Akcie: Zelený konec rudého týdne

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 9. 2008
Akcie: Zelený konec rudého týdne
Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady znásobovaly nucené výprodeje.

Minulý týden bylo na pražské burze několikrát kvůli propadům o více jak 20 % přerušeno obchodování s vybranými tituly. Pod největším tlakem byly developerské společnosti Orcoa ECM. V pátek přišel razantní obrat díky záchrannému plánu americké vlády a FEDu určený pro finanční sektor a pražská burza z předprodaných hodnot raketově posílila o 11,7 %, což byl historicky nejvyšší nárůst indexu PX. Nejvíce se změna sentimentu podepsala na bankovních titulech, když jak Komerční banka (+16,3 %) tak Erste Bank (+11,5 %) dokázaly umazat své ztráty z úvodu týdne a zavřely s výrazným ziskem. Z největších titulů se podařilo ztráty umazat i ČEZu (+0,1%), který se dostal v průběhu týdne opakovaně pod hranici 1 000 Kč, ale zavíral nakonec na 1 082 Kč. Přestože v pátek developeři umazávaly své ztráty, na týdenní bázi zůstaly výrazně v záporu: ECM i Orco oslabilo o 35 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 290,801 316,20+1,97
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v červenci vzrostly bez sezónního očištění o 3,6 %. Hodnota z minulého měsíce byla revidována na 1,4 % z původních 1,8 %. Meziměsíčně data po očištění o sezónnost a bez vlivu motoristického segmentu klesly o 0,6 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
18/9 Mediální skupina CME získala od americké společnosti Viacom práva na provozování stanice MTV Czech. Provoz stanice by měl být zahájen v první polovině roku 2009.

ČEZ
16/9 ČEZ kvůli nedostatku vhodných akvizic v hlavní regionu jeho zájmu (střední a jihovýchodní Evropa) uvažuje i o možnosti expanze na trh do Kazachstánu a možnostech ve Vietnamu. Kazachstán je podle vedení dostatečně velkým trhem a výhodou je sousedství s Ruskem, na jehož trh se již ČEZ zaměřuje.
17/9 Energetická společnost koupí od polského státu 25 % a jednu akciiv elektrárně Skawia za zhruba 672 milionů Kč. ČEZ držel zhruba 75 % akciív elektrárně o výkonu 490 MW od května 2006 a nákupem získal podíl ve výši 99,98 %.

ECM
18/9 Vedení developerské firmy se v tiskové zprávě vyjádřilo k aktuální situaci ve společnosti. Za klíčový faktor poklesu cen jejich akcií považují negativní sentiment na světových finančních trzích. Vedení zopakovalo, že jedná o prodeji dokončené a plně pronajaté budovy CITY Empiria a prodej by měl být dokončen ve čtvrtém čtvrtletí. Zájem ze strany investorů je i o projekt CITY Tower.

Orco Property Group
17/9 Vedení developerské společnosti v souvislosti s výrazným pohybem kurzu akciíprohlásilo, že v součastné době se nemá potřebu obracet na finanční trh pro dodatečný kapitál a že nemá problém se solventností. Vedení potvrdilo pokračování plánu na prodej aktiv v hodnotě 200 milionů EUR.

Zentiva
18/9 Sanofi-Aventis získala od ČNBsouhlas na prodloužení nabídky na převzetí akcií společnosti Zentiva. Nabídka je platná do 28. 11. 2008.

Očekávané události
  • 22/9 Změna báze indexu PX
  • 25/9 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index, Pražská burza, PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha na dvouletém minimu

9. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Praha na dvouletém minimu

Pražská burza nedostala na začátku školního roku dobré vysvědčení. Trh od začátku týdne oslaboval, prodejní tlak vyvrcholil díky globálnímu sentimentu v pátek, když index PX ztratil... celý článek

Akcie: Už zase rostou

2. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Už zase rostou

Poslední prázdninový týden uzavřela pražská burza vyjádřeno indexem PX růstem o 1,57 %. Své zisky získaly akcie převážně v druhé polovině týdne, když se na trhu zároveň zvedla aktivita.... celý článek

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

26. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

Na pražskou burzu dorazila pravá prázdninová atmosféra. Objemy obchodů se pohybovaly na výražně podprůměrných úrovních a index PX v průběhu týdne prakticky stagnoval. Pokles z úvodů... celý článek

Akcie: Pražské přešlapování na místě

19. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražské přešlapování na místě

Aktivita na pražské burze byla v průběhu týdne velmi nízká. Nejnižší objem obchodů byl zaznamenán v pátek, kdy byly kvůli svátkům zavřeny trhy v Polsku a Rakousku a ve střední Evropě... celý článek

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

14. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

Hypotéční krize doléhá i na firmy ORCO a ECM, jejichž akcie dosahují nejnižších hodnot od vstupu na burzu. Hypotéční krize a tržní sentiment srazily cenu za poslední rok až o 75 procent. celý článek

Partners Financial Services