Tři měsíce na dno. Polovině Čechů úspory déle nevystačí

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 9. 11. 2023 | 1 komentář
Tři měsíce na dno. Polovině Čechů úspory déle nevystačí
Ilustrační kostelní myš
Zdroj: Pleska / Midjourney

Polovina Čechů dokáže spořit jen do dvou tisícovek měsíčně, dalších 40 procent pak mezi dvěma a deseti tisíci korun. Jen 11 procent je schopno uspořit víc.

A zhruba každý šestý nespoří vůbec nic, nebo maximálně do pětistovky měsíčně. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který provedla pro Banku Creditas.

Podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Creditas, i další zjištění průzkumu dokládají, že tradiční hodnocení Čechů jako jednoho z nejspořivějších národů, rozhodně neplatí plošně. Polovina dotázaných například uvedla, že jejich úspory nejsou ani sto tisíc korun.

„Alarmující je, že to platí i ve skupině lidí v předdůchodovém věku. Do penze by přitom měli nastupovat s úsporami kolem dvou milionů, aby jim výrazně neklesla životní úroveň,“ řekl Dufek.

Kolik mají Češi naspořeno, průzkum Ipsos/Creditas, podzim 2023Data: Ipsos, Creditas, graf Peníze.cz

Jen každý desátý ale v průzkumu přiznal úspory větší než milion korun. Skoro třicet procent má úspory pod půl milionu korun. Nejvíc znepokojující je, že skoro polovina lidí v průzkumu přiznala, že jejich úspory nestačí na to, aby jim pokryly tříměsíční výpadek příjmu. Častěji to uváděly ženy než muži.

Vůbec nejohroženější jsou lidé mezi 27 až 35 lety – v této věkové kategorii nemá úspory ve výši tří měsíčních platů celých 56 procent respondentů. Nejspořivější věkovou skupinou jsou naopak lidé mezi 45 a 53 lety.

Průzkum také ukázal, že Češi stále preferují konzervativní způsob uchovávání peněz a případně zhodnocování peněz.

Zhruba sedm z deseti respondentů má úspory v hotovosti, na běžném či spořicím účtu nebo v penzijním fondu. U dalších 39 procent dotazovaných je oblíbené stavební spoření. Investiční fond využívá jen kolem 29 procent dotazovaných a do akcií či dalších cenných papírů přímo investuje jen 17 procent dotazovaných.

Kolik Češi měsíčně uspoří, průzkum Ipsos/Creditas, podzim 2023Data: Ipsos, Creditas, graf Peníze.cz

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

První zbraň proti volání z falešného čísla. Úřad zpřísní pravidla

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu a červenci spustí nová opatření v boji proti takzvanému spoofingu – kvůli zneužití telefonního čísla má spotřebitel dojem, že mu podvodník... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Partners Financial Services