Zavádějící lákadlo 80procentního výnosu

Zavádějící lákadlo 80procentního výnosu
ČP Invest před dvěma týdny spustil reklamu na stránky, kde nabízí podílové fondy. Jenže na ně láká impozantním výnosem fondu, kterého mohl investor dosáhnout jen s velkou dávkou štěstí. Rozhodli jsme se proto, že reklamu uvedeme na pravou míru.

Fond ropného a energetického průmyslu ČP Investuzhodnotil za pět let vklad k 31. červenci 2008 o 78,4 procenta, hřímá billboard na pražském Chodově. A to v době, kdy se jedna burza za druhou řítí do červených čísel.

fond ČP Invest - reklama

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit.

Reklama láká na stránky www.vydelejte.cz, kde si uživatel vyplní investiční dotazník, který po vyhodnocení nabídne fond, který je pro investora na základě jeho charakteristik nejlepší. I na těchto stránkách ovšem na příchozího vyskočí bombastický titulek: „Náš Fond ropy a energetiky vydělal fantastických 78,4 % za posledních pět let!“

Ke cti ČP Investuslouží, že v následujícím textu možného klienta upozorní, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích. Čtenář se dozví, že akciové trhy mohou výrazně kolísat, že není dobré sázet vše pouze na jednu kartu či že je nutné ctít investiční horizont, neboli dobu, na kterou dotyčný chce peníze investovat. „Není v našem zájmu, aby investoři dělali chyby, a děláme maximum pro osvětu veřejnosti,“ tvrdí Martin Vikotra, ředitel marketingu ČP Investu.

Kolik vydělaly některé akciové fondy za pět let

ČSOB akciový mix14,81%
ČP Invest Fond farmacie a biotechnologie5,1 %
Pioneer – Akciový-0,1 %
IKS fond světových indexů-32,32 %

Reklamní billboard mluví pravdu. Jenže výpočet inzerovaného výnosu energetického fondu vychází z ideálních podmínek. Hodnota podílového fondu od jeho uvedení na trh v roce 2001 mírně padala. Startovacím bodem pro výpočet bylo období, kdy z vložené stokoruny zbylo 84,87 korun. Kdo nastoupil v tento čas a vystoupil o pět let později, dosáhl uváděného zhodnocení 78,4 procenta. Kdyby se použily hodnoty o měsíc a půl pozdější, tak by výnos představoval zhruba 50 procent. Pokud někdo zakoupil podílový list na začátku letošního roku, nemá dnes mnoho k důvodů k radosti. Za poslední půlrok by přišel o 13 procent investované částky.

Investování do akciíči akciových fondů může být velmi kolísavé. Při investování je nutné mít silnou vůli a nepodléhat panice. Dle americké studie si drobní investoři umí emotivním chování uškodit. Od roku 1985 do roku 2004 rostl index S&P 500v průměru o 11,9 procenta ročně, zatímco majetek drobných investorů jen o necelá čtyři procenta.

Do akciových fondů by neměl investovat ten, kdo neví jistě, že peníze nebude nucen pod tlakem vybrat v nepříznivou dobu. Následující tabulka ukazuje, že mohou nastat i hubená období. K tomu, aby člověk investoval s minimálním rizikem, je zapotřebí danou problematiku sledovat a vzdělávat se. „V životě není nic zadarmo, ani výnos z investování, tzn. je jasné, že všechny supervýhodné nabídky skrývají nějaké potenciální riziko a lidé by si to měli více uvědomovat,“ míní Martin Kodýdek, ředitel prodejů Patria Direct.

Jak si vede fond ČP Invest ropného a energetického průmyslu k 17. 9. 2008

Vlastní kapitál na podílový list1,2958 Kč
Výkonnost fondu za 1 měsíc-11,06 %
Výkonnost fondu za 3 měsíce-22,22 %
Výkonnost fondu za 6 měsíců-13,07 %
Výkonnost fondu za 12 měsíců-18,09 %
Výkonnost fondu za 3 roky-3,93 %
Výkonnost fondu za 3 roky p.a.-1,33 %
Výkonnost fondu za 5 let49,35 %
Výkonnost fondu za 5 let p.a.8,35 %

Pošlete nám fotku podezřelé reklamy

Narazili jste na nějakou podezřelou reklamu z oblasti financí, která je zavádějící, nebo splňuje nesplnitelné? Pošlete nám její fotografii, napište, kde jste ji pořídili, a my se zkusíme dopátrat, jak se věci ve skutečnosti mají.

*
Captcha

Věříte reklamám na finanční produkty? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

2. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Když akcie padají, obchodníkům tečou nervy

Používání slova sentiment na trhu většinou zní jako výmluva, proč někdo nedokáže zdůvodnit náhlé propady cen akcií. Lepší by proto bylo mluvit o blbé náladě, při níž obchodníci přehnaně... celý článek

Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

17. 6. 2008 | Petr Čermák | 4 komentáře

Zajištěné fondy: loterie, které laici musí jen věřit

Výnosy ze zajištěných fondů se počítají mnoha způsoby. Většinou ale platí, že pro laika jde o složitý mechanismus, kterému musí věřit. Nejčastěji se výnos odvíjí od indexu či koše akcií.... celý článek

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

23. 5. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

Podílové fondy Credit Suisse, HSBC a Pioneer Investments mají podle analýzy FOND SHOPu nejužitečnější infolisty. Některé společnosti by s informacemi o svých fondech měly přidat.

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Partners Financial Services