Pražská burza: v hlavní roli dividendy

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 5. 6. 2017 | 3 komentáře
Ceny akcií na pražské burze posledních deset let moc nerostou, ale podniky vyplácejí tučné dividendy. Průměrný dividendový výnos českého akciového trhu byl v uplynulé dekádě 4,5 procenta ročně. Hodnota indexu PX se sice už osm let plahočí kolem stejné úrovně, po zohlednění dividend by se ale hodnota investice do českých akcií pomalu blížila úrovni z roku 2007.
Pražská burza: v hlavní roli dividendy

Akciím na pražské burze se poslední rok daří. Hodnota indexu PX stoupla za posledních dvanáct měsíců o třináct a od začátku tohoto roku o krásných devět procent.

Za růstem pravděpodobně stojí zejména zájem zahraničních investorů o českou korunu. Spekulace na posílení české koruny po ukončení měnových intervencí se v uplynulém roce orientovaly především na české státní dluhopisy, postupně se ale investoři začali víc zajímat i o české akcie, které oproti nizoučkým úrokům u dluhopisů nabízí výrazně vyšší výnosy z dividend a zároveň svým oceněním patří v globálním srovnání k levnějším trhům.

Index PX: Ceny akcií na pražské burze stouply za rok o 13 procent...

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Ovšem když se podíváme na delší horizont, český akciový trh nikoho neoslní, ba právě naopak. Akciový index PX, který odráží průměrný vývoj cen akcií na pražské burze, se posledních osm let plahočí kolem stejné hodnoty. Oproti maximu z roku 2007 je hodnota indexu PX dodnes o 47 procent nižší.

... pořád jsou ale téměř poloviční oproti roku 2007

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Pražská burza neodráží stav domácí ekonomiky

České ekonomice se sice daří, ve zpracovatelském sektoru i v sektoru služeb panuje velmi dobrá nálada, hrubý domácí produkt roste, domácnostem rostou disponibilní příjmy, nezaměstnanost je nizoučká, firmám rostou zisky… Když se ekonomice daří a firmám rostou zisky, roste i hodnota firem, tedy cena jejich akcií na burze. Existují ale výjimky. Jako například Burza cenných papírů Praha.

Problém je v tom, že pražská burze nepředstavuje zrovna reprezentativní vzorek české ekonomiky. Na primárním trhu pražské burzy se obchoduje s akciemi pouhých 14 firem, z těch má navíc jen polovina sídlo v České republice. Zadruhé, index PX odráží pouze průměrný cenový vývoj akcií na pražské burze vážený podle tržní kapitalizace jednotlivých firem, a to v takto malém počtu akcií silně zkresluje.

Akcie pěti firem tvoří 80 procent českého akciového trhu

60 procent váhy indexu PX zaujímají banky a jedna pojišťovací skupina. Dalších 20 procent jsou akcie ČEZu. Akcie mladoboleslavské Škodovky na pražské burze nenajdeme, stoprocentním vlastníkem je německá společnost Volkswagen, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu. Nenajdeme tam ani žádného dodavatele Škodovky. Celý zpracovatelský sektor na pražské burze úplně chybí. Spotřebitelský sektor je na burze zastoupený jen několika málo firmami a jeho váha v indexu PX je zanedbatelná. Sektor technologií také chybí. Stejně tak stavební firmy bychom na burze hledali marně.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Z nejčtenějších odborných článků na Finez.cz:

Jak si zajistit pravidelnou rentu? Jedna možnost jsou dividendové akcie. Představujeme tři firmy, které přes 40 let pravidelně vyplácejí a navyšují dividendy.

Tři dividendové akcie na důchod

Není tedy divu, že vývoj cen akcií na pražské burze nekoreluje s vývojem české ekonomiky jako celku, ale v podstatě jen odráží vývoj hospodářských výsledků několika málo firem. Akcie pěti firem (ČEZ, Erste Group Bank, Komerční banka, Moneta Money Bank a Vienna Insurance Group) dohromady tvoří téměř 80 procent tržní kapitalizace českého akciového trhu. Společnosti ČEZ se posledních deset let vůbec nedaří, její tržby a zisky setrvale klesají, stejně tak i cena akcií společnosti na burze. Akciím Erste Group Bank a Vienna Insurance Group se až do loňského roku také vůbec nevedlo. Proto historický vývoj hodnoty indexu PX vypadá, jak vypadá.

Dividendy: 4,5 procenta ročně

Nicméně abychom byli vůči českému akciovému trhu spravedliví, musíme vzít v úvahu také dividendy. Index PX totiž odráží pouze průměrný cenový vývoj akcií na pražské burze, nezohledňuje vyplácené dividendy jednotlivými firmami. Když započteme do výnosů i dividendy, už to s českým trhem nevypadá tak tragicky. Pražská burza také od roku 2014 kalkuluje index PX-TR, ve kterém započítává inkasované dividendy, jako by je investor reinvestoval do dalšího nákupu akcií.

Mnoho společností z pražské burzy vyplácí akcionářům vysoké dividendy, pravidelně na dividendách rozdělují většinu čistých zisků, některé dokonce občas vyplácejí i mimořádně vysoké dividendy ze zisků nakumulovaných v minulých letech. Průměrný dividendový výnos akcií na pražské burze za uplynulých deset let vychází na 4,5 procenta ročně. Při započtení dividend a jejich reinvestování se pak hodnota indexu PX-TR pomalu začíná blížit maximu z roku 2007. To už je přece jen hezčí obrázek.

Po započtení (reinvestovaných) dividend se hodnota akcií blíží maximu z roku 2007

Zdroj: Burza cenných papírů Praha, FINEZ Investment Management

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services