článek

Partners Financial Services