Každých 40 minut u nás někomu ukradnou vozidlo

Jiří Janský | rubrika: Co se děje | 7. 3. 2011 | 1 komentář
Každých 40 minut u nás někomu ukradnou vozidlo
Mezi nejčastěji kradené značky automobilů patří Škoda Octavia, Volkswagen, Ford a Audi, nejmenší zájem je o vozidla japonské a korejské výroby. Proti odcizení vozu se můžete pojistit i v rámci havarijního pojištění.

Krádeže nového či jen málo ojetého automobilu se bojí snad každý řidič. Není se čemu divit – podle statistik policie je každých 40 minut odcizeno jedno vozidlo. Denně je pak ukradeno průměrně 35 vozidel v hodnotě 5,5 milionu korun. Mezi nejčastěji kradené značky patří každoročně Škoda Octavia, Volkswagen, Ford a Audi. Nejmenší zájem je zase o vozidla japonské a korejské výroby. Riziko krádeže hrozí řidičům aut primárně ve velkých městech či v příhraničních oblastech.

Jak vozidlo proti krádeži pojistit?

Povinné ručení hradí pouze škodu, kterou při dopravní nehodě způsobíte jinému účastníkovi provozu. K ochraně vozidla pro případ poškození z důsledku havárie, odcizení, živelných událostí či vandalismu slouží havarijní pojištění. Žádné vozidlo nelze stoprocentně proti krádeži zabezpečit, proto pamatujte na vhodně uzavřené havarijní pojištění. Samostatně je na českém trhu možné pojistit vůz proti odcizení jen u některých pojišťoven, častěji bývá toto pojištění součástí kompletního havarijního pojištění.

Pojištění proti odcizení a krádeži vozidla kompenzuje škody v případě:

  • krádeže samotného vozidla,
  • krádeže součástek motorových vozidel,
  • krádeže vybavení automobilů.

„Cenu pojistného ovlivňuje několik faktorů, mezi které patří pořizovací cena a jeho stáří, místo bydliště, způsob využití vozidla, bezeškodní průběh či v případě pojištění proti odcizení právě zabezpečení vozu. Pojistné je stanovováno rovněž s ohledem na to, jak často bývá kradena daná značka vozidla. V případě, že je vaše vozidlo vybaveno vybranými zabezpečovacími systémy, získáte při sjednání pojištění u většiny pojišťoven slevu z pojistného,“ vysvětluje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

Dojde-li k odcizení vozidla, pojišťovna plní ve výši obecné ceny vozidla v době pojistné události.

Příklady škody odcizení a krádeže vozidla

Škoda Octavia 1,9 TDI, rok výroby 2008

  • Vozidlo majitel zakoupil jako ojeté v roce 2009 za cenu 360 000 Kč
  • Roční pojistné: 12 500 Kč
  • Vozidlo parkovalo na volně dostupném parkovacím místě před domem
  • Ukradeno v r. 2010
  • Pojistné plnění 310 000 Kč
  • (Spoluúčast 5 %)

Škoda Octavia 1,6i Tour, rok výroby 2004

  • Vůz majitel koupil v roce 2009 za 170 000 Kč
  • Roční pojistné 5 500 Kč
  • Pojistné plnění 130 000 Kč
  • (Spoluúčast 10 %)

Jak zabezpečit vozidlo před odcizením?

Nejdůležitějším opatřením proti odcizení vozidla je prevence a co nejméně rizikové chování vlastníků vozidel. Řidiči často zapomínají své vozy zamykat, ponechávají klíčky ve voze nebo na sedadlech zapomenou mobilní telefony, zavazadla, doklady a podobně. Zaparkované automobily bývají většinou jen zamčeny a dále nejsou nijak zabezpečeny. Majitelé vozů využívající k ochraně vozidla jen odnímatelné uzamykatelné páky či tyče na volant si neuvědomují, že zkušení pachatelé dokážou tyto mechanické způsoby zabezpečení velmi snadno odstranit.

Tipy, jak předejít krádeži vozidla

Rozmýšlejte, kde auto zaparkovat

Neparkujte na nehlídaných neosvětlených parkovištích a v centru velkých měst. Při parkování u obchodních center zaparkujte v záběru bezpečnostních kamer.

Při odchodu od vozidla vždy zkontrolujte jeho uzamčení

I když opouštíte auto na malou chvilku, vždy pečlivě zkontrolujte, zda jste zamkli všechny dveře a zavřeli všechna okna. Klíčky od auta nikdy nenechávejte v zapalování.

