Očima expertů: Evropa vymýšlí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 29. 6. 2012 | 7 komentářů
Očima expertů: Evropa vymýšlí nesmysly. Zdražili/y ženám pojištění
Ženy budou ve jménu rovnoprávnosti platit vyšší pojištění, než by bylo třeba. Co si o rozhodnutí Evropského soudního dvora myslí Markéta Šichtařová, Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda a další osobnosti ze světa financí?

Ženy se průměrně dožívají vyššího věku, působí méně nehod, žijou zdravěji než muži. Pojišťovny mají vyčíslené, o kolik je menší riziko, že budou vyplácet pojistku ženě než muži, a tím pádem mají pro ženy také u životního pojištění stanovené nižší sazby pojistného. Vypadá to jako jednoduchá úměra, kterou by měl pochopit úplně každý. Přesto se najdou výjimky – například Evropský soudní dvůr. Ten totiž loni v březnu rozhodl, že zohledňování pohlaví při výpočtu pojistného je diskriminace. Pojišťovny Evropské unie tak musí do 21. prosince 2012 zjednat nápravu a sjednotit všechny pojistné sazby, které se zatím pro obě pohlaví lišily. Kromě životního pojištění se to týká také penzijního, úrazového či havarijního pojištění

Byrokratický moloch značky EU

Popřením jednoho ze základních principů pojištění centrální evropské orgány zase jednou dokázaly, že vytváření nesmyslných nařízení, která naprosto odporují zdravému selskému rozumu, je jejich specialitou. Nové výpočty mnoha pojišťovacích smluv tak budou pro ženy poměrně kruté. Oproti stávajícím sazbám si řádově připlatí až o desítky procent víc, než tomu bylo dosud. Nejvíce se změny dotknou oblasti rizikového životního pojištění, ve které by výše sazeb pro ženy mohla narůst až o 40 až 80 procent. Nasnadě je jistě otázka, jaké další „logické“ nařízení přijde z Evropské unie příště? Nejrůznější způsoby „zrovnoprávňování“ totiž představují takřka nevyčerpatelnou studnici možností pro další strašidelné absurdity.

Zeptali jsme se dosud diskriminovaných ekonomů a jedné dosud nespravedlivě zvýhodněné ekonomky, co oni a ona na to.

MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

ekonomka, ředitelka Next Finance

Markéta Šichtařová - ekonomka, ředitelka Next Finance
+29
+
-

Je to podobný spor, jako když letecká společnost trvá na tom, aby si obézní člověk koupil dvě letenky, protože zabere dvě místa. Je mi líto, ale sem nějaké rovnostářství nepatří. Obézní člověk prostě zabere dvě místa, tudíž musí mít dvě letenky. Žena má střední délku života podle úmrtnostních tabulek delší než muž, tudíž musí platit jiné životní pojištění. Popírání tohoto principu je popíráním logiky. Soud sice může uzákonit, že v rámci rovnosti pohlaví musí muži nosit podprsenky, ale jediné, co tím dosáhnou, bude, že soudnictví tím napříště ztratí respekt.

TOMÁŠ PROUZA

ekonom

Tomáš Prouza
+20
+
-

To rozhodnutí je nesmyslně politické a je smutným důkazem toho, že i u velmi chytrých lidí dokáže zvítězit politická korektnost nad ekonomickými pravidly. Navíc jde o oblast, ve které nemá soud co dělat, pokud byl důvod k zásahu, měl přijít ze strany regulátorů pojišťovnictví.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+31
+
-

Ukázka evropského socialismu – centrálně řízené ekonomiky. A proč nesjednotit pojistné sazby úrazového pojištění pro všechny profese? Proč nesjednotit sazby pojištění nemovitosti pro všechny lokality stejně? Proč nemít stejnou sazbu na pojištění kočky, psa i křečka? Je to Eurokocourkov.

DUŠAN ŠÍDLO

analytik Partners

Dušan Šídlo
+10
+
-

Rozhodnutí Evropského soudního dvora pochopitelně popírá jeden z hlavních principů pojištění, kterým je individuální ocenění rizika. Můžeme proto očekávat, že pojišťovny budou hledat cesty, jak toto nařízení „obejít“ a ženám zdražení pojištění smrti kompenzovat jinou formou. Nelze si také nevšimnout, že toto omezení platí jen pro pojišťovny v rámci Evropské unie: je možné, že se někdo pokusí cenově výhodnější pojištění pro ženy „importovat“. Uvedené nařízení bude mít zřejmě dopad i na sjednocení výše penzí z připojištění na důchod. Muži dnes mají vyšší doživotní penze než ženy, neboť se dožívají nižšího věku. Pokud dojde ke srovnání podmínek, tak muže čeká nejen kratší život, ale i nižší penze. Budou si tak muset rozmyslet, zda se jim vůbec vyplatí kupovat takto regulovaný produkt.

LUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

+15
+
-

Je to pochopitelně čirý nesmysl a smutná ukázka toho, jak se utopická ideologie absolutní rovnosti snaží popřít základní ekonomické zákonitosti. Cena pojištění přece zrcadlí značný počet charakteristik, z nichž pohlaví bývá – podobně jako třeba věk – tou zcela klíčovou. Mírně, ale vskutku jen mírně nadsazeno: půjde-li to takhle dále, bude za chvíli možné, aby se hypotetické sdružení seniorů ve věku nad devadesát let dožadovalo stejných práv na získání třicetileté hypotéky, jako mají mladí kolem pětadvaceti třiceti let věku! Uvědomme si, že výše pojistného je standardní cenou. A každá cena je nejvíce vypovídající, není-li s ní uměle manipulováno, ať už ve jménu čehokoli, což bohužel je – v do očí bijící podobě – tento případ. Ženy nejsou muži, a to ani co se pojištění týče, a kdo tvrdí opak, je nebezpečný demagog.

+21
+
-

Anketa

Experti jsou dnes vzácně zajedno. Kdo to Evropské unii nandal nejlíp?

PATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher

Myslím, že mě nikdo nemůže ani na vteřinu považovat za obhájce pojišťoven či bank, ale tento nápad považuji za nehoráznou až obludnou pitomost popírající logiku, statistiku a pojišťovací matematiku. Pánové a dámy z Evropské unie by se podnikáním asi neuživili, a tak dělají, co umí, tedy vymýšlejí podobné věci, aby nás každým dnem překvapovali, co všechno lze regulovat, nařizovat a kontrolovat. Obávám se, že za pár let se dožijeme stavu, kdy podle nařízení nějakého orgánu Evropské unie v rámci gender spravedlnosti, budou kojit nejen ženy, ale alespoň třetinovým podílem také muži.

A jaký je váš názor? Napište nám do diskuze, co si myslíte o sjednocování výpočtu pojistného pro muže a ženy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2012 2:26, Jiří Hrabovský

Ti úředníci v Bruselu jsou v tomhletom totálně na hlavu. Je to banda pitomců, které odněkud vykopli a v EU si našli výnosnou trafiku. No a aby si zdůvodnili své astronomické platy, tak si musí vymyslet práci - a takhle to dopadá. Už za mých mladých let se říkalo "Dej úředníkovi stůl a on už si práci najde". Dnes je to aktuálnější než kdysi.
A naši vládci v Praze poslušně srazí paty a drží hubu a krok. Klaus - a že ho nemám moc rád - měl a má ohledně EU svatosvatou pravdu. Bylo by načase kopnout celou EU do prdele. Stejně se za chvilku rozsype sama.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 7. 2012 13:38, J.Bubla

Hezky to souvisí z předcházejícím článkem o vzdělání na základní škole. Jak se ukazuje, jeho deficit je globální. Nebo minimálně euroalantický.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění: Evropa hlídá i rovnost českých pohlaví

29. 2. 2012 | Jakub Fürst | 12 komentářů

Pojištění: Evropa hlídá i rovnost českých pohlaví

Konec „zvýhodňování“ žen! Zvyšování cen jejich životního pojištění se neúprosně blíží. Evropské pojišťovny musí do 21. prosince 2012 u nových smluv sjednotit sazby pojištění pro ženy... celý článek

UNIe nám v pojištění naordinovala UNIsex. Co si o tom myslíte?

15. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

UNIe nám v pojištění naordinovala UNIsex. Co si o tom myslíte?

Bezpohlavnost jedna bruselská! Za rok začne platit nařízení Evropského soudního dvora, podle něhož musí pojišťovny v Unii sjednotit ceny pojištění pro ženy a pro muže. Žádnou diskriminaci... celý článek

Jak drahé je být ženou?

8. 3. 2011 | Martin Vlnas | 9 komentářů

Jak drahé je být ženou?

Ženy dnes slaví mezinárodní den! Důvodů k radosti ale mnoho není. Tak jako dřív je večírek zase určený spíš pro pány.

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

1. 3. 2011 | Dušan Šídlo | 9 komentářů

Pojišťovny čeká pohlavní revoluce

Na základě dnešního rozhodnutí Evropského soudního dvora (European Court of Justice) nemohou pojišťovny účtovat nižší pojistné ženám. Co to znamená pro klient(k)y pojišťoven?

Partners Financial Services