Akcie: Pražský výprodej pokračuje

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 7. 10. 2008
Akcie: Pražský výprodej pokračuje
Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů napoprvé nechválila záchranný balíček a trhy byly v úvodu týdne pod značným tlakem.

Během úterního dopoledne se pražský index PXdostal až na hranici 1 123 bodů, což byl proti pátku pokles téměř o 12 %. Trh postupně smazal část svých ztrát, když druhá komora amerického kongresu schválila záchranný bankovní balíček americké vlády, i tak indexPX na týdenní bázi oslabil o 5,4 %. Největší pokles zaznamenaly akcie NWR (-24,5 %), které kopírovaly negativní vývoj uhelných společností ve světě. Po krátké prorůstové korekci se pod tlak opět dostaly akciedeveloperské společnosti Orco (-18 %), kterým nepomohl ani komentář vedení společnosti o splnění letošních cílů. ČEZ (-6,7 %) předvedl velmi volatilní vývoj mezi hranicemi 990 Kč a 1 110 Kč. Výrazně proti trhu šly akcie Telefonica O2, které potvrdily svůj defenzivní charakter a posílily o 6,2 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 274,01 204,8-5,43
Klíčové události minulého týdne
  • Ministerstvo financí upravilo prognózu růstu HDP v příštím roce na 4 %. Vládní rozpočet stále počítá s růstem o 4,8 % a ministr financí připouští možnost škrtů. Revize makroekonomických předpokladů rozpočtu by měla být provedena na začátku roku 2009.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
30/9 Elektrárenská společnost získá za 102 milionů EUR 46% podíl v Albánském distributorovi elektřiny OSSH. Transakce podléhá schválení místní vlády, což by však měla být jen formalita.
3/10 Jaderná elektrárna Temelín prodlouží zhruba o jeden týden odstávku prvního bloku. Po tříměsíční odstávce na výměnu paliva měl být blok původně spuštěn 8. 10. 2008.

ECM
2/10 ECM Real Estate oznámilo navýšení seniorního bankovního financování pro projekt CITY Tower o 10,5 milionů EUR na částku 75 milionů EUR. Nová tranše od Raiffeisenbank bude se splatností 15 let, období čerpání potrvá do konce roku 2009 a splátkové období začne v lednu 2010.

Komerční banka
2/10 Šéf bankovního ústavu Laureát Goutard očekává, že si společnost udrží ve druhé polovině roku stejnou dynamiku růstu zisku jako v první, kdy zvýšila svůj zisk o 20 % na 6,26 miliardy Kč. V příštích letech tempo růstu zisku podle očekávání zvolní se zpomalením tempa růstu ekonomiky. Goutard potvrdil, že KBnemá žádnou významnou pozici vůči americkým cenným papírům ani americkým bankám.

Orco Property Group
29/9 Ředitel developerské firmy Jean-Francois Ott předpokládá, že se společnosti podaří prodat v letošním roce plánované projekty v hodnotě 200 milionů EUR. V následujícím roce by se mohlo jednat o stejný objem. Ott potvrdil cíl tržeb ve výši 343 milionů EUR. Projekt Bubny Orco prodávat nebude, uvažuje však, že k určitým fázím projektu přizve partnera, aby se snížilo celkové riziko projektu.

Zentiva
30/9 Skupina PPF a italská Generali navýšily společný podíl v Zentivě na 21,59 % z původních 19,23 %. Skupina prostřednictvím dceřinné firmy Anthirose požaduje svolání mimořádné valné hromady, aby došlo k bližšímu objasnění záměrů představenstva Zentivy, které doporučilo využít odkupu ze strany Sanofi za zvýšenou cenu.
1/10 Podle holandského regulátora navýšila podíl v Zentivě i firma Belviaport Trading a to již na 10,06 %. Původ kapitálu kyperské společnosti zůstává neodhalen, česká média spekulují, že za společností stojí Pavel Tykač.

Očekávané události
  • 8/10 Výplata dividendy Telefonica O2 ČR
  • 8/10 Spotřebitelské ceny, nezaměstnanost

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Akcie: Praha na dvouletém minimu

9. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Praha na dvouletém minimu

Pražská burza nedostala na začátku školního roku dobré vysvědčení. Trh od začátku týdne oslaboval, prodejní tlak vyvrcholil díky globálnímu sentimentu v pátek, když index PX ztratil... celý článek

Akcie: Už zase rostou

2. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Už zase rostou

Poslední prázdninový týden uzavřela pražská burza vyjádřeno indexem PX růstem o 1,57 %. Své zisky získaly akcie převážně v druhé polovině týdne, když se na trhu zároveň zvedla aktivita.... celý článek

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

26. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

Na pražskou burzu dorazila pravá prázdninová atmosféra. Objemy obchodů se pohybovaly na výražně podprůměrných úrovních a index PX v průběhu týdne prakticky stagnoval. Pokles z úvodů... celý článek

Partners Financial Services