Své auto kvalitně zabezpečte

Investice do kvalitního zabezpečení se vždy vyplatí – snižujete tak riziko odcizení vozidla, a navíc tak snížíte náklady na pojištění vozidla. Pořiďte si autoalarm, imobilizér nebo si nechte zabudovat vyhledávací systém. Satelitní vyhledávací systémy umožňují okamžitě získat informace, kde se ukradené vozidlo nachází, a zvyšují šance na nalezení auta.

Nenechávejte v autě cenné věci, technický průkaz ani náhradní klíče

Doklady, mobilní telefon, fotoaparát či zavazadlo na sedačce vždy přitahují pozornost zlodějů. Pokud necháte ve vozidle technický průkaz či náhradní klíče, usnadníte zloději krádež a legalizaci vozu a k tomu si přiděláte problémy při likvidaci události u pojišťovny. Pojišťovna totiž může pro nedodání náhradních klíčků nebo technického průkazu pojistné plnění snížit, nebo dokonce i odmítnout.

Anketa

Máte pojištěn automobil proti krádeži?

Co dělat, když zjistíte, že váš vůz byl ukraden?

Pokud zjistíte, že vaše vozidlo bylo odcizeno, poškozeno pokusem o vloupání nebo že je poškozeno a chybí části výbavy, vždy neprodleně přivolejte policii a sepište protokol o odcizení vozidla. V případě odcizení vozidla v zahraničí oznamte odcizení nejen místní policii, ale po návratu do České republiky i Policii ČR, které předejte kopii policejního protokolu ze státu, kde k odcizení došlo.

Škodu pak co nejdříve nahlaste pojišťovně, u které máte sjednáno havarijní pojištění. Pojišťovna bude k likvidaci škody vyžadovat obě sady klíčů od vozidla včetně zabezpečovacích prvků, technický průkaz vozidla a policejní protokol.

Krádeže vozidel – stručná fakta:

Počet odcizených vozidel v 2009: 13 954
Počet odcizených vozidel v 2010: 13 109
V letech 2004–2009 bylo v České republice odcizeno 116 754 vozidel
Denně je odcizeno 35 aut
Průměrně za měsíc 1 050 vozidel
(Zdroj: http://www.rokzabezpecenivozidel.cz). 

Podrobné informace k různým oblastem pojištění zveřejňuje Česká asociace pojišťoven na internetových stránkách www.jaksepojistit.cz. Pojištění vozidel je zde věnována samostatná sekce pod názvem „Pojisti auto“.

Řešili jste někdy s pojišťovnou krádež automobilu? Napište nám o svých zkušenostech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Asistenční služba: pekelné ceny místo nebeského servisu

21. 2. 2011 | Jiří Janský | 11 komentářů

Asistenční služba: pekelné ceny místo nebeského servisu

Většina pojišťoven nabízí v rámci standardního pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nebo v havarijním pojištění také servis asistenčních služeb. Jak ale ukázal průzkum České asociace... celý článek

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

10. 2. 2011 | Jiří Janský | 21 komentářů

Mýty a omyly řidičů v přístupu k havarijnímu pojištění

Pokud máte sjednané havarijní pojištění, patříte k necelé pětině řidičů, kteří své vozidlo takto chrání. Podle statistik České asociace pojišťoven (ČAP) má ze 7 milionů registrovaných... celý článek

Povinné ručení stále není samozřejmostí

3. 2. 2011 | Jiří Janský | 5 komentářů

Povinné ručení stále není samozřejmostí

Na silnicích se nyní pohybuje až 600 tisíc hazardérů, kteří nemají sjednáno „povinné ručení“. A někdy stačí k „milionové“ nehodě velmi málo, třeba přehlédnutí cyklisty při odbočování.... celý článek

Jak je to s odškodněním při nehodě v zahraničí?

29. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jak je to s odškodněním při nehodě v zahraničí?

Na odškodnění bouračky v zahraničí se vztahuje cizí legislativa. Pokud jde o členskou zemi Evropské unie, může poškozený uplatňovat své nároky i v České republice. Není však možné uplatňovat... celý článek

Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

19. 11. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

I když většině řidičů dávno nekončí smlouva o povinném ručení koncem roku, bývá přesto podzim obdobím, kdy nabízejí pojišťovny nejvíc novinek. Běžná je sice nabídka komplexních služeb,... celý článek

Partners Financial Services