Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 7. 11. 2008
Jak využít klesání trhů k dosažení zisku
Obchodování v době, kdy ceny akcií létají nahoru a dolů, může být riskantní. Ideální opční strategií je proto tzv. kalendářní spread. Je třeba do obchodu vstupovat jen s několika málo kontrakty a po celou dobu dodržovat plán a disciplínu

V jedné z minulých částí jsme popisovali neutrální strategii kalendářní spread. Sestavovali jsme jí z call opcí a psali, že pro obchodování je vhodný stabilní trh bez výraznějších výkyvů. V dnešních dnech je trh vše, jen ne stabilní. Proto ukážeme, že kalendářní spread nemusí být obchodovaný pouze jako neutrální strategie. Při nynějších poklesech na trzích ho můžeme použít i jako směrovou strategii. Kalendář sestavíme z put opcí s nižším strikem, než je cena podkladového aktiva.

Denní graf akcie MON

Denní graf akcie MON


Grafická analýza

Grafická analýza

Grafická analýza upravené pozice

Grafická analýza upravené pozice


Denní graf ze dne 3.11.2008

Denní graf ze dne 3.11.2008

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Společnost Monsanto Company 8.10. před otevřením trhů vyhlašovala hospodářské výsledky a den zakončila 10% nárůstem ceny akcií. Růst ceny akcie pokračoval a vzhledem k nynější situaci na trhu a k velkému nárůstu ceny akcie v několika minulých dnech, očekáváme minimálně korekci. Už po vyhlášení výsledků, se snížila volatilita o 15 %, proto volíme strategii kalendářní spread sestavený z put opcí. Spreadu pomáhá nárůst volatility. Když cena klesá, volatilita roste. Mezi volatilitou a cenou akcií je inverzní vztah.

Vstup do obchodu byl 14.10. na ceně akcie 91,20 USD. Strike pro strategii kalendář je nižší, než cena akcie – strike 85 USD, měsíce expirace jsou listopad 2008 a leden 2009.

Do obchodu vstupujeme se dvěma kontrakty a za obchod zaplatíme 698 USD. Ukazatel deltaje záporny – očekáváme pokles ceny akcie, vega je kladná – při poklesu bude volatila růst, a theta je kladná – jedná se o strategii, kdy ubývající čas do expirace pracuje pro náš obchod.

Nulové body (B.E.) jsou na na cenách 68 a 111 USD. Než se cena dostane na tyto úrovně, provedeme úpravu obchodu.

Úprava na spodní ceně: přikoupení dalšího kalendáře na put opcích, strike 70

Úprava na horní ceně: přikoupení dalšího kalendáře na call opcích, strike 110

Při celkovém velkém propadu trhů se 24. 10. cena dostala na 71 USD a provedli jsme úpravu pozice přikoupením dalšího kalendářního spreadu sestaveného z put opcí na striku 70, tentokrát se třemi kontrakty.

Přikoupení dalšího kalendářního spreadu navýšíme Cash Flow o 1 200 USD. Celkem nás zatím obchod přišel na 1 902 USD.

Změnily se nulové body. Jsou teď na cenách podkladového aktiva 62 a 97 USD. Z těchto údajů připravíme další možné úpravy při pohybu ceny dolů a stanovíme si z celkového cash flow nový cíl pro zisk.

Bod pro případnou úpravu při sestupu ceny: na ceně 66 USD

Úprava: přikoupení kalendářního spreadu z put opcí na striku 60 USD

Cíl pro ukončení se ziskem: 12 % z 1900 USD tj. 230USD, podle vývoje situace na trhu můžeme cíl zvyšovat

Ještě tentýž den dosáhneme cíle, když při poklesu ceny vzrostla volatilta (vega je kladná) a pozici pomohl i časový úbytek (theta). Obchod můžeme uzavřít a vybrat požadovaný zisk.

Ještě se podívejme, jak by situace vypadala, kdybychom se rozhodli v obchodu pokračovat.

Po uzavření trhů 3. 11. 2008 se cena podkladového aktiva opět dostala k hranici rezistence, kde jsme se rozhodli do obchodu vstoupit. Důležitým faktorem je, že v průběhu posledních tří obchodních dnů se situace na trhu poněkud zklidnila, indexyneotevíraly s cenou, která by byla někde jinde než předchozí zavírací kurz.

Zklidnění situace má za následek pokles očekávané (implied) volatility. Vega má hodnotu +38. Takže při poklesu volatility o 1 % ztrácíme 38 USD. Také hodnota delty je záporná, takže i při nárůstu ceny akcie bude strategie dvojitého kalendáře ztrácet. Oproti minulému znázornění situace vzrostla theta, která zase každý den do pozice „přinese“ peníze.

Pokud bude zklidnění na trhu pokračovat, je nebezpečí, že může ještě poklesnout o dalších zhruba 15 %, protože volatilita má tendenci vracet se ke střední hodnotě. Tím bychom mohli přijít velmi dobrý zisk.

Na tomto obchodu jsme chtěli ukázat, jakým způsobem je možné obchodovat nárůst volatility na trhu. Do obchodů vstupujeme pouze s malým množstvím kontraktů, dodržování disciplíny a včasné uzavření pozice je základem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

kalndářní spread, opce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

24. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

Někteří obchodníci s opcemi nesledují vývoj ceny podkladového aktiva, ale obchodují jen na základě volatility a tzv. řeckých písmen. Ty umí napovědět, jak rizikový může konkrétní obchod... celý článek

Znalost volatility zvýší úspěšnost v opčním obchodování

17. 10. 2008 | Josef Košťál

Znalost volatility zvýší úspěšnost v opčním obchodování

Jak to, že když se trh pohybuje směrem, který předpovídáme, vydělávají naše opce tak málo? To je častá otázka začínajících opčních obchodníků. Důvodem je to, že nákup opce provedli... celý článek

Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

10. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

Opční strategii Butterfly lze dobře využít i při obchodech, jejich podkladové aktivum tvoří akcie firmy, které budou vyhlašovat hospodářské výsledky. Úspěšná je především tehdy, když... celý článek

Jak obchodovat opční neutrální strategii Butterfly

3. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obchodovat opční neutrální strategii Butterfly

Minule jsme popsali neutrální strategii Butterfly - jak se sestavuje, kdy je vhodné jí použít a kde stanovit body pro stop-loss příkazy a cíl pro zisk. Dnes ukážeme obchod uskutečněný... celý článek

Zaručený zisk při růstu i poklesu akcií

26. 9. 2008 | Josef Košťál

Zaručený zisk při růstu i poklesu akcií

Motýl, neboli butterfly, je obchodní strategie, která obchodníkovi vydělává, když cena podkladového aktiva roste, i když klesá. Pohyby nahoru a dolů ovšem nesmí být velké.

Partners Financial Services