Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 11. 11. 2008
Akcie: Praha se snad odrazila ode dna
Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem se odrazil od minimálních hodnot z konce října.

Celkově si za minulý týden index PXpřipsal 1,8 %, jelikož postupně přišlo vybíraní zisků, které se projevilo hlavně ve středu a ve čtvrtek. V očekávání dobrých výsledků v průběhu týdne posilovala Komerční banka(+11,7 %), samotné výsledky v pátek potvrdily velmi dobrou kondici bankovního ústavu. Díky rozšíření záměru státní pomoci i pro pojišťovací sektor pomohl rakouské VIG(+25,2 %). Růst poptávky byl znát u akcií Pegasua kurz posílil zpět nad 200 Kč (+12 %). Díky razantnímu poklesu úrokových sazeb se pro investory zatraktivnily dividendové tituly z čehož těžil hlavně Philip Morris(+14,3 %). Poměrně volatilní vývoj zaznamenaly akcie Unipetrolu, které jako jedny z mála výraznějším způsobem ztrácely (-9,4 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX877,90893,70+1,8
Klíčové události minulého týdne
  • ČNB v aktuální ekonomické prognóze předpokládá inflacive třetím čtvrtletí roku 2009 ve výši 2,3 % a v prvním čtvrtletí 2010 na úrovni 2 %. HDP by mělo pro letošní rok dosáhnout růstu 4,5 % (předpoklad růstu o 4,1 % v předchozí prognóze). Pro následující rok očekává tempo růstu ve výši 2,9 % (předchozí údaj 3,6 %) a pro rok 2010 tempo 3,1 % (předchozí údaj 4,1 %).
  • Bankovní rada ČNB razantním způsobem snížila úrokové sazby. Základní dvoutýdenní reposazba klesla o 0,75 % na 2,75 %. Jedná se o největší pokles sazeb za posledních 6 let. Snížení bylo překvapivé a ČNB k ní vedl pokles inflacea zpomalení tempa ekonomického růstu. Rozhodnutí bylo jednoznačné, když čtyři členové bankovní rady hlasovali pro snížení, jeden byl pro pokles o 0,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
3/11 Jaderná elektrárna Dukovany spustila první výrobní blok po plánované odstávce na výměnu paliva a revizích. Odstávka byla oproti plánovaným 25 dnům o 1,5 dne kratší. Odstávka pro čtvrtý blok je plánovaná na začátek listopadu.
4/11 První blok Temelína nebude spuštěn dríve než v polovině prosince kvůli poškozené lopatce na rotoru turbíny. Po tříměsíční odstávce na výměnu paliva měl být blok původně spuštěn již 8.10.2008.

CME
6/11 Ratingová agentura S&P snížila výhled pro hodnocení závazků mediální skupiny na „negativní“ z původního „stabilní“. Důvodem pro revizi je celkové zvýšení dluhu, kterým skupina financuje expanzi ve střední a východní Evropě.

Erste Bank
7/11 ING snižuje cílovou cenu pro rakouský bankovní ústav na 44 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „kupovat“.

ECM, Orco Property Group
7/11 Komerční banka snížila doporučení pro akciedeveloperské firmy ECM na „držet“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 370 Kč z původních 1279 Kč. Stejný krok byl učiněn v případě akcií Orco. Aktuální doporučení zní „držet“ s cílem 17,3 EUR (původní „kupovat“ cíl 67,90 EUR)

Komerční banka
7/11 KBvykázala ve třetím čtvrtletí nárůst čistého zisku o téměř 22 % na 3,46 miliardy Kč, čímž překonala očekávání trhu. Čistý úrokový výnos vzrostl na 5,28 miliardy Kč. Za prvních 9 měsíců  bankavydělala 9,9 miliardy Kč. Celkem navzdory finanční krizibanka vykázala velmi dobrá čísla a vedení předpokládá nárůst zisku v celém druhém pololetí srovnatelné jako v prvním pololetí. V následujících letech vedení předpokládá přes složité podmínky udržení pozitivních tendencí, tempo růstu však již nebude tak výrazné.

Očekávané události
  • 11/11 Průmyslová výroba
  • 14/11 HDP za třetí čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

4. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

Pražská burza se v posledním týdnu, zkráceném díky státnímu svátku o jeden obchodní den, probrala z letargie a po delší době zažila nákupní atmosféru. Index PX začal posilovat a nakonec... celý článek

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Partners Financial Services