Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 23. 6. 2009
Akcie: Erste klesala spolu s evropskými bankovními tituly
Pražská burza v průběhu týdne postupně oslabovala a dostávala se hlouběji pod hranici 200denního EMA. Index PX celkově ztratil 2,65 %, když největší ztráty si připisoval v první polovině týdne, v pátek přišla mírná korekce propadů a tento den byl jediný s kladným přírůstkem.

Poklesy na pražské burzebyly v kontextu vývoje na vyspělých trzích, když na našem trhu nadála panovala poměrně ospalá atmosféra s minimem kurzotvorných informací a podprůměrnými objemy. Za výjimku by se daly považovat akcie Telefonica O2, které šly proti trhu a při slušné přetrvávající poptávce posílily o 2,1 %. S mírným ziskem zakončila týden i Komerční banka(+0,8 %) a AAA Auto(+0,4 %). Největší pokles si připsala naopak Erste bank(-8,4 %), když ztrácely i evropské bankovní tituly po komentáři ECB, která očekává další vlnu odpisů. Rovněž 8 % ztratily za nízkých objemů developerské společnosti Orcoa ECM. Výrazný pohyb byl vidět u akcií NWR(-3,9 %), které v průběhu týdne nejprve vyklesaly z 96 Kč až pod 88 Kč, aby se následně k výchozí metě vracely, když se společnosti podařilo prodloužit smlouvu s významným odběratelem.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX957,30931,90-2,65
Klíčové události minulého týdne
  • Robert Holman, člen bankovní rady ČNB, obecně preferuje stabilitu úrokových sazeb. Nevylučuje však, že na příštím zasedání by na základě informací ze situační zprávy mohl hlasovat i pro snížení. Díky nastavení sazeb ze strany ECB je podle Holmana k poklesu prostor.
  • Maloobchodní tržby v dubnu meziročně klesly o 2 %, po sezónním očištění se jednalo o pokles o 3 %. Meziměsíčně byly očištěné tržby vyšší o 1,4 %. Údaj je zkreslen velikonočními svátky, které byly letos v dubnu a zvýšili tak tržby z potravin o 4,6 %.
  • Průmyslové ceny meziročně klesly o 3,8 %, meziměsíčně byly ceny nižší o 0,4 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
19/6 Valná hromada společnosti projednala hospodářské výsledky a účetní závěrku za rok 2008. Představenstvo informovalo o personálních změnách ve vedení, když činnost ukončil finanční ředitel David Thorley a prozatímně ho nahradil jeho zástupce Jan Barák. Vedení zopakovalo priority aktuální restrukturalizace, když se chce zaměřit na ziskové trhy v ČR a na Slovensku. Byl rovněž potvrzen letošní cíl pro návrat do černých čísel na úrovni konsolidovaného zisku.

ČEZ
17/6 Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého. Novela umožní energetickým firmám v období 2013 – 2020 rozdělení části povolenek zdarma. Novela uvádí do praxe pravidla, která byla dohodnuta v rámci EU. Firmy musí zisky z povolenek, které obdrží zdarma, investovat do modernizace technologie a do obnovitelných zdrojů. Plán investic musí být předložen do konce března 2010.

New World Resources
18/6 Společnost NWR oznámila uzavření kontraktu na dodávky energetického a koksárenského uhlí s rakouskou společnosti VoestAlpine. Jedná se o prodloužení kontraktu na dodávky 1,2 milionů tun uhlí ročně, a to v následujících pěti letech. Oproti předchozí dohodě, která končila v březnu tohoto roku, se jedná o 20% nárůst. Společnost zároveň potvrdila svůj roční cíl produkce uhlí o celkové objemu 10,5 milionů tun. Společnost VoestAlpine je třetím největším odběratelem uhlí od NWR, když jejich roční odběr představuje zhruba desetinu produkce NWR.
19/6 Moody’s snižuje výhled pro změnu hodnocení závazků společnosti NWR na „negativní“.

Orco Property Group
19/6 Podle informací HN se Jean-Francois Ott dohodnul na podpoře s investičním fondem Prosperita a dalším významným minoritním akcionářem. Prosperita by měla obsadit dvě míst ve vedení společnosti. Hlasování o nových členech představenstva bude jedním z bodů valné hromady, která je plánována na 8. 7. 2009.

Telefonica O2 ČR
18/6 V rozhovoru pro HN generální ředitel Salvador Anglada sdělil, že očekává pokles příjmů i v druhé polovině roku a očekává negativní dopady současné ekonomické krize. Pokles počtu pevných linek by se podle jeho vyjádření měl zastavit v průběhu příštího roku, jelikož zákazníci začínají více objevovat přidanou hodnotu v dalších službách.

Očekávané události
  • 25/6 ČNB – rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 26/6 Průmyslová produkce

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

16. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

Pražská burza minulý týden zaznamenala poklidnější vývoj než v předchozích týdnech a index PX získal jen 0,66 %. Aktivita investorů na trhu byla poměrně nízká a trh vyčkával na nové... celý článek

Akcie: V Praze vládne optimismus

9. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládne optimismus

Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu... celý článek

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Partners Financial Services