Akcie:blíží se prázdniny,objem obchodů klesá

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 30. 6. 2009
Akcie:blíží se prázdniny,objem obchodů klesá
Pražská burza ztrácela druhý týden v řadě a index PX ztratil téměř 4 procenta. Hlavní ztráty nabraly akcie hned v úvodu týdne, když investoři negativně reagovali na vývoj na světových trzích.

V druhé polovině týdne došlo na pražské burzek částečnému umazání ztrát, objem obchodů však jakoby signalizoval nástup prázdnin a aktivita byla hlavně v pátek velmi nízká. V podstatě všechny hlavní titulyze segmentu SPADkončily v červených číslech. Realizace krátkodobých zisků byla cítit hlavně u bankovních titulů, když Erste Bankoslabila o 4 %, Komerční bankaztratila 5 %. Největší pokles zaznamenaly akcie NWR(-9 %), když ropa ustoupila ze svých krátkodobých maxim. V záporných číslech zakončila týden i Telefonica O2(-1,5 %), její výsledek byl však lepší než výkonnost trhu a potvrdil se defenzivní charakter. Ten pomohl ke kladnému výsledku akciím Philip Morris(+1,6 %), určitou oporou mohlo být i doporučení od Erste Bank, když přes snížení se cílová cena pohybuje stále výrazně nad tržním kurzem. Druhou kladnou výjimkou byly akcie Orco(+1,6 %). Aktivita se po oznámení dohody s Colony Capital mírně zvýšila, dlouho to však nevydrželo a v závěru týdne se s titulem prakticky opět neobchodovalo.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX931,90894,80-3,98
Klíčové události minulého týdne
  • Česká národní bankaponechala na svém zasedání úrokové sazby beze změny, když dvoutýdenní repo sazba zůstala na 1,5 %. ČNB uvedla, že ekonomika má zřejmě nejhorší období za sebou a riziko hlubšího hospodářského poklesu ve srovnání s minulými měsíci polevilo.
  • Morgan Stanley pro české akcie zvýšila doporučení ve svém modelovém portfoliu na „overweight“.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
22/6 Finanční ředitel mediální skupiny CME Wallance Macmillan odstoupí z funkce k 1. 7. 2009. Skupina CME přesouvá své vedení z Londýna do Prahy, když chce centralizovat manažerský tým a Macmillan se z rodinných důvodů nechce stěhovat.
26/6 JP Morgan zvyšuje doporučení pro mediální společnost na „neutral“ z původního „underweight“.

ČEZ
25/6 Elektrárenská společnost ČEZ bude investovat 20 miliard Kč do plánované paroplynové elektrárny v Počeradech. Paroplynový zdroj o výkonu 841 megawattů nahradí dosluhující uhelný zdroj. Plyn bude ČEZ odebírat od společnosti RWE, na dodávce turbín se bude podílet Siemens a plzeňská Škoda Power. Generálním dodavatelem projektu je Škoda Praha Invest ze skupiny ČEZ.
25/6 Finanční ředitel Martin Novák v rozhovoru pro Reuters uvedl, že nejprudší pokles spotřeby elektřiny již pravděpodobně byl a poptávka se stabilizovala na nižší úrovni. Zlepšení očekává nejdříve na konci roku 2009. Současný stav koresponduje s předpoklady společnosti a tudíž firma nemá důvody měnit předpovědi svého hospodaření pro letošní rok. Pro rok 2010 Novák předpokládá, že se po hospodářské stránce nebude dramaticky odlišovat od toho letošního.

Orco Property Group
23/6 Orco oznámilo uzavření dodatku k dohodě o navýšení kapitálu s americkou firmou Colony Capital. Dodatek upravuje původní podmínky a společnost Colony Capital obdrží warranty, které ji do 30. 11. 2009 opravňují k upsání nových akcií za 7EUR/akcie v objemu zhruba 80 milionů EUR. Jedná se tedy o snížení původně zamýšlené investice, která je navíc podmíněna restrukturalizací dluhu. Při nesplnění podmínek nemusejí být warranty uplatněny. Úpisu nových akcií by se podle nové dohody mohli zúčastnit a stávající akcionáři.

Philip Morris
25/6 Tabákové společnosti byla snížena cílová cena ze strany Erste Bank na 7 150 Kč z původních 8 900 Kč. Doporučení bylo změněno z „koupit“ na „akumulovat“.

Unipetrol
24/6 Valná hromada petrochemického holdingu rozhodla o tom, že zisk z loňského roku bude převeden do povinného rezervního fondu a do nerozděleného zisku. Dividenda tak oproti loňskému roku schválena nebyla.

Očekávané události
  • 29/6 Výplata dividendy Komerční banka

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

23. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

Pražská burza v průběhu týdne postupně oslabovala a dostávala se hlouběji pod hranici 200denního EMA. Index PX celkově ztratil 2,65 %, když největší ztráty si připisoval v první polovině... celý článek

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

16. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

Pražská burza minulý týden zaznamenala poklidnější vývoj než v předchozích týdnech a index PX získal jen 0,66 %. Aktivita investorů na trhu byla poměrně nízká a trh vyčkával na nové... celý článek

Akcie: V Praze vládne optimismus

9. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládne optimismus

Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu... celý článek

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Partners Financial Services